Läkekraft och hälsa – en del av Nordanby Herrgårds historia

Säkert har du åkt förbi Nordanby Herrgård i Västerås som ligger utmed Bergslagsvägen. Numera ommålad i den gråvita nyans som var typisk för empireepoken. Gårdens historia är spännande. Visste du att det troligen odlades medicinalväxter på herrgårdens ägor under 1800-talet?

HÅLLBART. – Området runt Nordanby Herrgård är K-märkt och i denna avkopplande miljö byggs nu stilrena kedjehus, säger Christian Brobeck vd på Aroseken i Västerås.

Frågan ställs av Christian Brobeck, vd på Aroseken i Västerås medan vi långsamt går längs promenadstråket invid Nordanby Herrgård. Christian fortsätter:
– Herrgården är byggd under tidigt 1800-tal och ägdes bland annat av Christian Zimmerman. Zimmerman var apotekare.

Att förknippas med hälsa och läkning under 1800-talet gav apotekaryrket hög status och varje apotekare odlade sina egna medicinalväxter. Så också Zimmerman som av allt att döma odlade läkeväxter på Nordanby Herrgårds marker.
– Zimmerman var en framgångsrik entreprenör och en framtidsman som förstod naturens läkande kraft. Den känslan finns kvar runt herrgården.

Apotekarna var välutbildade och spelade en viktig roll för människors liv och hälsa. Och det var Kronan som utfärdade personliga privilegier till innehavaren.
– Christian Zimmerman var bara 23 år 1827 när han påbörjade sin bana som apotekare. Han fick då överta Apoteket Bävern i Västerås som grundats av hans far Johan och som efter faderns bortgång drivits av Christians mamma Brita Christina Törneblad.

Det var via henne som Christian först kom i kontakt med Nordanby Herrgård. Mammans syster, alltså Christians moster gifte sig med Nordanbys grundare Johan Gustaf Nordström. Han blev inspirerad och 1839 byggde Zimmerman ett hus som i vissa stycken liknande Nordanby Herrgård.
– Det nya apotekshuset på Bondtorget försågs med en fasad vars utsmyckning påminde om Nordanbys herrgårds detaljer.

Zimmerman var vid denna tid en framgångsrik apotekare och hade olika slags förtroendeposter i Västerås.
– 1847 köpte han Nordanby gård på en offentlig auktion. Köpeskillingen var 14 700 riksdaler banco och Zimmerman kom att använda Nordanby Herrgård som ett landeri. Alltså som ett sommarställe.

Samma år byggde han också ytterligare ett hus vid torget alldeles intill apotekshuset i samma tidiga 1800-talsstil.

På Nordanby fanns nu jordbruk, tegelbruk och ett brännvinsbränneri. Nio år efter inköpet sålde Zimmerman Nordanby Herrgård till lantbrukaren Johan Pettersson för 40 000 rdr bco. Ytterligare nio år senare avled Zimmerman och donerade stora belopp till olika fonder i Västerås. Exempelvis till en slöjdskola som senare benämndes Tekniska skolan. Christian Brobeck fortsätter:
– All information om Nordanby Herrgård finns samlad i Anders Franzéns Byggnadsvård AB dokument om herrgården.

LANDERI. Man kan nästan ana apotekaren Christian Zimmermans medicinska odlingar när Nordanby Herrgård var hans sommarställe under 1800-talet.

I den unika miljön runt Nordanby Herrgård bygger nu Aroseken sex kedjehus.
– Bebyggelsen är ett komplement till herrgården och den kommer inte miljömässigt att ta överhanden. Tvärtom är husen vid Nordanby mycket stilrena och inger samma hälsosamma lugn som själva herrgårdsmiljön gör, avslutar Christian Brobeck vd på Aroseken i Västerås.

Vill du bo granne med Nordanby Herrgård? Klicka här!

Bo i härlig herrgårdsmiljö nära City

  • Till salu på Nordanby Äng hos Aroseken:
  • Kedjehus om 138 kvm, 2 plan
  • Öppen planlösning mellan kök och vardagsrum
  • 3-4 sovrum
  • Friköpt tomt med bra solläge
  • Arkitektritade lågenergihus
  • Fiber indraget
  • 10 års nybyggnadsförsäkring