Så här stylar du om hemma – oavsett om du ska sälja eller inte

Skapa blickfång – det är det enklaste sättet att få ny stil hemma, menar inredningsproffset Therese Wessling. Och vill du följa vårens trend gör du det med mycket textil, gröna växter och det du redan har hemma.

Så här stylar du om hemma – oavsett om du ska sälja eller inte

Sedan 3 år samarbetar Fastighetsbyrån i Gävle med duktiga inredaren Therese Wessling. Therese svarar för den homestyling som mäklarna erbjuder i samband med bostadsförsäljningar.
– Mitt mål är att förädla den inredning som redan finns. Lyfta oväntade saker till blickfång och samtidigt skapa en genomgående känsla i hemmet. Många blir förvånade över hur fint det kan bli. Ibland behövs det utomstående ögon som tittar på inredningen hemma för att man ska upptäcka det som redan finns.

Största inredningstrenden i vår är att ha ett personligt och hållbart inrett hem. Secondhand är stor trend, särskilt i kombination med nyinköpt och naturinspirerat.
– Trärena ytor syns allt oftare på detaljer och i vår också på möbler. De gröna stora växterna tar åter rejäl plats hemma. Precis som på 70-talet. Och äntligen återerövrar textilierna sin plats i hemmet.

Hetast i vår? Kombon rosa/rost med accenten gult

För det finns knappast något enklare sätt att förnya hemma än att använda uttrycksfulla gardiner och ändra färg kuddarna i soffan.
– Mattor förnyar också. En stor rejäl matta har nästan tagit över fondväggstrenden idag, säger Therese.

Läs mer: 5 enkla tips som kan förgylla känslan i vinter

Andra detaljer som snabbt förändrar hemma är tavlor på väggarna.
– Det finns så mycket posters och print numera. Låt väggarna uttrycka dig och din personlighet. Och känner du för att satsa på lite utvald konst så ligger det också helt rätt i tiden.

Till vardags arbetar Therese med homestyling inför bostadsförsäljning i samarbete med Fastighetsbyrån.
– Vissa rum är viktigare att se över inför försäljning. I kök och badrum måste funktionen förstärkas på ett attraktivt sätt. Dessa rum är kostsamma projekt att renovera och känner spekulanterna att funktionen finns kan motsvarande belopp istället läggas i en budgivning.

Andra rum som också har prioritet är vardagsrummet och bostadens masterbedroom.
– Den som kommer på en visning ska ges alla förutsättningar att sätta sig in hur det är att bo där. Vardagsrummet som social yta är jätteviktig liksom att sovrummet andas lugn och ro.

För ett antal år sedan skulle homestyling inför försäljning inte vara personlig alls. Så är det inte längre.
– Numera poängteras gärna det personliga i ett hem så att bostaden får en inredningsstil. Det behöver inte alls vara den stil som är spekulanternas favorit. Men det är precis som när man träffas hos vänner – man trivs för att det är genomtänkt och fint.

Läs mer: Belysningstips i vintermörkret!

Therese har sin bakgrund som butiksinredare för ett stort varuhus där hon byggde upp säljmiljöer. Därigenom har hon lärt sig känna in och möta kundens behov. Något som hon har nytta av också i privatkonsultationer.

– Ibland kör man fast hemma. Med möblering eller för mycket saker. Oftast handlar det om att få input för att göra något finare med den inredning man redan har. Det är jättekul att hjälpa till att krydda upp det befintliga i ett hem och förstärka den smak som uppdragsgivarna har, avslutar Therese.