Dubbel vinst när matavfallet blir drivmedel och gödsel — Så kan du bidra

Det stora matsvinnet i Sverige är ett problem som många känner till. Enorma mängder mat slängs och det är förstås varken ekonomiskt eller miljömässigt försvarbart. Men en viss mängd matavfall kommer alltid att finnas och det som faktiskt blir över i våra kök ska sorteras för att återvinnas på bästa sätt.

I vår region pågår just nu ett stort arbete för att förbättra återvinningen av just matavfallet. I Ekogas nya biogasanläggning i Forsbacka kan både energi och näring utvinnas ur våra matrester, genom produktionen av biogas och biogödsel.

— Det är en stor och viktig satsning, konstaterar AnnaCarin Söderhielm, hållbarhetsutvecklare på Gästrike återvinnare.

Dubbel vinst när matavfallet blir drivmedel och gödsel — Så kan du bidra

Ditt matavfall blir biogas

I samlingsbegreppet matavfall ingår inte bara den mat vi kastar helt i onödan, utan även det som helt naturligt blir över i våra kök, som potatisskal och andra rester.

— I ett hushåll genereras mycket matavfall. Det är en resurs vi måste bli bättre på att ta tillvara.

AnnaCarin Söderhielm, hållbarhetsutvecklare, Gästrike Återvinnare

Genom satsningen på en ny biogasanläggning tar vi ett stort steg i rätt riktning, säger AnnaCarin Söderhielm, hållbarhetsutvecklare på Gästrike återvinnare.

AnnaCarin Söderhielm är utbildad biolog och har arbetat med frågor som rör avfall och återvinning i 20 år.

— Det är ett faktum att vi slösar med jordens resurser. Det finns många saker vi behöver förbättra och en sådan sak är återvinning av matavfallet, säger AnnaCarin.

Både näring och energi återvinns

Sedan flera år har den näring som finns i matavfallet återvunnits genom produktion av biogödsel. Nu kommer även energin i matavfallet att utvinnas och förädlas till biogas.

— Genom att göra biogödsel tar vi vara på exempelvis fosfor och kväve på ett bra sätt. Men nu kan vi även ta tillvara energin i matavfallet, tack vare biogasproduktionen, berättar AnnaCarin.

I en vanlig kompost försvinner energi i form av värme. Genom att utesluta syre ur nedbrytningsprocessen kan energin istället tas till vara.

— När det kommer in syre i nedbrytningsprocessen bildas värme och då försvinner energin ur avfallet. I biogasanläggningen rötas avfallet i en kammare utan något syre, på så vis kan vi utvinna energin i form av just biogas, förklarar AnnaCarin.

Läs mer: Här hittar du mer information om Gästrike återvinnares biogassatsning

Rätt sorterat blir energi att återanvända.

Höga ambitioner i Gästrikland

I Sveriges nationella avfallsplan som Naturvårdsverket tagit fram, finns ett nationellt miljömål som säger att 50 % av matavfallet ska tas tillvara. Hos Gästrike återvinnare är ambitionerna högre än så.

— Vi ska samla in och återvinna 80 % av matavfallet från Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby, säger AnnaCarin bestämt.

AnnaCarin Söderhielm påpekar att det allra viktigaste är att vi först och främst minskar mängden matavfall.

— Det allra viktigaste är att minimera matavfallet. Kasta mindre mat helt enkelt. Det som ändå blir över ska sorteras, så att vi kan ta tillvara resurserna på bästa sätt, säger AnnaCarin.

Läs mer: #hursvårtsksdetva uppmanar Gästrikeborna att tänka till

Viktigt att sortera rätt – håll koll på besticken

I Sverige är vi generellt sett bra på att sortera vårt avfall. Det gäller i hög grad även i Gästrikland och Älvkarleby. Men vi behöver bli mer noggranna med vad vi kastar i våra bruna kärl.

— Kvaliteten på matavfallet måste bli bättre. Bestick är ett problem i anläggningen och det är viktigt att se till att inga knivar och gafflar halkar med ner i matavfallet. Men framför allt är det plast som ställer till det. Ingen plast alls ska finnas bland matavfallet helt enkelt, säger Jonas Hellström, VD på Gästrike Ekogas.

Plasten i matavfallet riskerar att hamna på våra fält och åkrar och även att stoppa hela biogasanläggningen, om det vill sig illa.

— Kommer det in för mycket plast och annat i matavfallet riskerar det faktiskt att stoppa hela anläggningen. Dessutom följer plasten med i biogödslet hela vägen ut på åkrarna, så det är oerhört viktigt att aldrig slänga något annat än just matavfall i det bruna kärlet, säger Jonas Hellström.

Lära mer: Sorteringsguiden hjälper dig slänga rätt

Sortera ditt matavfall på rätt sätt:

  1. Minimera matavfallet så mycket du kan. 
  2. Använd papperspåsen för matavfall, absolut inte plastpåse. 
  3. Se till att ingen plast eller metall kommer med i matavfallet.

Fakta:
Biogasanläggningen i Forsbacka sattes i provdrift under våren 2017
År 2020 ska den vara uppe i sin fulla kapacitet (30 000 ton matavfall)
Redan under 2018 kommer anläggningen att producera biogas motsvarande två miljoner liter bensin
Anläggningen drivs av det kommunala bolaget Gästrike Ekogas AB och ägs av Gästrike återvinnare och Gävle Energi

 

Läs mer:

Nu höjs sopavgifterna – att slarva kan stå dig dyrt

Sopåkaren Kenneth Pettersson avslöjar dem som fuskar – hittar några varje dag

Stort intresse när biogasanläggningen i Forsbacka invigdes – hundraprocentigt fossilfri busstrafik i Gävleborg

Här blir ditt matavfall bränsle – ekogasen som produceras under ett år motsvarar tre miljoner liter bensin