Så här tänker proffset Alex när han fotar hem

Bra bilder är hårdvaluta när du ska sälja din bostad. Men det är svårt att få till bildvinklar och ljus som gör interiör och exteriör rättvisa. Och som skapar rätt känsla. Proffset Alex Lindström vet dock hur man gör.

Så här tänker proffset Alex när han fotar hem

Under de senaste 3 åren har Alex jobbat med bostadsfotografering inför försäljning för Fastighetsbyrån i Gävle. Och Alex har stenkoll på vad som säljmässigt funkar och inte.
– Bildernas syfte är ju att snabbt ge spekulanterna en känsla av hur det är att bo i detta hem. Nästan som en rundvandring digitalt. Från hall och vidare genom kök och vardagsrum, till sovutrymmen och badrum.

 Fotot kräver eftertanke. Och rätt feeling hos den som fotar.
– Ljuset är helt avgörande för bra bilder. Många tror att riktigt soligt väder ger de bästa förutsättningarna. Men så är det inte. Jag fotar gärna när det är mulet. Det ger ett jämnt och bra ljus.

Bra bilder kan få intresserade att bli spekulanter

Däremot blir det inga bra bilder efter mörkrets inbrott.
– Hur trendigt det än är med mörka bilder, ljus från öppen spis och levande ljus i inredningsmagasin så blir det inte bra säljmässigt på en bostadssajt. Bilder som säljer ska istället vara ljusa, fräscha och ge känslan av luftighet och rymd.

För att åstadkomma detta är det en hel del jobb som måste göras hos säljaren av bostaden innan Alex kommer dit.
– Undanplockat och städat är en miniminivå för bra bilder. Men vill man förmedla ytterligare känsla om den bostad som ska säljas förstärker homestyling hemmets uttryck, säger Alex som i många uppdrag samarbetar med inredaren Therese Wessling.

– Therese kommer ut ett par timmar före mitt besök för att ge hemmet karaktär och skapa blickfång. Hon har också koll på vilka saker som ska plockas bort för att bilden ska bli inbjudande.

Alex är tydlig med gränsdragningen mellan fotograf och stylist.
– Jag är proffs på bildvinklar, ljus och teknik för rätt uttryck. Men jag är inte proffs på om kudden i soffan ska vara lila eller röd. Det är stylistens uppgift.

Läs mer: Fler tips om hem & inredning

Förutom fotojobben för Fastighetsbyrån jobbar Alex också med annan fotografering i sitt företag Gefle Fotostudio.
– Som fotograf är jag bred och jobbar såväl mot privatpersoner som mot företag. Med porträtt, bröllop och produktfotograferingar.

Dessutom arbetar Alex med inredningsfotografering för ett stort tapetvarumärke.
– Där är utsnitten i bilderna lite snävare. Men annars bär jag med mig samma mål med bilderna. Att skapa känslan: ”Här skulle jag vilja bo”, också i fastighetsfotograferingen.

Alex jobbar gärna ensam. Det blir effektivast så. En normalstor villa brukar max ta en timma att fotografera.
– Det skiftar naturligtvis beroende på bostadens storlek. Och bilderna blir oftast bäst när jag och min kreativitet får samarbeta i lugn och ro. Med målet: De här bilderna säljer.

Fastighetsbyrån Gävle