Här ryms hela julhandeln under ett tak

Alltifrån den nya 60-tums-tv:n till julklappsboken, skinkan och julgranskulorna. På ICA Maxi Erikslund finns hela julhandeln samlad under ett och samma tak. Den som vill behöver inte ens lämna bilen.
Till vänster: Håkan Hammarbäck, försäljningschef färskvaror. Till höger: Marknadschefen David Wilson

Till vänster: Håkan Hammarbäck, försäljningschef färskvaror. Till höger: Marknadschefen David Wilson

Julhandeln är i full gång på ICA Maxi Erikslund i Västerås. Marknadschefen David Wilson berättar att handeln nu trappas upp varje dag och når sin absoluta höjdpunkt helgen före julafton, då en förvånansvärt stor andel av alla julinköp sker.
– Det här är den roligaste högtiden att jobba i butik. Det är god stämning både hos personalen och hos alla de härliga kunder man möter, säger han.

Hit kommer människor från hela Västmanland för att smidigt kunna handla mat och julklappar samtidigt. I år har personalen noterat att gamingstolar och bluetooth-högtalare verkar vara populära klappar. Många lyckade julklappsinköp går förstås även att göra på bokavdelning, i den lego- och gosedjursspäckade leksaksavdelningen och bland husgeråden.

Välj att få varorna hemkörda eller om du vill använda vår smidiga drive-thru-uthämtning

Men David Wilson tipsar om att leta även på annat håll.
– Jag tänker mig till exempel någon fin olivolja eller något annat man kanske inte unnar sig annars. Vi har även en välfylld blomavdelning och det finns mycket fint i vårt angränsande apotek.

Här kan du skapa din inköpslista på ICA Maxi Erikslund

För den som vill att julhandeln ska gå extra smidigt finns förstås självscanningsutrustningen, som fler och fler vågar sig på och som numera även är integrerad med de inköpslistor man kan göra på ica.se eller ICA-appen i sin mobil. Andra föredrar att sitta hemma och göra sina beställningar i butikens e-handel, som är en av de största onlinebutikerna med mat i Sverige.
– Då kan man välja att få varorna hemkörda eller om man vill använda vår smidiga drive-thru-uthämtning, berättar David Wilson.

Julklappar i all ära, men för många kanske ändå julmaten är det som är det allra bästa med julen. Håkan Hammarbäck, försäljningschef färskvaror, berättar att en del visserligen numera slår till på helt annan mat till jul, som skaldjursbuffé, men att julmaten hos majoriteten av oss ändå är ohotad.
– Julskinkan är alltid nummer ett. Men även prinskorvar och köttbullar, sill och förstås risgrynsgröt, som ofta fungerar som frukost eller mellanmål på julaftonen.

I valet mellan att köpa färdig julmat eller att börja helt från grunden med att koka skinka och grava lax ser Håkan Hammarbäck en växande trend för den gyllene medelvägen.
– Vi säljer till exempel urvattnad sill som man kan krydda själv och Janssons Frestelse-bas där man själv kryddar och tillsätter anjovis, skinka eller vegetariskt alternativ. Det veganska julbordet har för övrigt blivit större med vegansk sill och caviar, och olika rätter gjorda på grönkål.

Här hittar du ICA Maxi Erikslund online

David Wilson pekar på andra trender som blivit tydliga på senare år. Färre vill dricka alkohol på jul och fler letar efter lokalproducerad mat.
– Då är det roligt att vi har fått ett så stort sortiment på alkoholfri öl, cider, vin och mousserande. Och att vi kan erbjuda närproducerat från till exempel Alsbo ägg och Mälardalskött. Sedan får vi inte glömma bort vårt egna bageri som har ett jättepopulära vörtbröd.

Det finns med andra goda chanser för en riktigt lyckad jul även i år, till och med för den som bara orkar med att besöka en enda butik eller inte ens det.

Håkan Hammarbäck med hummer i fiskdisken
Håkan Hammarbäck med hummer i fiskdisken