Så slipper ditt djur ha ont – borsta tänderna
–Ju tidigare man börjar borsta tänderna desto lättare går det, berättar Charlotta Enerud, Veterinär och delägare i Hälsinge Smådjursklinik.
Så slipper ditt djur ha ont – borsta tänderna
Ditt husdjurs tandhygien är viktigt – det här ska du tänka på
På Hälsinge Smådjursklinik tar man tandhygienen hos våra bästa vänner, hunden och katten, på största allvar.
Sedan några år tillbaka har det blivit allt mer allmänt vanligt bland hundägarna att hjälpa hunden med att hålla god tandhygien. Men vad få vet är att även katter behöver hjälp med detta.
– Ju tidigare man börjar borsta tänderna på hunden eller katten desto lättare går inlärningen och det blir ofta en vana som bibehålls under hela djurets liv. säger Charlotta.
Till tandborstningen kan man använda en vanlig tandborste till större djur eller en barntandborste till mindre. Det finns även så kallade fingertutor som man kan köpa på kliniken som underlättar tandborstningen i trånga utrymmen.
– Det är viktigt att använda en tandkräm som är speciellt framtagen för hund och katt då dom inte tål den vanliga tandkrämen för människor. Djurtandkrämerna är dessutom oftast smaksatta med smaker som djuren tycker om som till exempel leversmak för att skapa en positiv upplevelse, berättar Charlotta
Det finns flera aspekter som argumenterar för att hålla en god tandhygien hos både hund och katt. Att tänderna ska hållas friska och starka så att djuret ska kunna tugga ordentligt är en självklar sak. Men det är även vanligt att det bildas tandsten vilket leder till inflammationer i tandköttet, med tandlossning och stor smärta som resultat. Kraftiga inflammationer kan påverka djurkroppen negativt på flera områden.
Läs mer: Så går en tandbehandling till
Hur kan man se om djuret behöver professionell hjälp?
– Det tydligaste tecknet är att det blir som en brun beläggning på tänderna och ibland även rött och lättblödande tandkött, säger Charlotta
Här ser vi ett klipp på en katt med tandstensbeläggning.
För de djur som redan drabbats finns bara en åtgärd, djuret måste sövas och tandstenen avlägsnas med hjälp av ultraljud. Därefter kan man införa tandborstning för att förhindra att ny tandsten bildas.
Varför söver man dem?
Charlotta förklarar: – Det finns flera orsaker till det. Dels går det inte att få bort all tandsten i vaket tillstånd, skaderisken med att placera vassa föremål i munnen minskar dramatiskt då djuret ligger stilla och narkosslangen förhindrar att bakterierna som frigörs hamnar i lungorna under inandning. Ultraljudsscaler spränger bort tandstenen så att emaljen inte repas vilket annars kan leda till ännu större skador på tänderna.
Ju tidigare man vänjer hunden och katten till att borsta tänderna desto större chans är det att man också förebygger tandköttsinflammationer och tandlossning.
–Daglig borstning rekommenderas förtydligar Charlotta.
Och om man tycker det är svårt att utföra tandvården själv?
– Man kan komma in till oss för att få tips och råd på plats. Det kan ju variera lite på teknik från djur till djur. Det finns även introduktionsguider på nätet, för att successivt vänja djuret med den nya rutinen, tipsar Charlotta oss om.