Med miljön i fokus – här är bilen som Björn Carlsson valde: “Svårslaget med en elbil som räcker 45 mil”

Västeråskrögaren Björn Carlsson är en mångsidig man med ett stort engagemang för hållbarhet. När han skulle välja en ny bil visste Björn att han letade efter en elbil.
Redan vid första provkörningen hos Aros Auto blev Björn helt såld på Kia e-Soul.

När Björn Carlsson skulle välja en ny bil var det självklart att skaffa en elbil. Han blev omgående helt såld på Kias modell e-Soul.

Björn Carlsson är en man med många järn i elden. Han driver Intiman, Officersmässen på Hässlö Värdshus och det allra senaste tillskottet La Petite vid Elbakajen i Västerås.
– I samband med corona-utbrottet förstod vi att vi behövde göra något åt vår café-verksamhet Carlsson på Kajen. Nöden är uppfinningens moder och idén för La Petite växte fram: att servera starkvaror utan fullständigt kök. All mat lagas på Officersmässen, så det blir några resor däremellan. Här passar min nya Kia perfekt. Det går att få plats med en hel del i bagageutrymmet, utan problem ryms två stora thermoboxar, förklarar Björn.

Här kan du läsa mer om Kia e-Soul

Officersmässen drivs av en ekonomisk förening som heter Moder Jord. Det säger något om det stora engagemang för hållbarhet som ligger bakom.
– Vi beskriver vår filosofi som från jord till bord och från bord till jord. Vi driver det som en gång i tiden var Sveriges första officersmäss och har kastat tillbaka ankaret till 30-talet då det var självklart att köpa grisen av grannbonden. Vi vill nå 100 procent återvinning. All inredning och porslin är second hand, samt har elavtal med bara förnybara energikällor, säger Björn och fortsätter:

När vi skulle välja en ny bil kändes det därför självklart att 100 procent el i bilen var vår grej. Då vi vill jobba lokalt var det naturligt att först besöka Aros Auto. Att de dessutom delar mitt engagemang för hållbarhet och har solceller på anläggningens tak är ett extra plus.

Aros Auto har en fullserviceanläggning på Tunbytorp som kan ta hand om allt från service, skadeärenden, rekond, plåtskador, lack, bilglas och även däckverkstad. Enkelheten att kunna få hjälp med allt på samma ställe är viktigt som företagare förklarar Björn.
– Aros Auto är en schysst bilfirma med engagerade ägare som jag har goda erfarenheter av sedan länge. När jag kommer med bilen till Tunbytorp kan de hjälpa mig med allt som har med bilen att göra. Det är otroligt smidigt. För mig tar det bara fem minuter att åka dit och lämna in bilen om det är något problem. Jag får en lånebil under tiden och kan fokusera på att sköta mitt företag och låta dem fixa min bil. Aros Auto är en perfekt partner för mig både vad gäller deras service och att de är en smidig samarbetspartner för mig som företagare.

Här kan du läsa om aktuella kampanjer och erbjudanden hos Aros Auto

”När säljaren Jörgen Ljungh på Aros Auto berättade om hur leasing fungerar såg jag direkt fördelarna för mig”, säger Björn Carlsson.

Vad gjorde att du valde just en Kia e-Soul?
– Då jag jobbat mycket med musik så passar förstås en bil som heter Electric soul. Sedan är det viktigt att bilen ser cool ut. Jag är gitarrist och när jag väljer gitarr är utseendet en viktig parameter. Samma sak med en bil. Jag föll direkt för designen av e-Soul. Det var love at first feel. Det känns också helt rätt att köra en Kia då bilmärket är en föregångare inom bilbranschen med fokus på innovativ hållbar teknik med nya elbilar och laddhybrider. Färgen jag valde är Mars Orange, den sticker ut, för ingen minns en fegis, säger Björn och ler stort.

Björn var allt annat än en fegis när han valde att mitt under Corona-epidemin starta La Petite.
– Vi öppnade i mitten på maj, det har gått precis så bra som vi hoppades. Det är ett sätt att faktiskt rädda företaget, i en sådan här kris går det inte att sitta still bara. Vi behöver tänka nytt, samma sak med att välja att leva mer hållbart.

Läs mer om privatleasing av Kia hos Aros Auto här

Björn Carlsson och Jörgen Ljungh med sina Kiabilar.

Har du fått mycket kommentarer för att du kör en elbil?
– Faktiskt har vi det. 100 procent el – fungerar det? Jo men det fungerar. Då jag förklarar att den kan köra till Norge på en laddning förstår de att Kia e-Soul är något utöver det vanliga. 45 mils räckvidd är svårslaget! En del som är skeptiska låter jag provköra, det brukar övertyga de flesta. Bilar som e-Soul är framtiden, vi kan inte längre bara förlita oss på fossila bränslen. Jag har haft många bilar och älskar gamla bilar men det här är den bästa bil jag någonsin haft.

Läs mer om Aros Auto, och hitta kontaktuppgifter, på deras hemsida

Björn har valt att leasa bilen för att slippa administration och pappersarbete.
– Administration är verkligen inte min grej. När säljaren Jörgen Ljungh på Aros Auto berättade om hur leasing fungerar såg jag direkt fördelarna för mig. Jag har pappersfobi, därför passar leasing perfekt för mig. Det är ett bra sätt att äga en bil eller snarare slippa äga en bil. Nu behöver jag inte lägga ned någon tid på allt tråkigt som annars hänger ihop med bilägande. Nu kan jag fokusera på att bara ladda och köra. Jag är tacksam att Jörgen på Aros Auto ordnade det här smidiga upplägget med leasing. Dessutom är ju inte företagsleasing av en elbil dyrare än leasing av andra bilar. Ekonomin i e-Soul är ju också en stor fördel, två spänn milen i förbrukningskostnad talar sitt tydliga språk. Det är en grym bil helt enkelt, säger Björn Carlsson avslutningsvis.

”När jag kommer med bilen till Tunbytorp kan de hjälpa mig med allt som har med bilen att göra. Det är otroligt smidigt”, säger Björn Carlsson. Jörgen Ljungh, säljare på Aros Auto, kan bara hålla med.