Fem viktiga tips för alla företagare

Oavsett hur stort ett företag är eller vilken bransch det verkar i finns det ett gemensamt grundrecept för den som vill kunna lyckas med sina affärer.

Fem viktiga tips för alla företagare

Att bestämma vart man är på väg och sedan ta reda på hur man ska ta sig dit kan låta enkelt. Men långt ifrån alla företagare har gjort den analys som är förutsättningen för en lyckad verksamhet. Benny Törnqvist på Frilanscoachen har under sin långa karriär som både egenföretagare och coach kommit fram till fem grundläggande punkter som han lär ut till sina kunder för att de ska få ett välstyrt företag som samtidigt ger utrymme för kreativa idéer.

1. Ha ett tydligt mål och syfte.

Utan mätbara mål går det inte heller att följa upp och se hur du har lyckats, helt enkelt eftersom du inte har något att jämföra med. Benny, som gärna tar exempel från idrottens värld, pekar också på att det även är svårt att motivera sig själv om man inte har satt upp något mål i förväg.

Våga delegera! Den detaljstyrande chefen riskerar att sänka medarbetarnas engagemang och kreativitet

– Det blir väldigt svårt att hoppa sex meter i stavhopp utan en ribba som visar vad man ska prestera, och samma filosofi gäller här. Det är också viktigt att ha ett mål du kan dela med dig av till dina medarbetare eller samarbetspartners, säger Benny.

Han poängterar att detta hans första tips också är det viktigaste och en förutsättning för att hela listan ska gå att följa. Här får han ofta hjälpa sina kunder med att få fram ett tillräckligt tydligt, men ändå realistiskt mål.

– Våga vara lite spetsig, men se till att målet rör någon del du själv kan kontrollera. Du kan till exempel inte kontrollera hur många säljsamtal som ska leda till ett avslut, men däremot hur många samtal ni gör.

Få 5 tips för hur du får dina kunder att uppskatta dig! (formulär)

2. Släpp loss dina medarbetare eller samarbetspartners.

Våga delegera! Den detaljstyrande chefen riskerar att sänka medarbetarnas engagemang och kreativitet. Medarbetare som däremot får eget ansvar och chans att hitta egna lösningar blir engagerade, vilket bidrar till ett bättre resultat.
– Har man bara satt upp tydligt mål och syfte kan även chefer med stort kontrollbehov släppa sina medarbetare lösa inom de ramar som finns och styra på det sättet, säger Benny.

3. Det som följs upp blir gjort.

– Vi är många som behöver en deadline. Och även om man av någon godtagbar anledning inte har hunnit med uppgiften tills dess är det bra med uppföljning så att inte någon går runt med dåligt samvete och tappar sitt engagemang utan istället får hjälp att gå vidare med uppgiften, säger Benny.

Få 5 tips för hur du får dina kunder att uppskatta dig! (formulär)

4. Fokusera på det som är bra.

Vid uppföljningen är det viktigt att lyfta det som har gått bra för att behålla medarbetarens engagemang.

– En bra medarbetare har ofta själv koll på varför saker har gått fel, det finns ingen större mening att hänga fast vid det. Diskussion om vad som gick bra och varför skapar däremot en positiv spiral med ökat engagemang, säger Benny.

5. Information är grunden för att göra rätt saker.

Läs på så mycket du kan, lyssna på andra och följ med i utvecklingen. Bra research är grunden för ett bra företagande. En företagare som tror sig veta allt är inne på en farlig väg.
– Det betyder bara att du är dåligt underrättad. Det är den som vet mest som vinner mest och du blir aldrig fullärd, säger Benny.

Få 5 tips för hur du får dina kunder att uppskatta dig! (formulär)

Benny Törnqvist på Frilanscoachen
Benny Törnqvist på Frilanscoachen

Om Frilanscoachen

Frilanscoachen erbjuder föreläsningar på en till två timmar, workshops eller halvdagar för att till exempel utbilda en verksamhets medarbetare i försäljning och marknadsfrågor. De hjälper till med att bygga bra arbetsteam och kan vara mentor och bollplank i arbetet med att förverkliga eller utveckla en företagsidé.

Exempel på föreläsning: ”Människor är inte lata. De har helt enkelt inte mål som inspirerar”.

Läs mer på hemsidan: Frilanscoachen.com

Följ Frilanscoachen på Facebook för inspiration, tips och råd: Din Frilanscoach

Benny´s Linkedin profil: Utvecklar företag och människor