Lina Tryggvesson ”Vi ska vara en attraktiv arbetsplats för alla”

I en miljö präglad av tradition och kultur har Lina drivit ett förändringsarbete för en modernare polisorganisation. Med inkludering och mångfald i fokus jobbar hon för utveckling inom såväl ledarskapskultur och värderingsarbete, som jämställdhet och miljö.

Lina Tryggvesson ”Vi ska vara en attraktiv arbetsplats för alla”

Hon har velat bli polis så länge hon kan minnas och idag är hon gruppchef för IGV, den ingripande verksamheten på Polismyndigheten i Värnamo.
– Jag minns att jag fascinerades av en vän till familjen som jobbade som polis, han blev min förebild som jag såg upp väldigt mycket till. Så fort jag fyllt 20 sökte jag in till polisutbildningen och kom in, säger Lina.

Ledarskapet har också kommit naturligt. Lina har spelat handboll och redan i ung ålder var det hon som valdes ut till lagkapten.
–  Jag gillar att vara den som ska driva en grupp framåt. Att i en ledande roll omsätta gruppens tankar och idéer till verklighet. Jag vill påverka och trivs med att sitta i en ledningsgrupp och sträva mot förändring och förbättring.

Linas drivkrafter är att utveckla och förbättra. Inom polisen ser hon det som en självklarhet att driva frågor som jämställdhet och lika behandling, det är en förutsättning för att Polismyndigheten ska vara en attraktiv arbetsplats för alla. I vardagen och i rollen som gruppchef, karaktäriseras Linas ledarskap av förtroende och trivsel.
–  Det viktigaste för mig är att mina kollegor trivs och känner förtroende. Jag tror på förtroende i alla led, jag vill att min chef ska vara trygg i att jag gör allt jag kan, på samma sätt som att jag är trygg i att min grupp gör det bästa de kan.

2019, när Lina nominerades till Årets unga ledande kvinna, hörde både vänner och kollegor av sig för att gratulera. Hon beskriver nomineringen som en liten guldkant i vardagen, det som gjorde henne allra gladast var att någon sett och positivt reflekterat över hennes ledaregenskaper.
–  Nomineringen blev en boost för mig själv och det var väldigt inspirerande att få träffa de andra som nominerades. Årets unga ledande kvinna är så mycket mer än ett pris, jag tycker att alla nominerade är förebilder och initiativet för så mycket fler vinster med sig.

Som en av 24 fick Lina åka på en inspirationsresa med alla nominerade. Nomineringen till Årets unga ledande kvinna 2020 är nu öppen och i år kommer Lina att bidra genom att nominera till utmärkelsen.
–  Jag har lite tankar på vem jag ska nominera, men jag kommer också uppmuntra andra att nominera sina ledarförebilder, avslutar Lina.

Dags för en ny Era

2019 var det Era Gerguri, kontorsområdeschef på Statens Servicecenter, som valdes till Årets unga ledande kvinna. Nu är det hög tid att nominera till 2020. Du kan nominera din förebild här.

Årets unga ledande kvinna

Vi finns till för att lyfta fram goda förebilder som kan inspirera andra att bli framtidens ledare. Årets unga ledande kvinna drivs idag av Science Park och Handelskammaren i Jönköpings län.