I Storvik mellan Falun och Gävle producerar Lotta eko-mjölk
– Jag vill ha koll på att alla mår bra redan tidigt på morgonen, säger hon. Skrapar deras liggsängar och brukar tänka att jag bäddar rent åt dem. Bättre start på dagen finns inte.
RÄTT BESLUT. – Det var nödvändigt att Arla kom in som ägare i Gefleortens Mejeri. Annars hade mejeriet varit konkursmässigt idag, liksom vi bönder, säger Lotta då styrelsemedlem i Gefleortens ekonomiska förening som tidigare ägde mejeriet.
Lotta Zetterlund är ekologisk mjölkbonde i Storvik mellan Falun och Gävle och gården är en av Gefleortens Mejeris mjölkproducenter.
– Vi har 74 kor som levererar ekologisk mjölk, berättar hon. De går i lösdrift och det är spännande att iaktta gruppdynamiken mellan korna som ju rör sig fritt i stallet. Där finns en grym rangordning.
”Det ger en obeskrivlig glädje när djuren mår bra”
Rangordningen märks tydligt vid mjölkroboten dit kossorna själva går när de behöver bli mjölkade.
– Har någon rangsvag kossa tänkt sig bli mjölkad samtidigt som en rangstark brukar den svagare ta en extra sväng i stallet och kanske äta lite för att senare återvända när det är fritt fram.
Lotta har varit ekomjölkbonde sedan 2011. Men marken ställdes om redan före det.
– Jag driver gården tillsammans med min man och en våra söner – Lars. Vi inspirerades av våra duktiga grannar som odlade ekologiskt. Samtidigt som det inte kändes bra att bespruta markerna. Så vi ställde om.
Lotta jobbar också som ombudsman i LRF och är väl insatt i böndernas tuffa villkor.
– När Gefleortens ekonomiska förening ägde Gefleortens Mejeri satt jag i styrelsen. Vi insåg att mejeriet var för stort för att vara ett litet mejeri. Och för litet för att vara ett stort. Mejeriet hade inte en chans att göra de investeringar som marknaden krävde, säger hon och fortsätter:
– Samtidigt var jag ytterligt medveten om hur mjölkbönderna måste hålla kvar vartenda öre i sina gårdar för att gå runt. Det gick inte att pressa dem mer. Så enda lösningen för oss mjölkproducenter och mejeriets framtid var att hitta en annan ägare.
Det gjorde man och Lotta är nöjd med att valet föll på Arla. Hon gillar att Arla är ett kooperativ bestående av bönder. Precis som Gefleortens ekonomiska förening var.
– Det som slog undan fötterna på oss som lokalt mejeri var bland annat att butikerna började sälja sina egna varumärken på mjölkprodukter. Priserna pressades enormt. Och även om mjölken är svensk blir ersättningen till mjölkbonden lägre.
Lottas önskedröm är därför att alla konsumenter köper mejerivaror märkta med Gefleortens Mejeri eller Arla. Och struntar i butikernas egna varumärken.
– Då kommer mjölken härifrån lokalt. Utan långa transporter och dessutom håller de betande djuren landskapet öppet på det vackra vis vi är vana vid.
Och även om det lokala ligger henne varmt om hjärtat är hon också tydlig med att Arlas kvaliteter.
– Att tillhöra Arla och garanteras att mjölken tas om hand är en stor trygghet för mjölkbonden. Först då vågar man investera på gårdsnivå. Så välj gärna Arlas produkter också. Som komplement till Gefleortens Mejeri, avslutar Lotta Zetterlund.
Om Lotta Zetterlund
Familj: Make, 2 söner, 2 barnbarn.
Jobb: Bonde och ombudsman i LRF Gävleborg/Dalarna.
Gård: Björksveds lantbruk, ekologisk mjölkproduktion, 74 kor (150 djur totalt). Brukar 200 ha inklusive arrende – vallfoder, spannmål och betesmark.
Fritidsintresse: Laga och prata över mat. Handlar ekologiskt och undviker matsvinn.
Dold talang: Lyssnare.
Just nu: På väg in till ett kretsrådsmöte i Arla. Gillar den kooperativa idén. Viktigt att sprida info och alla möjligheter till mjölkbönderna.
Drömmer om: Några dagar på vandring i Lofsdalen i sommar.
Bästa mejeriprodukten: Jag är ett ostfreak. Fast jag skulle förstås säga ekomjölk…
Om Gefleortens Mejeri: Ett kvalitetsvarumärke. Och det är Arla också