Fortsatt lokal mjölkproduktion på Gefleortens Mejeri

Gefleortens Mejeri, det lokala mejeriet mitt i Gävle, producerar mejerivaror. Levererade från bönder i närområdet. Och tillgängliga i de lokala butikerna.
– Vi kommer fortsatt att satsa på det lokala. Också nu när mejeriet är inne i en period av stark förändring, säger Magnus Lindberg, vd.

OSÖTAT OCH LOKALT. – Vi värnar om att fortsatt gynna livskraften i det lokala lantbruket när vi nu ställer om produktionen och utesluter alla sötade mejerivaror, säger Magnus Lindberg, vd på Gefleortens Mejeri

Förändringsprocessen för mejeriet är alltså igång. Sedan december 2017 ägs Gefleortens Mejeri av bondeägda Arla.
– Det gick inte längre att driva mejeriet inom befintliga ekonomiska ramar, fortsätter Magnus. Bönderna – som då ägde Gefleortens Mejeri genom Gefleortens ekonomiska förening – beslöt därför att sälja företaget till Arla. Som också är bondeägt.

Arla var ett av flera seriösa företag som var intresserade av att överta mejeriet. Och intresset var stort, både från svenska och utländska bolag.
– Det fanns flera anledningar att bönderna i Gefleortens Ekonomiska förening valde att gå in i Arla. En var att ägarna såg en framtid för fortsatt lokal mjölkproduktion inom en bondeägd organisation.

”Genuin mejeriproduktion med kvalitet”

Arlas målsättning är att försöka fortsätta driva Gefleortens Mejeri som ett lokalt mejeri.
– Arla är en ekonomiskt stark ägare som har mycket kompetens inom samtliga områden inom mejeribranschen. Företaget ligger också i absolut framkant när det gäller teknisk utveckling, säger Magnus.

TRADITIONSRIKT. Gefleortens Mejeri ligger centralt i Gävle och har ett 50-tal anställda. – Här producerades det lokala naturella mejeriprodukter med samma goda smak som när företaget startade 1933, säger Magnus Lindberg.

Gefleortens Mejeri hoppas nu kunna vända den ekonomiska trenden. Och det gör man genom att ställa om produktionen.
– Vår unika styrka är – och har sedan 1933 varit – att producera konsumentmjölk, grädde och fil. Genuina produkter med tradition. Producerade av mjölk från våra lokala bönders kossor och med en helt naturell smaksättning fri från socker. Det kommer vi att fortsätta med.

Det innebär att de sötade mejeriprodukter som tidigare funnits i Gefleortens sortiment inte längre kommer att bära varumärket Gefleortens Mejeri.
– Gefleortens Mejeri kommer alltså framöver att satsa på 100 % lokalt. Och 100 % naturellt.

Magnus ser produktionsomställningen som nödvändig för att ge Gefleortens Mejeri en ärlig chans att klara omvärldens stenhårda konkurrens.
– Med tidigare ägarförhållanden fanns på sikt ingen möjlighet att finnas kvar. Företaget hade inte de resurser som behövs. De finns med Arla som ägare och vi kommer nu att på riktigt pröva om det går att få lönsamhet.

Gefleortens Mejeri kommer fortsatt att vara ett självständigt mejeri där det produceras mejeriprodukter av lokal mjölk.
– Vi älskar våra bönder. Mjölken vi använder är viktig för smakerna och kommer härifrån området precis som tidigare.

De tidigare ägarna av Gefleortens Mejeri, alltså områdets bönder, är nöjda med Arlas övertagande.
– Mejeriets konsumentmjölk, fil och gräddfil kommer fortsatt att tillverkas av mjölk från gårdar i Dalarna, Gästrikland och norra Uppland, säger Magnus och fortsätter:
– Så handlar du mejerivaror från vårt varumärke gynnas definitivt bönderna häromkring. Och väljer du Arla för andra mejerivaror handlar du lika bondeägt som tidigare, avslutar Magnus Lindberg, vd på Gefleortens Mejeri.