Modern retrokänsla i Alexanders budgetrenoverade kök

Det behöver inte kosta skjortan att få ett nytt kök. För 20 000 kronor bytte nyinflyttade Alexander Brodéns kök skepnad. Från att vara inrökt och slitet till att bli fräscht med läckra retrovibbar.
– Man kommer långt med färg, tapet och ett nytt golv, konstaterar han nöjt.

BUDGETRENOVERAT. – Man kan faktiskt få ett ”nytt” kök utan att det behöver kosta så väldigt mycket pengar. Det blir en enorm skillnad när man väljer att renovera ytskikt med färg, tapet och ett nytt golv, säger Anne Britt Näslund inredningsexpert på Colorama i Timrå.

För ungefär ett år sedan flyttade Alexander in i radhuset tillsammans med sonen Wilbur. Huset är från tidigt 50-tal och det var mycket nedslitet.
– Köket hade inte renoverats under de senaste 40 åren och det märktes. Dessutom luktade det illa av tobaksrök och allt vitmålat hade en nikotingul nyans. Likadant var det i vardagsrummet och där hade dessutom den gamla ankarboarden på väggarna släppt, säger han och fortsätter:
– Men jag såg faktiskt potentialen, köpte huset och började renovera.

Radhuset är i 3 plan med kök, vardagsrum och Wilburs rum i markplan.
– Jag började med Wilburs rum. Det kändes viktigt att han skulle trivas direkt och han valde Blixten McQueen som tema i hela rummet. Men sen tog jag tag i vardagsrum och kök.

”De kan sina saker på Colorama”

Köket var då väldigt ofräscht, helt inrökt med skarpt gula luckor, plastmatta på golvet och nikotinfärgade snickerier.
– Jag rev ner tapeterna och åkte sedan till Colorama i Timrå för att komma vidare. Vilka proffs de är.

Alexander tog hjälp av Coloramas inredningsexpert Anne Britt Näslund som efter ett hembesök gjorde ett renoveringsförslag för köket inom budgetramen på 20 000 kronor.
– Man behöver inte riva ut allt. Det blir en enorm skillnad också genom att renovera ytskikten med färg, tapet och ett nytt golv, säger hon.

Alexanders kök fick en total makeover med klara vibbar från förr. Anne Britt igen:
– Under hembesöket kände jag in Alexanders inredningsstil, vilka färger och material han gillar. Fick också veta att han ville behålla skåpens träknoppar och bänkskivan som var en Perstorpsplattan med trälist. Tillsammans med kaklet satte de retrostilen för köket.

Vill du också få hjälp av Colorama i Timrå för en uppdatering av ditt kök? Här finns kontaktuppgifter och öppettider.

Hon noterade också att golven genomgående var mörka och att färgerna i övrig inredning gick i tonerna grått, svart och vitt.
– Köket är inte jätteljust och därför föreslog jag att tak, lister och stommar skulle målas vita medan luckorna fick en ljusare grå ton med lite värme i. Och till det en lagom retromönstrad tapet i vitt, ljusbeige och ljusgrått, säger hon.

NÖJD. – Jag är verkligen jättenöjd med mitt nya kök. Så länge det ser fräscht ut och fungerar gillar jag att behålla det gamla, säger Alexander Brodén i Timrå.

Golvet blev en vinylklick med träutseende i en varmgrå ljus nyans.
– De mörka kvistarna tar upp känslan i husets övriga lite mörkare golv samtidigt som den ljusgrå färgen gör köket ljusare.

Men ett kök är inte bara ögongodis. Här om någonstans handlar det verkligen om att tänka funktion.
– Stommar och luckor bör målas med en halvblank färg för att vara lätta att torka av och vinylklickgolvet är ett tåligt, tyst och varmt golv som inte är känsligt för vatten.

Och att Alexander är nöjd med sitt kök råder ingen tvekan om.
– Jag handlar alltid på Colorama i Timrå när jag renoverar. I butiken finns allt jag behöver och jag får proffsiga råd och enorm service. Och jag trivs jättebra i mitt budgetrenoverade kök. Det känns som ett helt nytt kök!

Vill du boka tid med en av Inredningsexperterna i Timrå? Läs mer här.