Mälardalens största KIA-handlare började som liten bilverkstad – bröderna går i sin fars fotspår: ”Fantastisk resa”

Aros Auto är en bilhandlare som skiljer ut sig från mängden. Familjeföretaget som sedan 18 år tillbaka säljer KIA har trots Corona valt att satsa på ytterligare ett bilmärke.
Vi träffar bröderna Samuel och Andreas som idag arbetar sida vid sida med pappa Bengt som grundade Aros Auto redan 1983.

Samuel och Andreas Egnesund. Bröderna arbetar idag som servicemarknadschefer för Aros Auto i Västerås och Enköping.

När vi hälsar på i bilhallen hos Aros Auto i Västerås tas vi emot av en leende Bengt Egnesund, VD och ägare. Han visar oss in till verkstaden där sönerna Samuel och Andreas Egnesund arbetar.

Längs vägen till brödernas kontor slås vi av att Bengt tar sig tid att hälsa glatt på såväl kunder som all personal.
– Bengt känner dom flesta, det blir så när han har drivit firman ända sedan 1983 här i Västerås, berättar Samuel Egnesund, servicemarknadschef på Aros Auto.
– Det har varit en fantastisk resa ända sedan start, fyller Andreas Egnesund i. Allt från att pappa Bengt startade med en enmansverkstad till att vi idag är en av Sveriges största KIA-handlare med 65 anställda. Just det att vi började som en serviceverkstad skiljer ut oss från nästan alla bilhandlare som börjat med bilförsäljning. Den bakgrunden gör att vi på Aros Auto har ett lite annat perspektiv. För oss har alltid enkelheten för kunden att äga en bil varit grunden.

”Vi vill att det ska vara så enkelt som möjligt för kunder att ha med oss på Aros Auto att göra”, poängterar bröderna.

Bröderna arbetar idag som servicemarknadschefer för Västerås och Enköping. Men innan dess har de hunnit prova på det mesta i företaget.
– Vi har alla börjat på verkstadsgolvet och hunnit med allt från att tvätta bilar, vara mekaniker och stå i kundmottagningen. Våra olikheter kompletterar varandra på ett väldigt bra sätt. Samuel som är den mest tekniska av oss är certifierad mastertekniker för Kia. Jag som är lite mer konstnärlig har min bakgrund inom plåtslageri. När det gäller plåt och lack så handlar det om ett konstnärligt hantverk för att kunna åtgärda karosskador, även om det också innefattar en hel del teknisk kompetens också, berättar Andreas.
– Bredden som vi har här på Aros Auto med att kunna hantera service, skadeärenden, rekond, skador på plåt, lack, bilglas och även däckverkstad under samma tak är väldigt ovanlig. För oss är det en extrem styrka samtidigt som det blir smidigt för kunden, förklarar Samuel.

Här kan du läsa om aktuella kampanjer och erbjudanden hos Aros Auto

Samuel och Andreas Egnesund går i sin fars fotspår.

På Friledningsgatan 6 i Tunbytorp har Aros Auto haft sina lokaler sedan 1998. I en byggnad finns bilhall och alla verkstäder samlade. Aros Auto har under många år fått beröm för den höga jämna kvaliteten i sina verkstäder. 2019 blev de också utsedda till Årets Bilverkstad av Länsförsäkringar Bergslagen.
– Vi vill att det ska vara så enkelt som möjligt för kunder att ha med oss att göra, berättar Samuel och fortsätter.

Om det för dig som kund är dags att serva bilen och du samtidigt har en parkeringsskada och en spricka i rutan så kan du fixa allt hos oss på en gång. Du kommer in till oss, lämnar in bilen en gång så fixar vi skadan, din vindruta och servar bilen.

– För oss som jobbar i verkstaden finns det också fördelar med att ha alla kompetenser så nära varandra. Om vi i skadeverkstaden har en hybridbil att laga där det är fel på högvoltsystemet så har vi nära till hands att låna in en högvoltstekniker från serviceverkstaden. Det gör att vi kan bli mer effektiva och korta ned reparationstiderna. Vi har planerat vår verksamhet utifrån att det ska bli ett smidigt flöde så att bilen kan flyttas mellan olika enheter, via inomhus passager eller som i skadecentret där vi inte har några väggar mellan plåt och lack avdelningarna utan har löst ventilation på ett modernt och smart sätt. När vi häromveckan hade KBV (Kontrollerad Bilverkstad) på besök sa dem att de aldrig har sett en skadeverkstad som är uppbyggd så här modernt och smart. Det känns kul att få höra sådana ord, säger Andreas.

Andreas Egnesund

Finns det en särskild Aros Auto-anda?
– Ja men det skulle jag säga att det gör, säger Samuel. Framförallt är det glädjen och gemenskapen, att det ska vara familjärt. Jag tror allt i grunden går tillbaka till att Bengt är en så lättsam person med nära till skratt och skämt, det smittar av sig på personalen och oss andra. Det är viktigt att man är en schysst kompis här och ställer upp för varandra. Sedan har vi även en bra sammanhållning mellan alla avdelningar. Ett kul exempel är att de anställda dragit igång en pingisturnering som alla deltar i som körs på luncherna nu i vår.
– Här kan man ju också säga att hade det inte varit för vår fantastiska personal så hade vi aldrig lyckats så bra som vi gjort. Vår personal här brinner verkligen för företaget och för KIA. Vår personal är den viktigaste ingrediensen i vår framgångssaga, säger Andreas.

Här kan du se vilka bilar som finns till försäljning i Aros Autos lager just nu

Samuel Egnesund.

Har ni några nyheter på gång?
– Det har vi faktiskt. Vi kommer att ta in ett nytt bilmärke som kompletterar KIA bra, nämligen Maxus som har transportbilar som går på el. Det gör att vi kan erbjuda alla företag som har behov av personbilar och transportbilar en helhetslösning. Dessutom känns det rätt i tiden att Maxus bara har elbilar, då deras bilar byggts för el från början så har de dels längre körsträckor samt bättre lastkapacitet än de flesta andra motsvarande transportbilar, säger Samuel.
– Det här återspeglar det vi vill hela tiden, att det ska vara enkelt och smidigt för kunderna. Något som Bengt alltid pratar om är att vi alltid ska arbeta för att förenkla och förbättra. Kan vi förenkla då gör vi det, kan vi förbättra då gör vi det. Och med satsningen på Maxus så kan vi både förenkla och förbättra. Precis som när Bengt tog in KIA 2002 som då en av Sveriges första bilhandlare är vi nu en av de första som tar in Maxus till Sverige. De har varit i gång i ett halvår i Norge och där har det gått riktigt bra. Vi har redan märkt stort intresse från företag i Västmanland också, berättar Andreas.
– Det är förstås en tuff situation för hela samhället nu med coronaviruset, men vi tror mycket på framtiden och vågar satsa framåt. Även om bilförsäljningen såklart gått ned så tror vi långsiktigt att vi med KIA ligger bra till med pris och erbjudande. På servicesidan har vi inte sett samma nedgång, och kanske kommer fler att behålla sin bil lite längre. Oavsett är alla i hela Västmanland med KIA välkomna in till oss på Friledningsgatan 6 i Västerås, säger Samuel Egnesund på Aros Auto avslutningsvis.

Läs mer om Aros Auto, och hitta kontaktuppgifter, på deras hemsida