Allhelgonahelgen 2020: Svenska kyrkan i Örebro satsar extra i pandemins spår

I skuggan av pandemin blir allhelgonahelgen viktigare än på länge. Behovet av närhet och gemenskap är stort, särskilt för dem som nyligen mist en anhörig.
– Därför satsar Svenska kyrkan i Örebro extra mycket på allhelgonahelgen i år, säger Sonya Wallentin som är församlingsherde i Längbro församling.

Längbro kyrka har inget fackeltåg i år, men växlar upp för att möta människor på andra sätt. Foto: Ulla-Carin Ekblom

Efter ett drygt halvår har det nya livet med covid-19 nästan blivit vardag, även inom Svenska kyrkan. Nya lösningar som livesända gudstjänster och utomhusgudstjänster har avlöst varandra. Vid gudstjänst i kyrkan stänger dörrvakterna porten när 50 personer – eller färre, beroende på kyrkans storlek – räknats in. Begravningar, vigsel och dop genomförs med samma begränsning vad gäller antalet deltagare och utan kramar och annan fysisk närhet.

Läs mer: När någon nära dör – stödgrupper för dig i sorg

Ja, en slags vardag har det blivit – men bara nästan. För längtan efter beröring, tröst och gemenskap är större än någonsin.
– Sorgen blir extra svår när vi inte får ta i varandra som vi brukade. En kram, eller bara en hand på någons arm, betyder så mycket i sorgearbetet. Därför är allhelgonahelgen så viktig i år. Människor har inte kunnat sörja eller bli tröstade som vanligt. Man kanske inte ens har kunnat vara med på begravningen, säger Sonya Wallentin och fortsätter:

Vi vet att behovet är stort och vi gör nu allt vi kan för att möta människor i kyrkor och på kyrkogårdar, på de sätt som går.

Läs mer: Allhelgonahelgen i Örebro pastorat – här kan du möta oss

”Allhelgonahelgen är extra viktig i år”, säger Sonya Wallentin, församlingsherde i Längbro församling i Örebro. Foto: Ulla-Carin Ekblom

I Längbro ställs det mäktiga traditionella fackeltåget in, likaså den vanligtvis välbesökta andakten i minneslunden. Men det saknas inte mötesplatser under lördagen: två gudstjänster, två extrainsatta musikstunder med ljuständning samt en andaktsstund.
– Dessutom kommer medarbetare från hela arbetslaget – präster, diakoner, vaktmästare med flera – att finns i kyrkan och på kyrkogården under dagen och kvällen. Vill någon samtala med oss, så finns vi där. Just samtalet är viktigare än någonsin, känns det som.

Läs mer: Coronaviruset – så finns kyrkan för dig

Att tända ljus och minnas i allhelgonatid är viktigt för många. I år är förutsättningarna annorlunda. Foto: Ulla-Carin Ekblom

I hela Örebro pastorat görs särskilda ansträngningar inför årets allhelgonahelg. Det är alltifrån extrainsatta gudstjänster till familjegudstjänster med fokus på både vuxna och barn i sorg.
– Även i Längbro ska vi hålla en familjegudstjänst med frågor kring liv och död, ljus och hopp. Känslan av sorg och saknad är inte förbehållen vuxna. Det är en del av allas liv.

Här kan du få kontakt med jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Både Längbro och Adolfsbergs kyrka har allhelgonagudstjänster som vänder sig till barn och deras vuxna. Foto: Ulla-Carin Ekblom

Kan det även finnas något lite positivt med covid-19? Sonya Wallentin tänker ett slag.
– Kanske att vi tvingats ta ett steg tillbaka och inse vad som verkligen betyder något för oss. För de allra flesta är det närhet och gemenskap. Att få det behovet tillfredsställt, har tvingat oss att vara kreativa och hitta nya möjligheter. Det finns något positivt i det och det känns bra när vi lyckas. När vi får till viktiga möten och samtal människor emellan, trots att vi lever i en pandemi.

Medlem i Svenska kyrkan? Här kan du läsa mer om hur du är med och välkomnar människor in i värmen.