Sophie Carlo ”Jag vet redan vem jag ska nominera”

Sophie är en driven entreprenör som vågade lämna en trygg anställning och satsa helhjärtat på att driva vidare ett omtyckt familjeföretag där hon tillhör fjärde generationen. Carlos är en av Sveriges äldsta butiker och det var Sophies farfarsfar som startade butiken.

Sophie Carlo ”Jag vet redan vem jag ska nominera”

Sedan tre år tillbaka driver Sophie modebutiken på Stora Torget i Eksjö.
– Det är härligt att vara sin egen chef, att bestämma själv hur dagen ska se ut och vilka uppgifter som behöver göras. Och det kan vara allt från bokföring och försäljning till städning och plocka upp nya varor, säger Sophie.

Carlos är en anrik familjehistoria där varje generation som tagit över butiken har velat sätta sin egen prägel. Om än försiktigt. Sophie renoverade butiken, startade en ny kundklubb och lanserade Carlos på Facebook och Instagram.
– Vi har många stammisar i butiken som vi vill göra nöjda, samtidigt vill vi locka nya kunder. För att lyckas kompletterar vi hellre sortimentet med nya varumärken och gör oss tillgängliga på andra plattformar, som sociala medier t.ex. Men oavsett förändring så har varje generation värnat om butikens historia.

Förutom att driva butiken, sitter Sophie även i styrelsen för Eksjö Handel. På så sätt får hon utlopp för sina drivkrafter.
– Jag vill nå ut och bidra till att skapa en attraktionskraft som gör att människor från andra städer kommer hit för att handla. Jag vill sätta Carlos och Eksjö på kartan. Nu, när näthandeln tar allt mer mark, behövs en levande stadskärna mer än någonsin.

2019 nominerades Sophie till Årets unga ledande kvinna. Det var många som var glada för hennes skull och som kom in i butiken för att gratulera. Sophie är fortfarande glad över nomineringen och hon tycker att det är en viktig utmärkelse.
– Jag har alltid brunnit för jämställdhet och för att alla ska få samma möjligheter i livet. Ledande kvinnor behöver uppmärksammas eftersom ledningar och styrelser ofta är så mansdominerade, därför tycker jag att en sådan här utmärkelse ska fortsätta tills vi blir jämställda.

Som en av 24 fick Sophie åka på en inspirationsresa med resten av de nominerade. Resan beskriver hon som en lyxig helg av inspiration, insikter och kunskapsutbyten. Nomineringen till Årets unga ledande kvinna 2020 är nu öppen och i år kommer Sophie själv att nominera till utmärkelsen.
– I år har jag tänkt nominera, men framförallt ska jag se till att sprida budskapet så att ännu fler ledande kvinnor blir nominerade, avslutar Sophie.

Dags för en ny Era

2019 var det Era Gerguri, kontorsområdeschef på Statens Servicecenter, som valdes till Årets unga ledande kvinna. Nu är det hög tid att nominera till 2020. Du kan nominera din förebild här.

Årets unga ledande kvinna

Vi finns till för att lyfta fram goda förebilder som kan inspirera andra att bli framtidens ledare. Årets unga ledande kvinna drivs idag av Science Park och Handelskammaren i Jönköpings län.