Västerås storsatsning för att hjälpa långtidsarbetslösa

Västerås stad har satsat 35 miljoner på projektet Take off. Ett projekt som vänder sig till personer som stått långt ifrån arbetsmarknaden. Det treåriga projektet går nu mot sitt slut.

Västerås storsatsning för att hjälpa långtidsarbetslösa

Projektet är delfiniansierat av Europeiska socialfonden med målet att människor som varit långt ifrån arbetsmarknaden under lång tid ska få del av sin försörjning antingen genom att starta ett arbetsintegrerat socialt företag eller få anställning av ett socialt företag. Många tror att sociala företag får särskilda bidrag från stat eller kommun men det stämmer inte, utan de verkar på en fri marknad med sina produkter eller tjänster, men kan som en del av sin verksamhet exempelvis sälja arbetsträningsplatser.

De flesta av de arbetsintegrerade företagen är kooperativa ekonomiska föreningar där de anställda har medbestämmande över verksamheten.

Benny på Frilanscoachen är anlitad som affärscoach och underkonsult för Västerås Science Park i projektet och stöttar deltagarna från första affärsidén till att de registrerar och startar ett eget kooperativ. Västerås Science Park är en av flera aktörer som är med i projektet. De är med för att de i framtiden vet att hållbarhet är en viktig faktor för att lyckas som företag. I många år har man jobbat med utvärderingsmodellen för affärsmodeller – TEMO, men nu vill man även lägga till ett H som i hållbarhet för att kunna ha en fungerande framtidsmodell.
– Det är så otroligt givande att få vara en del av nya socialt hållbara affärsidéer och se den personliga resan som många av deltagarna gör. Från att inte haft en sysselsättning till att stå framför främmande människor och pitcha en affärsmodell och affärsidé, det är starkt, säger Benny.

I projektet så finns det blandade affärsidéer såsom exempelvis hunddagis, second-hand butik, remake av gamla möbler, städtjänster, och upplevelser med brukshästar.

Elvira och Martin på Fjärdingsväg är ute på praktik, validerar och utvärderar sin affärsidé för att se om den håller för att kunna leva på. De kommer att erbjuda tjänster med brukshästar där turism och upplevelser i närområdet är i fokus. De har bland annat haft events med hästskjuts på vagn under ett par gånger sommaren 2019.
– Vi har fått en fantastisk hjälp både från projektet och från vår affärscoach Benny när det gäller alla delar för att skapa och driva ett företag. Vi har lärt oss så himla mycket under dessa månader vi har varit deltagare i projektet, säger Elvira och Martin när de nyss kommit hem från en tur med häst och vagn.

Läs mer vad Frilanscoachen kan hjälpa till med

Resultat i projektet hittills:

 

  • 3 ASF-verksamheter har startat.
  • 150 personer har börjat i projektet,
  • 100 har avslutat och genomgått utbildningen
  • 8 har fått jobb inom ASF, 21 jobb inom andra företag, 9 studier, 5 har fått jobb i Sociala företag.

 

Utvärderingsmodell av affärsplan, TEMO(H)= Teknik Ekonomi Marknad Organisation (Hållbarhet)