”Nu känns det bra och tryggt för våra anhöriga”

– Jag läste om Attendo Ryningeviken och tänkte att det nog skulle passa mamma, säger Elisabet. Mammas tidigare boende var inte optimalt för henne även om hon hade tillsyn. Tvättstuga i källaren och trappor. Nej det kändes inte riktigt tryggt. Så vi åkte hit och tyckte om det vi såg.

TRYGGT. – Jag har det hur bra som helst på Attendo Rynningeviken, säger Nelly som flyttade in i somras efter det att dottern Elisabet föreslagit henne en flytt till ett mer anpassat boende.

Det var inte bara Elisabet med sin mamma Nelly som kom för att kika på Attendo Rynningevikens boende för äldre.
– Nästan hela släkten var med, skojar Elisabet. Alla tyckte vi att det var jättefint här.

Följ med i vår personal i deras vardag – Besök oss på Instagram!

Nelly instämmer.
– Det tyckte jag också och jag trivs, säger hon. Jag har det hur bra som helst.

Attendo Rynningeviken är byggt med fokus på utevistelse för äldre. Boendet har en stor trädgård på husets baksida med gräsmatta, promenadstråk, terrass och växthus.
– Mamma kom hit i somras, fortsätter Elisabet. Då kändes det extra bra att veta att hon kunde vara utomhus så mycket hon ville. Eller välja att sitta en stund i växthuset.

GLADARE. Per hade tidigare bott på Attendo Rynningeviken under en rehabvistelse och trivdes då så bra att han kallade boendet för Paradiset. Nu hyr han sin lägenhet där och trivs.

Per har bott på Attendo Rynningeviken i några månader. Hans väg till ett nytt boende skedde med hjälp av systerdottern Mariana.
– Per bodde tidigare på ett annat boende i en annan kommun, berättar Mariana. Han trivdes inte, var askgrå i ansiktet och han var inte glad. Då drog jag mig till minnes att Per vid ett tidigare tillfälle vistats på Attendo Rynningeviken och trivts så bra.

Hon fortsätter:
– När han kom hem från den rehabvistelsen sa han att Attendo Rynningeviken var paradiset på jorden. Så trevliga lokaler, god mat och en jättebra personal.

Det tog bara några dagar efter flytten till Attendo Rynningeviken innan Per återfick färgen i ansiktet.
– Framförallt är det personalen som gör att han trivs så bra. De jobbar utifrån sitt hjärta, ser honom, pratar med honom och anpassar sitt sätt att ta hand om Per utifrån hans behov. De är fantastiska.

För Marianas egen del betyder det mycket att hon vet att Per har det bra.
– Vi är så tajta, säger hon. Och nu när jag vet att han har det bra sover jag gott om nätterna. Det känns tryggt att jag vet att han trivs.

Det tog ett litet tag efter flytten innan Per kände igen sig i ”paradiset” Attendo Rynningeviken. Men när vetskapen sjönk in märkte Mariana hans sinnesförändring. Han blev mycket gladare.
– Det blev vi också. Det betyder så mycket att jag som anhörig möts av personal som hejar glatt och alltid kommer in och hör efter så att allt är okej, säger hon. Jag är så lycklig över att han mår bra.

Det är ett trivsamt lugn på Attendo Rynningeviken

Gladare – och spralligare – efter flytten är också Yvonne som bott på Attendo Rynningeviken sedan i maj. Det har sonen Gunnar märkt liksom personalen på den dagvård Yvonne besöker ett par gånger per vecka.
– Mamma bodde tidigare i villa i Brickebacken och jag märkte att det inte riktigt fungerade hemma för henne, berättar han. Jag blev hennes vaktmästare som skulle fixa saker när vi träffades. Istället för att vi fick tid att umgås med varandra.

EGEN TRÄDGÅRD. Attendo Rynningeviken är byggt med fokus på utevistelse för äldre. På husets baksida finns en härlig trädgård.

Gunnar började söka boende till Yvonne men uppmärksammade att det var svårt att hitta något som uppfyllde Yvonnes behov av stöd och omsorg.
– Jag läste om Attendo Rynningeviken i tidningen och när jag förstod att det inte var någon kö till boendet åkte vi direkt och tittade. Jag kände på en gång att detta skulle passa mamma.

INGEN KÖ. – Attendo Rynningeviken har ett bra upplägg med hyresrätter för äldre med hemtjänst, säger Gunnar. Den sociala samvaron betyder också väldigt mycket.

Läs mer om Rynningeviken här!

Yvonne däremot kände sig lite tveksam till en flytt överhuvudtaget. Men efter ytterligare två besök var hon säker på sin sak. Hon ville bo på Attendo Rynningeviken.
– Jag gjorde i ordning hennes etta med mattor, lampor och möbler från hennes tidigare vardagsrum så att hon lättare skulle känna sig hemma. Det gjorde hon direkt.

På Attendo Rynningeviken är samtliga boende beviljade hemtjänst av kommunen. Yvonne tvättar själv och gör i ordning kvällsmackan i sitt eget kök.
– Yvonne får startupphjälp av personalen och sen sköter hon en hel del självständigt. Mamma är inte så stor i maten. Frukost och lunch äter hon i matsalen tillsammans med övriga boende. Men kvällsmaten brukar hon ordna själv. Det är jätteskönt för mig att veta att någon ser till att hon varje dag får i sig den näring hon behöver.

Gunnar beskriver Attendo Rynningeviken som en liten bubbla, en egen värld fylld med den omsorg, bekvämlighet och social samvaro som får Yvonne att må bra och vara glad.
– Det känns bra att mamma bor på Attendo Rynningeviken. Hon väljer själv när hon vill umgås med andra och delta i aktiviteter och när hon vill gå in till sig, stänga sin dörr och vara ifred. Vi är mycket nöjda både mamma och jag, avslutar Gunnar.

Attendo Rynningeviken

  • Grundkoncept: Fokus på utevistelse för äldre. På husets baksida finns en härlig trädgård med möjligheter till tipspromenader. Sommartid odlar man i växthuset och har sittgympan utomhus.
  • Hyr ut lägenheter till seniorer +75 som är beviljade hemtjänst.
  • Lägenhetsstorlek: 1 rum med stort badrum och kokvrå, 32 kvadratmeter.
  • Gemensamma utrymmen: Vardagsrum, matsal, gympa/yoga-rum, spa och trädgård.
  • Hyra: 6975: -/månad plus hemtjänstkostnad. De första tre månaderna är hyresfria.
  • Grundförutsättning: Biståndsbeslut om hemtjänst ska finnas. I övrigt behövs inga andra beslut från kommunen för att få en plats hos Attendo Rynningeviken.
  • Kö: I dagsläget är det ingen kö till plats på Attendo Rynningeviken i Örebro.