”Så här borde alla äldre få ha det”

Det är fikastund på Attendo Rynningeviken. Bullarna i brödkorgen är näst intill slut och samtalet runt bordet är livligt.
– Vi hade en grabbkväll igår, berättar Sven spontant. Vi satt i min lägenhet Per-Eric och jag och pratade om hur det var förr.

GRABBSNACK. – Igår kväll satt vi länge och diskuterade äldre saker, säger Sven och Per-Eric. Vi är ju ungefär i samma ålder och har mycket gemensamt.

– Ja, flikar Per-Eric in, vi hade så mycket att prata om och gick inte och la oss förrän sent.

Per-Eric har bott på Attendo Rynningeviken i drygt ett halvår. Sven flyttade in i augusti tillsammans med sin sambo när hemtjänstbehovet blev större.
– Vi bodde i en lägenhet i stan. Men när hon på grund av en skada hade behov av en mer handikappanpassad lägenhet bestämde vi oss för att flytta. Nu bor vi vägg i vägg här på Attendo Rynningeviken. I var sin etta. Och Marie har lovat att sätta in en dörr mellan oss, skojar Sven.

Marie, det är Marie Björklund, chef för Attendo Rynningeviken.
– Jamen det vet du Sven, säger hon med glimten i ögat. Vi gör ju allt vi kan för er som bor här.

Vill du också vara med och förgylla vardagen för våra äldre? Här hittar du våra lediga jobb!

Inga-Lisa och Stina är också nyinflyttade och hyr var sin enrummare med hemtjänst på Attendo Rynningeviken.
– Personalen här är så glada och snälla och det märks att de bryr sig om oss, säger de samstämmigt. Vi får den allra bästa service vi kan få. Och så slipper vi ju diska. Det känns lyxigt.

BLIVANDE KÖRSÅNGARE. Irma har planer på att starta en kör på Attendo Rynningeviken. – Jo jo vi kan undra hur det kommer att låta, skrattar Karin, Nelly och Irma samtidigt som hon försäkrar att körsång är kul.

I samma stund kommer en av de kvinnliga hemtjänstmedarbetarna in i matsalen. Per-Eric uppmärksammar henne.
– Och du ropar han lite halvhögt och pekar på henne, dig bjöd jag ju på min Jokkmokkskorv.

Hon ler och svarar glatt.
– Ja tack, den var verkligen jättegod Per-Eric.

Alla boende på Attendo Rynningeviken är beviljade hemtjänst av kommunen. Konceptet bygger på att hyra sin lägenhet med hemtjänst utförd av Attendo.
– Men du Stina, säger Marie, du brukar ju också hjälpa oss. Duka och hålla till i köket.

KLOK. Finaste Ceasar rör sig vant på Attendo Rynningeviken. Han är mycket försiktig och går aldrig fram till någon som inte vill ha kontakt.

Stina nickar samtidigt som Attendos fina vovve Caesar sätter sig intill henne. Hon stryker honom över huvudet.
– Ceasar du är så fin, säger hon. Du tröstar mig när jag behöver och vet exakt var köttbullarna finns när du väcker mig på morgonen.

Vill du veta mer om Rynningeviken? Klicka här!

Stämningen runt bordet är lättsam. Samtalet kretsar kring beslutet att flytta från sitt tidigare boende till ett nytt hem på Attendo Rynningeviken. Ett beslut som ser ungefär likadant ut för samtliga. De har själva aktivt varit delaktiga i beslutet att flytta till ett boende som känns tryggare och mindre ensamt och där de kan bo kvar.
– Åh det känns så tryggt, säger Ingrid som för ett halvår sedan flyttade från Eskilstuna.  Nu har jag nära till min dotter som bor i stan och får samtidigt den hjälp jag behöver på grund av min synskada. Man kan helt enkelt inte ha det bättre.

Inga-Lisa instämmer.
– Självklart är det mycket tryggare här än det var i min förra lägenhet där jag ju bodde helt ensam. Jag trivs också med att vi har sällskap av varandra. Varje morgon är det gympa och så är jag med i stickgruppen. Fast jag stickar inte utan pratar bara. Det är mycket trevligt.

Också inför den stundande långhelgen känns gemenskapen bra. Några åker iväg en stund på julaftonskvällen för att sedan återvända för sin nattsömn. Andra väljer att stanna kvar hemma hela dagen.
– Så klart vi firar jul tillsammans. Vi får se när de flesta är hemma och då ordnar vi ett riktigt trevligt och gott julbord, avslutar Marie Björklund, verksamhetschef på Attendo Rynningeviken.

Följ oss i vår vardag på Facebook!

Attendo Rynningeviken

Grundkoncept: Fokus på utevistelse för äldre. På husets baksida finns en härlig trädgård med möjligheter till tipspromenader. Sommartid odlar man i växthuset och har sittgympan utomhus.

Hyr ut lägenheter till: Seniorer +75 som är beviljade hemtjänst.

Lägenhetsstorlek: 1 rum med stort badrum och kokvrå, 32 kvadratmeter.

Gemensamma utrymmen: Vardagsrum, matsal, gympa/yoga-rum, spa och trädgård.

Hyra: 6975: -/månad plus hemtjänstkostnad. De första tre månaderna är hyresfria.

Grundförutsättning: Biståndsbeslut om hemtjänst ska finnas. I övrigt behövs inga andra beslut från kommunen för att få en plats hos Attendo Rynningeviken.

Kö: I dagsläget är det ingen kö till plats på Attendo Rynningeviken i Örebro.