7-årig garanti en framgångsfaktor för Kia

Idag är Kia Sveriges tredje största bilmärke. En viktig faktor bakom den succéartade utvecklingen går att finna i den nära på oslagbara nybilsgarantin. Hur kommer det sig egentligen att Kia kan erbjuda så bra garantier? Vi har tagit oss till Björkmans Bil, exklusiv Kia-återförsäljare på Erikslund i Västerås, för att få svaret.

Thomas Rasmusson, verkstadschef på Kia Erikslund

Även om det kanske är svårt att tänka sig det idag fanns det en tid då Kia var ett relativt okänt bilmärke i Sverige. Idag är Kia en av Sveriges mest sålda bilmärken, med ett av Sveriges bredaste modellprogram och har ett stort antal återförsäljare runt om i landet. En av Sveriges modernaste Kia-anläggningar ligger på Erikslund i Västerås och där träffar vi Thomas Rasmusson som är Servicechef. Han berättar om den betydelse som den sjuåriga garantin haft för bilmärkets framgång.

— Efter att Kia införde den sjuåriga garantin ökade intresset otroligt mycket. Speciellt hos privatpersoner som är måna om sin ekonomi. Garantin gör att du som köpare vet vilka kostnader du kommer ha, säger Thomas.

Vad är då fördelarna för kunden med Kias sjuåriga garanti?

— Den sjuåriga nybilsgarantin är precis så omfattande som det sägs i all reklam. Så länge du sköter servicen och tar hand om bilen så har du en bil som fungerar utmärkt och har nybilsgaranti i sju år eller 15.000 mil (det som inträffar först). Vi har ett stort och nära samarbete med Kia och våra kunder får alltid hjälp med det som de behöver hjälp med, säger Thomas.

De enda begränsningar som finns i garantin är att slitagedelar som exempelvis bromsar, torkarblad och kopplingsdetaljer förklarar Thomas.

— Vissa delar har en naturligt begränsad livslängd och täcks inte av garantin. Det är ju egentligen rätt självklart och allt är väldigt tydligt angivet.

En nyhet sedan 2018 är att även sju års vägassistans ingår för alla nya Kia-bilar i samband med service hos en Kia-verkstad.

— En naturlig utveckling av garantin är vägassistansförsäkringen. Det passar in som hand i handsken. Så länge du har en nybilsgaranti hos Kia och servar bilen hos en Kia-verkstad har du också en vägassistansförsäkring som gäller i hela landet. Råkar du ut för problem efter vägen så blir du bärgad till närmaste Kia-verkstad som hjälper dig.

Vill du boka service på din Kia? Klicka här

Hur kan det komma sig att Kia kan erbjuda så generösa garantier?

— Faktum är att de kan ge så generösa garantier tack vare den höga kvalitet som de håller. Hade inte Kia haft så hög genomgående kvalitet hade garantin blivit oerhörd kostsam. Ser man till jämförelser över bilmärken i så kallade kvalitetsindex ligger Kia alltid i toppen, säger Thomas Rasmusson.

Faktum är att de kan ge så generösa garantier tack vare den höga kvalitet som de håller

I slutet på juni presenterades resultatet av J.D. Powers stora kvalitetsundersökning där de har analyserat 76 256 undersökningssvar gällande 257 olika bilmodeller. För femte året i rad är Kia bästa volymmärke, endast slaget av lyxmärket Genesis.

— Kia blev näst bäst av alla bilmärken, vilket vi självklart är väldigt stolta över. I Undersökningen utvärderas bilarnas körupplevelse, motor- och drivlina samt ett stort antal punkter gällande olika kvalitetsproblem som ägarna rapporterar. Det vi ser i denna rapport är att Kia-ägarna rapporterar färre problem med sina bilar inom de första 90 dagarna av ägandet jämfört med alla andra volymmärken. Vilket självklart bekräftar att Kias kvalitetlöfte är i toppklass, säger Thomas.

Att äga en Kia i Västerås är enkelt. Björkmans Bil är auktoriserad Kia-verkstad och finns sedan november 2017 på det populära handelsområdet Erikslund i Västerås. Lättillgänglighet och hög servicenivå är ledorden som gjort att anläggningen på kort tid blivit en av Sveriges främsta enligt Thomas.

— Vi är såklart glada att så många har valt att bli kund och få hjälp hos oss. Vi vill att alla kunder skall känna sig helt nöjda och så har det varit från dag ett. Hos oss kan du få hjälp med det du behöver, oavsett om det är en service, glasskada eller vill beställa tillbehör till din Kia. Ni är varmt välkomna till oss på Erikslund så hjälper vi er till ett tryggt bilägande, säger Thomas Rasmusson, Servicechef hos Björkmans Bil, exklusiv Kia-återförsäljare på Erikslund i Västerås.

Klicka här för att se alla nya bilar i lager 

Trygghet och bra andrahandsvärde

Hur kan vi erbjuda sju års nybilsgaranti när våra konkurrenter bara ger sina kunder två eller tre år? Bland annat är Kia ett av de bilmärken som har lägst antal maskinskador*. Det i sin tur är en konsekvens av att vi noggrant övervakar varje del av tillverkningsprocessen i våra fabriker, vi litar på vår kvalitet helt enkelt. Garantin är inte en försäkring du betala extra för, den gäller från fabrik och följer bilen när den byter ägare. Det är en bidragande orsak till att en begagnad Kia har så bra andrahandsvärde, eftersom det är attraktivt att köpa en bil med garanti kvar.