Njutvandra på idylliska Bornholm

Den danska solskensön lockar inte bara med sitt milda mikroklimat. På Bornholm väntar våren med vackra vandringar. Så snöra på dig skorna och häng med.

Njutvandra på idylliska Bornholm

Hitta ditt boende på Bornholm på Semester Bornholm

Viskande skogar, ett unikt ljus, dramatiska klippor och vågornas dans. Bara en dryg timmes båtfärd från Sverige väntar starka naturupplevelser. Trots närheten till Skåne är Bornholm fullt av otrampade stigar och vackra vandringsleder att upptäcka. Det är en fascinerade värld som väntar, väl värd att utforska inte minst nu när sköna maj närmar sig.

Våren är verkligen en tid som passar Bornholm väl. De stora turistströmmarna har ännu inte riktigt hunnit vakna, och det finns stora möjligheter att uppleva ön lite för sig själv.

Här möter man verkligen öns kontraster

Hitta ditt boende på Bornholm här

Opalsjön. Foto: Stefan Asp

Vinnande vandringsdestination

Bornholm till fots kan göras på stigar nära både skog, strand och klippor. Det fascinerande landskapet har uppmärksammats av bland annat vandringsmagasinet Trekking, som förra året utsåg Bornholm till ”Näst bästa destination i Europa”.

Det är lätt att förstå varför när man tar sig runt på den gamla räddningsstig som numera är Kuststigen. Här på en tur som tar vandraren runt hela ön möter 120 kilometer av mångsidig och unik natur. För dem som sjunger långsamhetens lov, och riktigt vill hinna njuta och möta Bornholm med ro, är det förstås många som väljer att dela upp rutten i mindre delar.

En annan populär led är den helt nyskapade Höjlyngsstien. Här möter man verkligen öns kontraster; under den 67 kilometer långa turen tar man sig från det dramatiska klipplandskapet i norr genom Danmarks fem största skogar, Almindingen med sina gamla stenmurar och naturen fulladdad med ramslök – innan slutdestinationen Årsdale på Bornholms sydöstra sida.

De flesta vandringar har hela tiden nära till Bornholms byar där man kan checka in

Naturnära övernattningar

Många maxar upplevelsen genom att övernatta naturnära i mysiga små hus eller på personliga hotell. De flesta vandringar har hela tiden nära till Bornholms byar där man kan checka in och framåt kvällen självklart få smakprov på öns kulinariska skatter.

För kortare vandringar finns mängder med alternativ, inte minst längs kustlinjen där det går att följa de gamla räddningsstigarna. Söker man sig längre inåt ön leder små stigar rakt in i en säregen natur av skog och dalgångar. Två av dessa mer promenadvänliga vägar är Hammerknuden och Stenhuggersti.

Döndalen.

Tips från experten

Bornholm är en liten ö med stora möjligheter och variationer – fyra mil lång och tre mil bred. Den danska vandringsexperten Gitte Holze fascinerades till exempel av de vandringsleder som slutar vid olika vattenfall. En av dem startar vid Kobbeån med mål vid Stavehölfallet. En annan börjar vid de dramatiska Helligdomsklipporna och vindlar sig fram mot Döndalen med sitt fascinerande fall som är 25 meter högt, faktiskt Danmarks största. För en stunds konstpaus ligger Bornholms Konstmuseum alldeles i närheten.

Och söker man sig mer ut mot havet rekommenderar Gitte Holze Kuststigen mellan Saltuna och Bölshavn. Den fem kilometer korta turen går mellan de idylliska små fiskebyarna med sina klassiska korsvirkeshus och kantas av vilda klippor, saltmarker och kustnära skogar.

Är utbudet så stort att du känner dig helt vilsen i vilken vandringsled du ska välja? Vänd dig till Bornholms turistinformation eller till deras webshop för mer exakt information.

Se samtliga färjeavgångar och boka din resa här

Røverborg i Gudhjem.

 

(function() { var a = String(Math.floor(Math.random() * 10000000000000000)); new Image().src = 'https://pubads.g.doubleclick.net/activity;dc_iu=/34405621/DFPAudiencePixel;ord=' + a + ';dc_seg=7171801901?'; })();

Fakta

Bornholm

Den danska ön mitt i Östersjön ligger 40 kilometer söder om Skåne och 170 kilometer från Köpenhamn.

Yta: Knappt 600 kvadratkilometer.

Antal invånare: 40 000, varav de flesta bor i centralorten Rönne eller Nexö, Aakirkeby, Allinge-Sandvig och Hasle.

Högsta punkt: Rytterknægten, 180 meter över havet.

Ta dig dit: Färjan från Ystad till Rønne tar bara 1 timme och 20 minuter. Den avgår alltid minst 4 gånger per dag och upp till 13 gånger under högsäsong.

Se samtliga avgångar och boka din resa här

Bo på Bornholm:semester-bornholm.se finns de flesta bra boenden på ön samlade. Allt från mysiga boutiquehotell till prisvärda hostels.

Erbjudanden:semester-bornholm.se finns just nu också fina paketerbjudanden för olika typer av resor. Vad sägs om ”Sol, strand och hav”, ”Romantisk spaweekend” eller ”Havsutsikt, ölprovning och fiskbuffé”.

Mer info:
bornholm.info/ hittar du allt du behöver veta inför resan: Tips på utflyktsmål, bil- och cykeluthyrning, restauranger för alla smaker och mycket mer.