Cykelsemester på Bornholm – 6 tips du inte får missa

Bornholm är en destination perfekt för en cykelsemester, endast en dryg timme söderut med färja från Ystad. Det är gott om cykelvägar, lite trafik och massor av spännande stopp på vägen. Här kan du ta dig tid att stanna och tid att cykla i ditt eget tempo. Åker man längs kusten är turen runt ön cirka tio mil. Här kommer några tips på ställen värda att stanna till på och vila benen och njuta lite extra.

Foto: Semko Balcerski

Hitta ditt boende på Bornholm på Semester Bornholm

Øster Sømarken

Rainforest Chocolate har egen kakao- och vaniljodling på Fiji.

Längs Bornholms sydöstra kust ligger en lång härlig sandstrand, Michelinkrogen Kadeau och det charmiga Bakkerögeriet. Men den stora behållningen är kanske ändå Rainforest Chocolate som nyligen flyttat in i Slusegård. Vackert beläget intill den gamla kvarnen har Jytte och Michael Olsen öppnat café där fokus ligger på choklad. De har nämligen startat en egen kakaofarm på Fiji som de driver tillsammans med en lokal familj på ön. All choklad är av högsta kvalitet och garanterat producerad utan tvångs- eller barnarbete.

Caféet är ett härligt ordnat kaos av prylar och artefakter och uteserveringen har en magisk utsikt över hav och ängar.

Svaneke

Hamnen i Svaneke. Foto: Nikolaj Beyer.

Den vackra byn Svaneke är en fröjd att strosa genom till fots efter att du parkerat cykeln nere i hamnen. Här finns mysiga små butiker, caféer och restauranger och kanske är det här du övernattar för att kunna njuta av soluppgången över Östersjön då du vaknar. Besök den fantastiska Købmandshandeln för en äkta lanthandelskänsla med Bornholms alla matdelikatesser samlade på några få kvadratmeter. Och är det soligt slår du dig ner på torget eller i hamnen med en glass från Bornholms Ismejeri medan du sträcker ut benen efter dagens cykeltur.

Gudhjem

 

Byn brukar kallas för Danmarks enda bergsby och tankarna far lätt till Amalfi då man rullar in i pittoreska och kuperade Gudhjem. Här samlas många av öns konstnärer och konsthantverkare. Det finns flera spännande muséer och gallerier att njuta av, inte minst det stora Gudhjem Museum. Bornholms ”nationalrätt” Sol över Gudhjem intas ju också med fördel på Rökeriet nere i hamnen medan du blickar ut över havet mot Christiansö.

Hammershus

 

Den gamla borgruinen med sin fascinerande historia är definitivt värt ett besök. Även om det är en del uppförsbackar för att ta sig dit. Utställningen i det nybyggda besökscentret är otroligt intressant och själva borgruinen är mäktig. Uppe från murarna kan du se ut över större delen av Bornholm och spanar du åt nordväst kan du även se kära gamla Skåne i horisonten. Du kan läsa mer om Hammershus i vår artikel om den här.

Rønne

Foto: Nikolaj Beyer

Största staden på Bornholm kommer du automatiskt besöka eftersom färjan anländer där. Och det är värt att stanna till antingen dit eller hemvägen. Staden är mysig med vackra kullerstensgator och charmiga butiker och restauranger. Prova till exempel den spännande krogen Røde Pakhus för en smaksensation till måltid. Och norr om centrum ligger både Torvehal, där Bornholms alla mat- och dryckesproducenter samlats i en stor lockande butik, och det stora spa-hotellet Griffen. Där kan ni få en välförtjänt avslappning efter er strapats runt ön på cykelsadeln.

Alla typer av cyklar

 

Bornholm är en populär destination även för träningscyklister. På våren förlägger många cykelklubbar och individuella cyklister sina träningsläger här, då förutsättningarna för bra vägar och varierad cykling är optimala. Det finns också ett flertal riktigt roliga stigar för Mountainbike. Trailcenter Bornholm inne i Almindingen, på Bornholms högsta punkt Rytterknægten, hittar du 17 roliga och utmanande mountainbikeleder av varierande svårighetsgrad och vid Rønne finns både Skovlysporet och Den grønne rin. Två spår som är välskötta och roliga utmaningar.

Läs mer om cykelmöjligheterna på Destination Bornholms hemsida.

Se var du kan hitta ditt drömboende på Bornholm på Semester Bornholm

(function() { var a = String(Math.floor(Math.random() * 10000000000000000)); new Image().src = 'https://pubads.g.doubleclick.net/activity;dc_iu=/34405621/DFPAudiencePixel;ord=' + a + ';dc_seg=7171801901?'; })();

Bornholm

Den danska ön mitt i Östersjön ligger 40 kilometer söder om Skåne och 170 kilometer från Köpenhamn.

Yta: Knappt 600 kvadratkilometer.

Antal invånare: 40 000, varav de flesta bor i centralorten Rönne eller Nexö, Aakirkeby, Allinge-Sandvig och Hasle.

Högsta punkt: Rytterknægten, 180 meter över havet.

Ta dig dit: Färjan från Ystad till Rønne tar bara 1 timme och 20 minuter. Den avgår alltid minst 4 gånger per dag och upp till 13 gånger under högsäsong. Se samtliga avgångar och boka din resa här.

Bo på Bornholm:semester-bornholm.se finns de flesta bra boenden på ön samlade. Allt från mysiga boutiquehotell till prisvärda hostels.

Erbjudanden:semester-bornholm.se finns just nu också fina paketerbjudanden för olika typer av resor. Vad sägs om ”Sol, strand och hav”, ”Romantisk spaweekend” eller ”Havsutsikt, ölprovning och fiskbuffé”.

Mer info:bornholm.info/
hittar du allt du behöver veta inför resan: Tips på utflyktsmål, bil- och cykeluthyrning, restauranger för alla smaker och mycket mer.