Kvisslebybutiken har delat ut över 1 100 matkassar till utsatta

ICA Kvantum i Kvissleby har fått nog av allt matspill.
Istället för att kassera fullt ätlig mat så samlar butiken nu maten, och kolonialartiklarna, i påsar i samarbete med Njurunda församling.
Två timmar senare står utsatta och behövande personer i rad utanför församlingslokalen.
– Det känns bra i hjärtat, magen och i själen, säger Erik Geijer, som äger butiken tillsammans med sin fru.

Kvisslebybutiken har delat ut över 1 100 matkassar till utsatta

Samarbetet med Svenska kyrkan började efter att butiken i påsk ifjol sålt prästost där allt överskott gick direkt till behövande. Samarbetet har sedan dess utvecklats och i dag samlar ICA-butiken all mat som är ätlig i säckar.

– Det handlar om allt från flingor och bröd till frukt, grönt och även kött, säger Erik Geijer.

Maten är fullt ätlig utan det handlar oftast om skönhetsfel som gör att produkterna inte går att sälja i butiken. Han berättar vidare: 

– För mig handlar det om människorna – och om ansvar för naturen. Tidigare hade vi kastat allt detta fast det inte är något fel på produkterna. Nu kommer det till användning för utsatta, säger han.

Varje torsdag kommer sedan vaktmästaren från svenska kyrkan och hämtar varorna och samlar dessa i församlingslokalen.

Kyrkans diakoner, Patrik Jakobsson, Sofia Messaoudi och Irja Åberg, packar sedan varorna i kassar, många utan griskött för att separera innehållet.

– Det känns jättekul att vara med och hjälpa, det är så viktigt för flera som har det svårt att få pengarna att räcka till mat månaden ut, säger Irja Åberg, Diakon vid Njurunda församling.

– Vi har inte tid eller resurser att packa om maten själva så det här samarbetet gynnar verkligen alla, säger Erik Geijer.

Två timmar senare, närmare bestämt klockan tio på förmiddagen, står utsatta och behövande personer i rad utanför församlingslokalen, många av dem är nyanlända med småbarn som lever på 1 500 kronor per månad. Pengar som ska räcka till mat, kläder och medicin.

I snitt delas ett 50-tal matkassar ut varje vecka och sedan starten har Njurunda församling i samarbete med butiken nu delat ut över 1 100 matkassar till behövande – sådant de flesta butiker kasserar dagligen. Blir det matkassar över så tar Diakonerna dessa vidare till Njurunda och/eller Bredsand då orterna ingår i den stora församlingen.

Som butiksägaren sade: “det värmer gott i både hjärta och mage”. Och varje vecka gör ICA Kvantum det igen – tillsammans med Svenska kyrkan.