Anna är högst i rang hos mjölkkossorna i Valparbo
– De väger mellan 500 och 700 kg så visst skulle de kunna skada mig. Men jag har haft en relation med dem sedan de var små. Och det har gett oss tillit till varandra.
KUNDEN PÅVERKAR. – Köper du mjölk med varumärket Gefleortens så är du som konsument med och påverkar vårt lokala mejeris framtid, säger Anna Ohlström, mjölkbonde från Eriksbergs Gård i Valparbo.
Byn Valparbo ligger idylliskt några mil från Tierp. Precis vid byvägens slut ligger Annas gård med skogen som fond och med utsikt över åkrarna. Och här produceras det mjölk till Gefleortens Mejeri.
– Jag är uppväxt på gården och är faktiskt den fjärde generationen som driver gården. Och efter en period som anställd inom vården blev ett generationsskifte aktuellt för 13 år sedan.
Just då var Anna inte inställd på att bli bonde. Senare kanske.
– Men senare blev nu när jag en dag i mitten av maj stod i den spirande grönskan på gården och bara visste att ”Jag ska vara här”.
Familjen var med på noterna och idag går 75 mjölkkor i lösdrift på gården.
– Ok sa jag till pappa när övertagandet blev aktuellt. Jag tar över om du bygger om till lösdrift.
Och så fick det bli.
Gården renoverades och kostallet byggdes ut och försågs med mjölkrobot. Dessutom utökades besättningen med 30 kor.
– Jag lever som i en saga tycker jag själv. Korna och jag är vana vid varandra och det gäller att inte vara stressad i stallet. Det påverkar kossorna direkt. Är jag lugn så lunkar de på i sin harmoniska takt. De är duktiga på att läsa av mig.
”Här ska jag ju vara”
Lösdriften innebär att kossorna rör sig helt fritt inomhus och har fri tillgång till grovfoder. Sommartid vandrar de ut och in mellan ladugård och hage.
– De brukar komma in när de är törstiga. En varm dag dricker en ko uppemot 100 liter.
När det blev klart att Gefleortens Mejeri behövde nya krafter engagerade sig Anna i mejeriet som förtroendevald. Uppgiften var att tillsammans med styrelsen granska de företag som var intresserade av att köpa Gävles lokala mejeri.
– För mig var tre saker särskilt viktiga i detta. Jag ville att varumärket Gefleortens skulle finnas kvar och att mejeriet skulle få vara kvar i Gävle. Dessutom var det viktigt att alla bönder i föreningen fortsatt skulle få leverera mjölk, oavsett om man hade 20 eller 300 kor.
Att valet föll på Arla är hon nöjd med.– Att vara medlem i Arla gör att områdets bönder kan vara trygga. Och det är viktigt för att vi ska kunna fortsätta leverera svensk mjölk, värna om den svenska djurhållningen och hålla det svenska landskapet öppet. Utan djuren som betar kommer vi istället att få otroligt mycket skog och det känns onödigt.
Beslutet att bli bonde på heltid har hon aldrig ångrat. Tvärtom. Anna anser att beslutet är bland det bästa hon tagit.
– Jobbet har en låst frihet som jag trivs så bra med. Det ger harmoni att arbeta med kor och jag tycker att lokalproducerad mjölk är ett fantastiskt livsmedel som innehåller de viktigaste näringsämnena, säger Anna Ohlström och avslutar:
– Gefleortens Mejeri jobbar dessutom med 100 % lokalproducerat vilket gör att den som handlar varumärket också stödjer oss bönder i Dalarna, Gästrikland och norra Uppland.
Om Anna Ohlström
Familj: Make, 2 söner.
Jobb: Mjölkbonde.
Gård: Eriksbergs Gård 75 kor (150 djur totalt). Brukar ungefär 120 ha åkermark med vall och spannmål. 200 ha skog.
Fritidsintresse: Syr fest- och bröllopsklänningar, engagerad i föreningslivet och sjunger i kör.
Dold talang: Är glad. Men det kanske inte är så dolt?
På G: Bonde i Butik. Jag ska ut i butikerna och prata mjölk.
Drömmer om: Lever min dröm sedan jag flyttade hem.
Bästa mejeriprodukten: Röd mjölk från Gefleortens mejeri.
Om Gefleortens Mejeri: Ett litet gediget mejeri som jag hoppas kan få vara kvar.