Upplev en magisk jul i Östersund

Det är något alldeles speciellt med julen i Östersund. Mysiga marknader, spännande sportevenemang och en stadskärna i stämningsfull utsmyckning skapar en magisk känsla som måste upplevas på plats.

Upplev en magisk jul i Östersund

– Vi är måna om att skapa en välkomnande julkänsla, säger Elisabeth Richardsson, marknadsansvarig på Visit Östersund. När första advent närmar sig går hela staden samman för att skapa en härlig och händelserik högtidssäsong.

För den som ännu inte besökt Östersund inför jul väntar en minnesvärd upplevelse. Gnistrande lampor pryder torg och fasader, gator och butiker pyntas med frodiga granar och längs shoppingstråken strömmar välkomnande julmusik. Runtom i staden, som fått utmärkelsen Årets Stadskärna 2019, anordnas evenemang för alla åldrar där man bland annat kan ge sin önskelista till Tomten på Stortorget eller lyssna till finstämda köruppträdanden.

Världscupveckan är ett perfekt tillfälle att gå på någon av tävlingarna och sen göra sin julshopping i city.

En av de allra mest älskade jultraditionerna i Östersund är den årligt återkommande Jamtli Julmarknad. Marknaden, som i år går av stapeln den 6 till 8 december, samlar inte mindre än över 200 lokala hantverkare i en traditionsrik miljö bland hundraåriga gårdar och torp. Här kan hela familjen njuta av lokalproducerad mat, värma sig vid de sprakande eldarna och köpa handgjorda julklappar.
– Jamtli hamnar alltid i toppen över Sveriges mysigaste julmarknader, säger Elisabeth Richardsson. I de pittoreska omgivningarna hittar man allt som hör julen till; från glögg och julpyssel till hundspann, körsång och häst och släde. Vill man förhöja känslan ännu mer kan man anlända till marknaden i ett historiskt ångtåg som avgår regelbundet från Centralstationen.

Nyfiken på Jamtlis Julmarknad, här kan du läsa mer.

På Jamtli finns också Sveriges Julmuseum, där ung som gammal kan lära sig mer om julens traditioner. Bland årets roliga aktiviteter finns bland annat gammaldags pepparkaksbak, julutställningar och en levande julkrubba där besökaren möter herdar, änglakörer och vise män.

Jamtli hamnar alltid i toppen över Sveriges mysigaste julmarknader

Den sportintresserade besökaren kan pricka in den 30 november till 8 december i kalendern, då Östersund står som värd för en av skidsäsongens höjdpunkter – premiären av Världscupen i skidskytte. Under en spännande vecka samlas den absoluta världseliten på Östersund Skidstadion för att göra upp i rafflande tävlingar som upplevs allra bäst från folkvimlet på läktaren.
– Det går inte att slå känslan av att se målgången live, mitt i festyran, säger Elisabeth Richardsson. Förväntningarna på det svenska landslaget, som lyckades så bra under VM i februari, är höga och det finns goda chanser att få se dem ta medalj på hemmaplan. Det är ett perfekt tillfälle att gå på någon av tävlingarna och sen göra sin julshopping i city.

Läs mer om Världscupen och passa på att boka boende redan nu

Här hittar du allt om julen i Östersund

Förutom Jamtli Julmarkad och Världscupen i Skidskytte arrangeras stämningsfulla julkonserter, härliga julbord och shower, läs mer här.