Grillexperten: ”Allt kan grillas bara du tänker på det här”

Det viktigaste när man ska grilla?
– Det viktigaste är att man grillar, säger Emil Magnusson, chef på Ica Maxis saluhall i Hemlingby i Gävle.
– Allt blir godare när man grillar. Och så blir man lyckligare.
Här är Ica:s grillmästares bästa tips.

Krångla inte till det. Bra kött, salt och peppar. Grilla! Emil Magnusson på Ica Maxi i Gävle bjuder på sina bästa grilltips i sommar.

Emil Magnusson är saluhallschef på Ica Maxi i Hemlingby och kallar ni honom ”delikatör” istället för ”chef” blir han extra glad.

Nu när grillsäsongen är här är han glad i alla fall  – och Ica Maxis grillmästare delar gärna med sig av sina bästa grilltips.

– Det viktigaste är att man grillar. Punkt slut. Det är något med eld och att grilla. Ett basalt behov. Man blir en lyckligare och bättre människa av det. Dessutom blir allt godare om det grillas, säger han.

Allt?

– Ja, precis allt. Krångla inte till det. Ta det du har hemma. Falukorv? Godare på grillen. Kött? Godare på grillen. Fisk? Godare på grillen. Allt blir godare om det grillas.

Läs också: Här hittar du delikatesser för finsmakaren

Hur får man en köttbit att bli så bra som möjligt?

– Jag tycker inte man ska marinera kött. Salta och peppra, grilla. En stund utan lock för att få lite stekyta, sen på med locket och vänta lite.

Hur länge?

Beror på vad man grillar. Man får ha lite känsla. En hängmörad oxfilé vill man ju inte grilla för länge.

Fisk?

– Samma princip. Lägg i ett öppet foliepaket, lite salt, lite smör, lite citron. Ta en färsk röding som man kan köpa hos oss, grilla under lock i ungefär 45 minuter. Mycket godare än ugnsbakad – och då är ju det suveränt gott.

Vad ska man ha till?

Jag brukar ta hela små potatisar bara, picka hål i dem med en gaffel eller nåt och hälla på lite olja och flingsalt. Inget krångel, hur gott som helst.

Kan man verkligen grilla allt?

– Japp.

Inte glass väl?

– Jodå.  Om man gör en Glace au four. Glass inbakad i maräng. Ska egentligen ugnsbakas men den kan du också slänga på grillen.

Okej. Det viktigaste är alltså att man grillar. Det näst viktigaste?

– Krångla inte till det.

Någonting mer?

– Egentligen inte.

Läs också: Här köper du kött med färskvarugaranti