Era Gerguri – Årets unga ledande kvinna 2019
Era Gerguri – Årets unga ledande kvinna 2019
Där blev hon enhetschef och skulle som nyutexaminerad axla ledarskapet efter en chef som jobbat tio år inom kommunen, med 50 medarbetare under sig.
Sommarjobbet ledde till ett vikariat och vikariatet ledde till en fast tjänst. Under sitt första år som chef hade Era en väldigt tydlig, kanske lite oväntad taktik för att lyckas i sitt ledarskap: att hålla sig innanför boxen.
– Jag bestämde mig för att vara extremt fyrkantig och att helt lita på policys, rutiner och styrdokument. Jag bjöd kanske inte så mycket på mig själv som person, vilket var ett medvetet val – jag ville uppfattas som någon som har koll, och vinna respekt. Först när jag kommit dit, började jag bli lite mer personlig, delade med mig och vågade också visa mig svag, säger Era.
För, att vara ung kvinna med utländsk bakgrund i en chefsposition har inte alltid varit enkelt. Att ha en chef som sett hennes person – och inte ålder – beskriver Era som en grundförutsättning för att hon kommit dit hon är i dag.
– Jag har haft många omkring mig som trott på mig, men man ska inte tro att alla gör det. Jag har också mötts av ”lilla gumman”-attityden. Jag ser ung ut, och har många gånger blivit tagen för praktikant. Det är något jag fått jobba med – men det har mest sporrat och gett mig energi. De personerna har inte fått mig att tvivla på mig själv, men det beror på att jag har haft bra människor omkring mig också.
Efter tre år på Jönköpings kommun, blev hon erbjuden ett jobb som kontorsområdeschef på Försäkringskassan. Kort efter att hon tillträtt sin tjänst kom ett uppdrag från regeringen om att hennes verksamhetsområde på Försäkringskassan skulle flyttas till en ny myndighet, Statens Servicecenter. Där har Era sedan juni 2019 sin tjänst och ansvarar för personal på fyra olika orter i Jönköpings län.
– Det var en förändringsresa att få med alla medarbetare på tåget. På pappret var det inte en så stor flytt, men känslomässigt var den desto större för personalen. Jag jobbade hårt för att vi skulle bibehålla motivationen och minska oron, under en tuff period när vi skulle planera övergången och samtidigt jobba med att ge service till våra kunder. När det var dags att gå över till den nya myndigheten fick all personal välja om de ville följa med – och det var ett otroligt fint betyg att alla valde att gå med!
Att Era är en ledare som inspirerar andra var tydligt i kollegornas nominering till utmärkelsen Årets unga ledande kvinna. Men hur gör man som chef för att inte bara leda, utan också inspirera andra?
– Om jag utgår från mig själv så tror jag att det handlar om att jag är just det – mig själv. Och att jag uppfattas som en enkel person. Jag har inget kontrollbehov och vill inte peta i detaljer. Jag har högt förtroende för mina medarbetare – men jag vågar också ställa höga krav. Det är viktigt att vara ödmjuk och att möta medarbetarna utifrån var de är i livet. Att se personen bakom den anställde och anpassa sig för att hitta individens motivation och drivkraft.
Efter utmärkelsen har många unga tjejer hört av sig till Era för att ge hejarop och få tips på vägen. Här är hennes tre främsta tips för att lyckas i och på väg mot en ledande roll:
- Det finns inga rätta vägar. Det blir aldrig som du planerat. Allting förändras och det enda du kan göra är att hitta och bibehålla din drivkraft.
- Skapa delmål. När ditt mål blir för stort, eller ligger för långt bort är det lätt att tappa motivationen. Hitta små mål som gör att du håller dig på banan.
- Hitta en mentor som är erfaren, som kan vägleda dig och göra dig ödmjuk, man har inte svar på alla frågor. Våga vara svag och försök lära dig av andra.
Dags för en ny Era
Nu är det hög tid att nominera Årets unga ledande kvinna 2020. Du kan nominera din förebild här.
Årets unga ledande kvinna
Vi finns till för att lyfta fram goda förebilder som kan inspirera andra att bli framtidens ledare. Årets unga ledande kvinna drivs idag av Science Park och Handelskammaren i Jönköpings län.