Dalarnas grillexpert: ”Pannkakor är utmärkt på grillen”

Doften av grillat. Ett sommartecken lika säkert i Dalarna som midsommardansen. Och visst är det härligt att äntligen kunna laga sin mat under bar himmel, och avnjuta en klassiskt tillagad kött- eller fiskbit direkt från grillen? Men kanske vore det ändå trevligt med lite variation från karrén, korven och laxen någon gång ibland? Här tipsar några av Ica Supermarkets handlare om vad de helst lägger på grillen i sommar.

Dalarnas grillexpert: "Pannkakor är utmärkt på grillen"

– Det finns så mycket gott att grilla men framför allt är det tillbehören som blivit viktiga hemma hos oss, det menar Börje Mattsson på Ica Supermarket i Horndal som gärna lindar sin halloumi eller sparris i en baconskiva och lägger på grillen.

– Och sen när vi ätit färdigt varmrätten och glöden är så där riktigt fin så brukar jag lägga en delad och urkärnad persika eller nektarin (med skalsidan) på gallret. Därefter häller jag en tesked strösocker i kärngropen. När sedan sockret smälter och det bubblar lite så är det klart och tillsammans med lite glass blir det en jättegod dessert, lovar Börje Mattsson.

Även Bengt Leandersson på Olssons i Älvdalen lägger frukt på grillen.

– Vattenmelon med några stänk tabasco som grillas som hastigast blir ett mycket gott och fräscht tillbehör till huvudrätten. Och med risk för att vara lite omodern så gillar jag också den gamla sjuttiotalsklassikern grillad banan med choklad i folie! Den går alltid hem, förklarar Bengt Leandersson.

Läs också: Här hittar du sommarens recept

Från Säters Stig Wikblad kommer tipset att tillaga sin kyckling hel i klotgrillen eller när man har lite mindre tid, lägga ett par tonfiskskivor på grillen.

– Icas frysta tonfisk i tvåpack passar utmärkt. Jag bara saltar och pepprar och halstrar dem ett par minuter, berättar Stig som gärna gör en god guacamole och serverar till. Guacamolen kan också användas som dip när Stig grillar pannkakor.

– Det kanske låter lite konstigt men gör man smeten ordentligt tjock och grillar den direkt på gallret, cirka 30 sekunder per sida, så går det utmärkt. Pannkakorna äts sedan som våfflor i trekanter, antingen som ett drinktilltugg, förrätt eller efterrätt.

– Allt beror på vad man serverar till, det är bara fantasin som sätter stopp, menar Stig Wikblad.

 Läs också: Så här lagar du dalafilé – på under 60 minuter