Nöden blir till julfrid i Njurunda

Alla har inte råd med en god jul. Därför inbjuder ICA Kvantum Kvissleby och Njurunda Församling individer och företag att köpa ett gåvobevis som motsvarar ett enklare julbord till behövande.
– Det kan skänka stor glädje, både för de som tar emot och för de som har möjlighet ge, säger kyrkoherde Olof Lönneborg.

Matkassar till julbordet gör skillnad för utsatta hushåll. ICA-handlare Katarina Geijer och diakonerna Irja Åberg och Patrik Jakobsson från Njurunda församling vill sprida julglädje.

Dignande julbord, glittrande granar, tomtar och julklappar, Kalle Anka på tv, tindrande barnögon. Så ser genrebilden av den svenska julen ut.Men det finns de som lever i utsatt situationer och inte har råd med en sådan jul. Därför kommer ICA Kvantum Kvissleby i samarbete med Njurunda Församling att sälja gåvobevis för 300 kronor som oavkortat går till en kasse matvaror till ett enklare julbord.

Jag tänker ofta att det kunde varit jag, det kan faktiskt hända vemsomhelst

Matkassarna kommer sedan att fördelas till utsatta hushåll och behövande av Njurunda församling. Handlarna Erik och Katarina Geijer är engagerade i det lokala samhället och kände att de ville göra något extra inför julen.
– Det finns människor som av olika skäl hamnat i svårigheter och inte har råd med sånt vi andra tar för givet. Jag tänker ofta att det kunde varit jag, det kan faktiskt hända vemsomhelst, säger Erik Geijer och fortsätter:
– Att sälja gåvobevis är ett sätt för oss att ge företag och kunder en möjlighet att engagera sig för medmänniskor som befinner sig i utsatta situationer. Vi som har möjligheter och resurser bör kunna hjälpa andra. I varje kasse kommer det finnas varor för inköpspris som hör hemma på julbordet.

Irja Åberg, diakon, Katarina Geijer, ICA-handlare, och Patrik Jakobsson, diakon samarbetar för en godare jul. ”Det finns en glädje i att ge”, säger Katarina Geijer.

Ica Kvantum Kvissleby tjänar ingenting på att sälja matkassarna, snarare tvärtom.
– Varorna kommer direkt från bil och sedan lägger vi en hel del tid på hantera och sortera varorna, förklarar Erik Geijer.
Olof Lönneborg, kyrkoherde i Njurunda församling, är glad över samarbetet med ICA Kvantum Kvissleby.
– Kyrkans roll har alltid varit att finnas för och hjälpa de behövande, säger han.

Ett hårdare samhälle ökar vår välvilja

– Här kan vi vara med och hjälpa människor att vara altruistiska, det vill säga att hjälpa andra. Vi lever i ett hårdare samhälle nu än tidigare, klyftorna har ökat. Behovet av välgörenhet har återuppstått i Sverige – men  Olof Lönneborg ser också en ökad förståelse och en större vilja att göra gott:
– Ett hårdare samhälle ökar vår välvilja. Men vi kan behöva öva på välviljan, den kommer inte alltid automatiskt.

Missa inga uppdateringar ifrån oss. Följ oss på Facebook!

Gåvobeviset för en kasse julmat kostar 300 kronor och började säljas måndag 10 december. Försäljningen pågår fram till jul på ICA Kvantum Kvissleby samt hos Njurunda Församling. Fördelningen och utdelningen av själva julkassarna sköts av Njurunda församling.
– Vi vet inte vilka som får kassarna med julmat men vi kan vara säkra på att det går till familjer där det verkligen gör en skillnad, säger Erik Geijer.
– Vi är glada och tacksamma för det fina samarbetet vi har med Njurunda församling, utan dem hade detta inte varit möjligt.

Vill du köpa en matkasse hem till dig? Nu kan du köpa din mat online!

Ett gott samarbete 

ICA Kvantum Kvissleby och Njurunda församling samarbetar sedan två år med att dela ut matkassar till behövande.
– De kassarna innehåller bra varor som inte går att sälja av olika skäl. Det kan vara cornflakes i ett trasigt paket till exempel, säger Eric Geijer.
När detta skrivs har samarbetet mellan Njurunda Församling och ICA Kvantum Kvissleby resulterat i att 6417 matkassar, totalt 51 ton matvaror, nått behövande istället för att kastas.