Möt hösten i Östersund

Östersund är känd för sitt breda utbud av evenemang för alla åldrar. Spännande konserter, Skidskytte-VM och konstutställningar är bara en del av höstens aktiviteter.
– Östersund är dessutom en del av UNESCO Creative City of Gastronomy – och det finns gott om spännande matupplevelser, säger Elisabeth Richardsson, marknadsansvarig på Visit Östersund.

”Vi är på rätt väg i utvecklingen av stadskärnan”

Östersund lyckades knipa förstaplatsen när detaljhandelns branschtidning Market gjorde 2018 års undersökning om Sveriges bästa citykärna. Variationen av matställen, butiksutbudet, den trevliga atmosfären och ett ovanligt bra kundbemötande var några av de saker som fick höga betyg.
– Det är en bekräftelse på att vi är på rätt väg i utvecklingen av stadskärnan. Vi jobbar hårt med centrumutveckling och evenemang i centrum för att skapa en stadskärna där både Östersundare och besökare ska trivas, säger Calle Hedman, projektledare på Destination Östersund.

Tavlan ”Moldavian Princess” av Alexander Roslin är ett av de verk som visas i utställningen.

Det finns en positiv framtidstro i Östersund och i juni invigdes Nationalmuseum Jamtli som är en av vår tids största satsningar på konst och design i Sverige. I premiärutställningen ”Sex sekler avsamtid” visas några av konstvärldens celebriteter som Rubens, Carl Larsson och Rembrandt sida vid sida med nutida verk.
– ”Sex sekler av samtid” består av drygt 100 föremål och utställningen pågår fram till våren 2019. Sedan kommer en ny utställning ur Nationalmuseums
omfattande samlingar som består av mer än 700 000 föremål, säger Elisabeth Richardsson, marknadsansvarig på Visit Östersund.

”Det finns gott om spännande matupplevelser”

Hon avslöjar att det även blir en intensiv höst för alla musikälskare. Bland annat kommer Sabina Ddumba, Niklas Strömstedt, Bo Kaspers Orkester, Moneybrother, Lasse Stefanz och Christer Sjögren till Östersund. Och den 27 oktober är det dags för årets bluesfestival med flera nya spännande artister i programmet.
– Östersund är dessutom en del av UNESCO Creative City of Gastronomy – och det finns gott om spännande matupplevelser. Jazzköket och Republiken har till exempel byggt upp menyer med fokus på lokala- och säsongsbetonade råvaror. På Lilla Saluhallen kan man njuta av färsk fisk och skaldjur medan Vezzo lockar med Sveriges bästa pizza, säger Elisabeth Richardsson.

Spännande smakupplevelser och höstens alla evenemang 

Det kommer att bli en riktig folkfest!

Årets skidsäsong kommer inte heller att göra någon besviken. Först ut är Supersprint och Winter Grand Opener som anordnas den 2 till 4 november.
Hela den svenska skideliten kommer att vara på plats på skidstadion i Östersund för att möta de norska världsrekordhållarna i sprint.
– Men det är såklart även stort fokus på det kommande Skidskytte-VM som går av stapeln den 7 till 17 mars nästa år. Det finns dessutom speciella ”Ta tåget över dagen”-biljetter att köpa från Sundsvall. Det kommer att bli en riktig folkfest med spännande tävlingar och ett härligt tryck på läktarna, säger Elisabeth Richardsson.

Läs mer om Skidskytte VM här!