Människor och människor: Manusförfattarens historia
Människor och människor: Manusförfattarens historia
Vad är Västerås för dig?
Västerås en väldigt stor del av min identitet och kommer alltid vara det. Staden har format mig som människa. Jag växte upp i Västerås och här bor min familj och några av mina allra närmsta vänner.
Vad triggade dig den här gången?
Vi lever i en väldigt polariserad tid – mycket är fantastiskt bra, samtidigt som vi människor kämpar med en massa saker omkring oss så som integration, klimatkris och hur vi ska leva tillsammans på det här jordklotet. Vi försöker alla vara människor vilket inte alltid är så lätt när världen och livet tränger sig på och kräver beslut, prioriteringar och handling.
Smärta är inte farligt. Det viktiga är att inte förlora hoppet.
Ska man skratta eller gråta?
Jag vill berätta en historia som inte väjer för det svarta. Ibland känner jag att vi i vår tid är väldigt snabba med att rygga för smärta, vända bort ansiktet och låtsas som det regnar. Jag tror att man måste våga gå in i smärtan för att kunna komma ut på andra sidan. Livet har lärt mig att problem inte försvinner bara för man blundar för dem. Smärta är inte farligt. Det viktiga är att inte förlora hoppet.
Vad är det du vill säga?
De flesta människor försöker bara leva bra och lyckliga liv, de försöker göra gott, men på grund av livsomständigheter, hur man blir behandlad eller vad man själv har för fördomar, så är det inte alltid så lätt att göra rätt. Jag hoppas att pjäsen ska få människor att fundera över sina egna och andras fördomar. Vem man vill vara och vem man är. Och att vi behöver varandra. Jag brukar ofta tänka på ett citat av Anais Nin som ungefär lyder; – Vi ser inte saker som dem är, vi ser saker så som vi är. Ibland måste man helt enkelt lyfta blicken från sig själv.
Människor och människor visades för första gången inför publik den 28 september på Västmanlands Teaters Stora scen. Efter premiären har publikrecensionerna trillat in en efter och en, där besökarna hyllar den starka historien och den snygga, stilrena scenografin.
”En fantastisk föreställning – berörde verkligen!”
”Så stark och bra föreställning. Tack!”
Även manusförfattaren Emma Broström hyllas av VLT:s Kulturskribent Erik Jersenius:
”Emma Broström har tecknat sina karaktärer med omsorg, de balanserar fint mellan stereotypen och människor som vi vet finns och själva har mött i Västerås.” – VLT, 29 okt
Vem är Emma Broström?
Född 1980 och uppvuxen i Västerås. Utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö,
Institutet för högre TV-utbildning och Stockholms Dramatiska Högskola.
Utmärkelser: Västerås stads
Kulturstipendium 2007. Anders Sandrews Stipendium 2007.
Skrev manus till filmen Flocken som
förutom tre guldbaggar också vann Kristallbjörnen vid filmfestivalen i Berlin 2015.
Emma är också manusförfattaren bakom pjäsen ”Mig äger ingen” som spelades på Västmanlands Teater 2009.