Bornholmsbon Helle guidar till gömda skatterna

Bornholm ligger närmare än du tror. Så varför inte uppleva en vårweekend på den soliga danska ön? Bornholmsbon Helle Hansson ger sina bästa personliga tips.

Bornholmsbon Helle guidar till gömda skatterna

Hitta ditt boende på Bornholm på Semester Bornholm

En ö som bara mäter fyra mil på längden och tre mil på bredden – kan den verkligen vara värd att upptäcka?

Frågar man Helle Hansson är svaret solklart. Själv flyttade hon hit 1980 med sin före detta man från Malmö för att öppna Bornholms första pizzeria i Rönne. Fyra decennier senare är Helle en stolt ambassadör för sin ö, som faktiskt mäter mest soltimmar i hela Danmark.

Här är Helle Hanssons förslag för en perfekt helg på Bornholm.

Fascinerande månlandskap

Rundresan börjar förslagsvis på fredagen, förstås i Rönne. Här bor Helle Hansson och hit kommer de flesta skåningar med båten från Ystad.

– Jag brukar köra norrut från stan på den gamla landsvägen vid kusten mot Hasle, men först stanna till vid sandstranden i Sorthat-Muleby. Just före Hasle ligger någonting som många missar: Kultippen. Där bröts kol under andra världskriget och vagnar står fortfarande kvar, men idag liknar det mest ett märkligt månlandskap. Att gå runt där känns nästan som att vara med i en science fiction-film, säger Helle Hansson.

Det är en fin dörröppnare om man blir intresserad och vill lära sig mer om någon speciell konstnär

För alla som är nyfikna på konsthantverk rekommenderar hon att stanna lite längre i Hasle, som med sina 1700 invånare är en av Bornholms större städer. Grönbechs Gård är ett omgjort före detta packhus där konstföreningen ACAB håller hus. Förkortningen står för Arts&Crafts Association Bornholm.

– Föreningen har ett 80-tal lokala medlemmar och nästan alla har något verk representerat på gården. Det är en fin dörröppnare om man blir intresserad och vill lära sig mer om någon speciell konstnär man har kollat in. Bornholm har alltid haft många konsthantverkare – keramiker, glasblåsare, silversmeder, textilkonstnärer – och vi blev som första område i Europa till och med utnämnda till World Craft Region.

Hitta ditt boende på Bornholm

De 172 trappstegen ner till Jons Kapel.

Se solnedgången från strandbaren

Tid att samla tankarna? Vid Hasles hamn leder en bro ut till piren och strandkaféet dit många går för att möta solnedgången.

Turen fortsätter norrut mot Allinge, men Helle Hansson svängar alltid först av mot Jons Kapel, alldeles vid havet.

– Läget är riktigt häftigt, särskilt om det blåser mycket. Det sägs att Jon var en präst som skulle kristna bornholmsborna. Och man går ner som genom klipporna på 172 trappsteg. Därnere kan man titta genom hålen i klipporna rakt ut i havet.

Vi drar oss in mot land och upptäcker byn Olsker och Ole Christensens skulpturpark. Ännu en av dessa fantastiska gömda skatter på ön, menar Helle.

– Ole Christensen var en mycket känd stenhuggare som flyttade till Bornholm. Har man den fantasin har hans skulpturer nästan ett erotiskt inslag, och det är en helt fantastisk park som hans barn gjort offentlig.

Deras rökta fisk är i en helt egen klass

Nordbornholms Rökeri vid Kaempestranden.

Kulturkurr på Kaempestranden

Kultur skapar kurr i magen, och på Bornholm ska man såklart äta sill. Som tur är hittas ett av öns mest berömda rökerier inte långt härifrån, i Allinge.

– Jag skulle nog säga att Nordbornholms Rökeri vid Kaempestranden är ett av de allra vassaste. Deras rökta fisk är i en helt egen klass. Många brukar välja deras stora fiskbuffé.

Fulla av nyttiga fettsyror följer vi kustvägen söderut tillsammans med Helle – och gör en avstickare till Gudhjem, som i det annars så platta riket är Danmarks enda bergsby.

– Många snapphanar flydde hit under slutet av 1600-talet från nuvarande Blekinge och Skåne. Gudhjem har också ett fint konstmuseum, tipsar hon.

I närheten av museet, mellan Tejn och Gudhjem, kan man nästan höra ljudet från Döndalen, som med sina 22 meter är Danmarks högsta vattenfall.

– Döndalen är ett helt fantastiskt naturområde, nu under våren helt täckt av ramslök. Många åker dit och plockar. Sedan har vi förstås alla vit- och blåsippor!

Gudhjem. Foto: Nikolaj Beyer

Rofyllt i Gudhjem

Dags för övernattning. I Gudhjem har Helle redan spanat in sandstensfärgade Pension Koch. Till den vackra villan med utsikt över byn och Östersjön har turister sökt sig ända sedan slutet av 1940-talet.

Fler förslag för boende på Bornholm

Hamnen i Gudhjem. Foto: Nikolaj Beyer

Innan sänggång tar man sig gärna ut till hamnen fem minuters promenad bort. Där spelades delar av den Oscarsbelönade filmen Pelle Erövraren in. Lilla Gudhjem har faktiskt två hamnar, och i Nörresand föreslår Helle en kvällsdrink ackompanjerad av solnedgången.

Dagen gryr över Bornholm, och varje morgon klockan 10 kan man se passagerarbåten puttra iväg mot lilla Christiansö, Danmarks östligaste punkt.

– Det samlas alltid folk för att se båten lämna kajen. Det är en väldigt stämningsfull ritual med folk som står och sjunger och vinkar iväg den vackra båten.

Se samtliga färjeavgångar och boka din resa här

Martin Andersen Nexös hem. Foto: Nikolaj Beyer

Dragspel och glaskonst

Vi följer Helle längs kusten söderut med siktet inställt på Svaneke. där det råder marknadsfeber varje lördag.

– Den är inte jättestor, men det finns lite bodar och någon spelar dragspel. Mitt på torget ligger bodegan och är det fint sitter folk på uteserveringen och har det trevligt. På gågatan kan man titta in hos den kända glaskonstnären Pernille Bülow, som förresten är mamma till den danske lakritskungen.

Framåt eftermiddagen når vi Årsdale där bryggeriet Mikkeler erbjuder rundvisning och ölprovning. I staden har den danska delikatess-pizzakedjan Gorm’s nyligen öppnat en pop up-restaurang som håller öppet från påsk till höst. Ägaren Gorm Wisheh är själv uppvuxen i Svaneke.

Nu leder kustleden logiskt rakt in i Nexö, öns största fiskehamn, näst största staden och födelseort för en av Danmarks största proletärförfattare – Martin Andersen Nexö. Hans hem är museum sedan 1990.

– På piren i hamnen ligger också Molen, som jag tycker är en av Bornholms bästa restauranger.

Mitt inne i den fina skogen Almindingen ligger faktiskt världens minsta travbana

Världens minsta travbana, Bornholm Brand Park.

Flyttar hit för gott

Dags att tänka på refrängen kör vi västerut för att sluta cirkeln i Rönne. Men först ett stopp i och runt Åkirkeby.

– Mitt inne i den fina skogen Almindingen ligger faktiskt världens minsta travbana, Bornholm Brand Park. Den är bara 580 meter kort.

Turen är förstås med oss, och vi närmar oss urcharmiga Rönne med ett lyckligt leende på läpparna. Där är det värt att unna sig några behagliga behandlingar på Griffen Spahotel.

– De har även bubbelbad utomhus där man kan sitta och titta ut över himlen och havet. Hur härligt som helst, säger Helle Hansson och sammanfattar samtidigt Bornholm med fyra korta ord.

Helle ångrar inte för en sekund att hon landade i Bornholm den där dagen för 42 år sedan. Hon hyllar framåtandan som hon menar råder på ön.

– Ett tag flyttade folk härifrån, men idag andas Bornholm av optimism. Nu verkar också allt fler hoppa av storstadsracet i Köpenhamn för att flytta hit för gott.

Se samtliga färjeavgångar och boka din resa här

(function() { var a = String(Math.floor(Math.random() * 10000000000000000)); new Image().src = 'https://pubads.g.doubleclick.net/activity;dc_iu=/34405621/DFPAudiencePixel;ord=' + a + ';dc_seg=7171801901?'; })();

Fakta

Bornholm

Den danska ön mitt i Östersjön ligger 40 kilometer söder om Skåne och 170 kilometer från Köpenhamn.

Yta: Knappt 600 kvadratkilometer.

Antal invånare: 40 000, varav de flesta bor i centralorten Rönne eller Nexö, Aakirkeby, Allinge-Sandvig och Hasle.

Högsta punkt: Rytterknægten, 180 meter över havet.

Ta dig dit: Färjan från Ystad till Rønne tar bara 1 timme och 20 minuter. Den avgår alltid minst 4 gånger per dag och upp till 13 gånger under högsäsong.
Se samtliga avgångar och boka din resa här

Bo på Bornholm: På semester-bornholm.se finns de flesta bra boenden på ön samlade. Allt från mysiga boutiquehotell till prisvärda hostels.

Erbjudanden: På semester-bornholm.se finns just nu också fina paketerbjudanden för olika typer av resor. Vad sägs om ”Sol, strand och hav””Romantisk spaweekend” eller ”Havsutsikt, ölprovning och fiskbuffé”.

Mer info:
På bornholm.info hittar du allt du behöver veta inför resan: Tips på utflyktsmål, bil- och cykeluthyrning, restauranger för alla smaker och mycket mer.