Mäklaren: Det är högtryck på bostadsmarknaden i Gävle

Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att priserna på bostadsrätter har ökat medan priserna för villor har sjunkit i Gävle under hösten.

Under hösten har det varit vanligt med 30 sällskap på visningarna, berättar Robert Brandt på Fastighetsbyrån i Gävle. Foto: Pressbild/Fastighetsbyrån/Unsplash.com

Här ger Robert Brandt på Fastighetsbyrån sin bild av bostadsmarknaden – och berättar vilka objekt som är mest efterfrågade på den lokala marknaden.  Nu har Svensk Mäklarstatistik släppt siffrorna för höstens bostadsförsäljningar runt om i landet. Statistiken visar att priserna på bostadsrätter har ökat – medan priserna på villor har sjunkit i Gävle.

– Min känsla är inte att priserna på villor har sjunkit här. Tvärtom säljs de för höga priser och det är mycket folk på visningarna. En förklaring till statistiken kan vara säsongsbetonad, att fler exklusiva objekt säljs under maj, juni och juli och att objekt med en lägre prisbild sålts nu under hösten, säger Robert Brandt, mäklare på Fastighetsbyrån i Gävle, och fortsätter:

– Vi har sett en markant ökning i antalet personer som kommer på visningar. Under hösten har vi ibland haft 30 sällskap på visningarna. Många vill även lägga bud innan officiella visningarna, för att undvika hamna i en kraftig budgivning.

Här är de mest efterfrågade objekten
Svensk Mäklarstatistiks siffror visar att medelpriset för en villa i Gävle var 23 630 kronor per kvadratmeter under perioden augusti till oktober, vilket är en minskning med två procent jämfört med de tre föregående månaderna. Robert Brandt ser en trend i att köpare letar efter den optimala villan, snarare än att de letar i specifika områden.

– En generell trend är att många tittar mer på hur boendet ser ut i stort, hur planlösningen är och om det passar för familjen, än att de letar i ett specifikt område. Det är relativt få försäljningar på villamarknaden, vilket gör att köpare måste bredda sitt sökområde. Eftersom priserna har ökat så pass mycket under senare år gör det också att alla kringområden har fått ett uppsving. Gävle är inte så stort, det kan skilja några kilometer så får du betala det dubbla priset.

Fortsatt positiv utveckling 
Priserna på bostadsrätter har däremot stigit med cirka tre procent de senaste tre månaderna och för dem är medelpriset nu 23 402 kronor per kvadratmeter.

– Bostadsrätterna har också haft en bra höst med betydligt fler spekulanter på visning. Vi ser fler budgivningar och högre priser. Bostadsrättsmarknaden hade en svacka från hösten förra året till i mars i år, efter det har vi sett att priserna sakta ökat igen. Det är bra drag på de lägenheter som är fina och som ligger centralt.

Robert Brandt tror att den positiva utvecklingen på bostadsmarknaden kommer att fortsätta.

– Prognosen framåt ser positiv ut. Det byggs inte i samma tempo som det gjorts under flera år, det kommer öka antalet köpare på begagnade lägenheter. Villamarknaden ser enbart positiv ut, säger han.

Det har varit en bra höst för både villa- och bostadsrättsförsäljningen i Gävle. Foto: Pressbild/Fastighetsbyrån

Det här är Fastighetsbyrån

  • Fastighetsbyrån är Sveriges ledande mäklarkedja, sett till både omsättning och antal affärer.
  • Företaget har cirka 1 700 medarbetare på 255 franchiseägda kontor runt om i Sverige.
  • Under 2018 förmedlade Fastighetsbyrån cirka 44 000 bostadsaffärer till ett försäljningsvärde av cirka 95 miljarder kronor.
  • Företaget har även verksamhet utomlands med cirka 150 medarbetare i Spanien och Portugal.
  • Fastighetsbyrån grundades år 1966 och är ett helägt dotterbolag till Swedbank.

Här kan du läsa mer om Fastighetsbyrån och hitta ditt närmaste kontor.