Tvåbarnsmamman i Falun om smarta matinköp: ”Det är enkelt och billigt”

Att vara barnfamilj kostar, det vet tvåbarnsmamman Helena Eriksson från Slätta i Falun. Men med lite planering menar hon att det går att göra vardagslivet både enklare och mer kostnadseffektivt.

Handlar smart. Tvåbarnsmamman Helena Eriksson planerar sina matinköp.

– Jag gör till exempel en veckomeny när Ica-bladet kommit i lådan och utifrån det planerar jag veckans måltider, kollar recept och skriver en inköpslista. Sen gäller det bara att följa den, förklarar Helena.

Men visst lämnar hon även öppet för spontana inköp i butiken och kikar på de erbjudanden som finns i ställ och hyllor. Dessutom påminner hon om att det är viktigt att titta på kilopriset.

– Det är bra att vara uppmärksam när man handlar och vi brukar passa på att köpa upp basvaror som korv, kyckling och fisk när priserna är lägre, för att sedan frysa in.

Läs också: Spara pengar – håll koll på dina lokala erbjudanden 

Matsvinn är ett problem som uppmärksammats under senare år. Idag arbetar fler och fler matbutiker aktivt för att minska svinnet genom sälja ut varor till reducerade priser, innan de passerat bäst-före-datum. Just att inte vara så kinkig med datummärkningen är ett annat av Helenas knep.

Bra för både plånbok och miljö. Helena handlar gärna matvaror med kort datum som hon fryser in.
Bra för både plånbok och miljö. Helena handlar gärna matvaror med kort datum som hon fryser in.

– På Ica Supermarket i Slätta där vi handlar det mesta, är de väldigt duktiga på att märka upp och exponera mat med kort datum. Jag köper gärna sådant och fryser in, om vi inte ska äta det samma dag. Känner att det både är snällt mot plånboken och miljön. Jag önskar att fler tänkte så.

Helena är uppvuxen i en by utanför Falun som blev utan sin lanthandel då den tvingades stänga igen när underlaget blev för tunt. Hon vet därför idag att uppskatta närheten till den lokala butiken.

– Att ha tillgång till en butik så nära, och klockan åtta halv nio på kvällen kunna kila ner och köpa en liter mjölk till barnens frukost är ovärderligt. Och så behöver vi ju inte ta bilen heller så fort något saknas. Och det är ju bra för både miljön och hushållsekonomin, tillägger Helena.

Helena och sambon Magnus är noga med att dra sina Ica-kort när de handlar.

– Som medlem får man jättebra personliga erbjudanden, både på varor i butiken men också på olika aktiviteter, berättar Helena.

Familjen brukar utnyttja rabatterna någon gång om året. Bland annat har de varit på Kolmården och bott på hotell till rabatterade priser.

– Och så får vi ju våra bonuscheckar, det brukar ge en ganska bra slant tillbaka och de pengarna är ju extra trevliga att handla för, säger Helena glatt.

Läs också: Catering i Falun – med lokalproducerade råvaror