Här är historien bakom den populära Nivrena Falu

Nästa år fyller en populär lokalt producerad falukorv 30 år.
Det handlar såklart om den populära Nivrena Falu som börjades tillverkas i Kvissleby 1988.
I 16 år har Bo “Bosse” Nilsson arbetat på ICA Kvantum i Kvissleby och är något av en expert på den unika delikatessen.

Bo Nilsson kan historien om Nivrena Falu.

 

Allting började 1988 på den lokala ICA-butiken i Kvissleby. Sedan dess har den tillverkats i butiken efter ett hemligt recept. För två år sedan bytte butiken ägare och tillverkningen inne i butiken lades ner. Några planer på att lägga ner tillverkningen av den populära falukorven fanns dock inte.

– Det fanns flera anledningar till att vi valde att sluta med produktionen men samtidigt såg vi oss om efter någon som kunde återuppta produktionen åt oss, säger Erik Geijer, ägare av ICA Kvantum i Kvissleby.

Valet föll på ett charkuteri i Färila i Hälsingland.

– De fick i uppdrag att laga korven efter vårat hemliga recept men då “en nypa” av något kan variera beroende på vem som gör korven fick de tillaga ett flertal olika varianter, säger Bo Nillson, styckmästare på ICA Kvantum.

Sedan fick de anställda ett synnerligen angenämt uppdrag.

– Vi fick varuprover där vi fick hitta den smak som var närmast lik originalet, och det känns som om vi träffade mitt i prick, säger Bo Nilsson.

Och återigen upptogs produktionen av Nivrena Falu fast nu i Hälsingland. Vid nylanseringen av Nivrena Falu i slutet av januari i år sålde butiken omkring 600 kilo korv. En normal vecka säljer butiken mellan 50 till 100 kilo, men under sommarhalvåret går efterfrågan upp då sommarstugegästerna intar Njurunda.

– Ja den passar ju dessutom också utmärkt på grillen, säger Bo Nilsson med ett leende.

Sommargästerna brukar till och med köpa med sig några paket extra när de åker hem i slutet av säsongen. Han berättar vidare:

– Det är inte bara Njurundabor som kommer hit för att köpa vår unika falukorv utan det är kunder från hela Sundsvall med omnejd.

Innan sommaren är slut väntas även butiken återinföra en till gammal favorit som tidigare tillverkades på plats i Kvissleby-butiken. Även den kommer att produceras av Färila chark i Ljusdal.

– Ja vår egen bratwurst har varit saknad av många och kommer snart tillbaka, säger Bo Nilsson.

Även här väntas personalen göra ett delikat jobb före lanseringen.

– Vi måste även här provsmaka oss fram till rätt recept på bratwursten, säger Bo Nilsson nöjt.

Till sist, hur äter du själv helst Nivrena Falu?

– Jag äter den helst kall på en smörgås, säger Bo Nilsson.