Checklista: Allt du behöver veta när du ska köpa en nyproducerad villa

Gör din dröm om ett nybyggt hus till verklighet. Med VårgårdaHus får du det perfekta boendet för dig och din familj – men betalar först när det står klart. Här är en guide med allt du behöver veta innan du börjar bygga.

Checklista: Allt du behöver veta när du ska köpa en nyproducerad villa

Att bygga ett hus ska vara enkelt och du ska inte behöva betala förrän huset står färdigt. Det tycker företaget VårgårdaHus, som tillverkar villor och hus i trä för privatpersoner. Därför har de lanserat en helt ny betalningsmodell som gynnar dig som går i husköpartankar: du betalar endast en uppläggningsavgift när du skriver kontrakt – och resten av summan när huset står färdigbyggt.
– Vi på VårgårdaHus vill göra det enklare för våra kunder att förverkliga sina husdrömmar. En del i detta är att våra kunder nu slipper att betala en ökad boendekostnad under byggtiden. Samtidigt borde detta underlätta för kunderna att få bra bolån hos bankerna, eftersom huset är färdigbyggt när lånet träder i kraft, säger Per-Erik Bonander, VD på VårgårdaHus.

Vill du göra verklighet av din husdröm och köpa en nyproducerad villa? Här är checklistan med allt du behöver ha koll på!

 

Checklista för dig som ska köpa ett nyproducerat hus 

1. Hitta rätt tomt 
Det finns både kommunala tomter och privata tomter. Oavsett vad du väljer, se till att den passar dina behov och se hur nära det är till kommunikationer, barnomsorg, skolor och matbutiker. Ta sedan kontakt med kommunens stadsbyggnadskontor för att se vilka bestämmelser som gäller för tomten och hör med lantmäteriet om den till exempel är pantsatt. Tänk på att gatukostnader och kostnader för el och VA-anslutningar kan tillkomma.

2. Kontakta banken 
Kolla upp hur mycket du får låna och gör en boendekalkyl. VårgårdaHus hjälper till och skapar en produktionskostnadskalkyl där alla identifierade kostnader för ditt husbygge står med så att du slipper dyra överraskningar.

3. Välj ditt drömhus 
Varje område har bestämmelser som anger hur stort och högt du får bygga. Utifrån de bestämmelserna hjälper VårgårdaHus dig att hitta den perfekta husmodellen för dig och din familj. När du har valt ditt drömhus är det dags att skriva avtal och i samband med det tar VårgårdaHus fram ett förslag från de lokala entreprenörerna för hur mycket det kommer att kosta att färdigställa huset.

4. Du får hjälp med bygglovet 
VårgårdaHus hjälper till att utforma alla handlingar som behövs, till exempel bygglovshandlingar och bygganmälan. Så smidigt!

5. Du får ett datum när ditt hus är färdigt
När du bestämt alla dina eventuella tillval och när bygglovet har beviljats bestäms det när huset ska börja byggas. Då får du också ett bestämt datum för leverans av huset och får besked om när det kommer att stå helt klart.

6. Gör en bygganmälan 
Senast tre veckor före byggstarten ska en bygganmälan lämnas in till stadsbyggnadskontoret. När den kommit in sammankallar stadsbyggnadskontoret till ett byggsamråd. Där presenterar du den som är kontrollansvarig för bygget, alltså den person som ser till att kontrollplanen för huset följs. VårgårdaHus hjälper dig att ta fram handlingar som behövs för bygganmälan. Efter samrådet och när kommunens tjänstemän har gjort en utsättning och markerat husets exakta läge på tomten är det klart för byggstart!

7. Dags för slutbesiktning 
När huset står klart ska en slutbesiktning ske. En oberoende besiktningsman kommer att kalla dig och de andra som är inblandade till det.

8. Inflyttningsdags!
När slutbesiktningen är genomförd får du äntligen flytta in i ditt drömhus och börja inreda det precis som du vill ha det.

Det här är VårgårdaHus AB 

• VårgårdaHus producerar trävillor till privatpersoner. Hög kvalitet, gott hantverk och ett genuint engagemang präglar hela verksamheten.

• Huvudkontor och fabrik ligger i Vårgårda. Företaget har säljkontor runt om i Sverige, från Umeå i norr till Malmö i söder.

• Företaget tillverkar cirka 300 trähus per år och omsätter cirka 350 miljoner kronor.

• Per-Erik Bonander är sedan flera år verksam som VD.

• Totalt har företaget cirka 75 anställda samt ett tjuotal säljande agenter.

• VårgårdaHus ägs idag av Danmarks största husföretag, Huscompagniet, som levererar omrking 1 350 stenhus per år. Bakom Huscompagniet står nordens största kapitalfond, EQT, som har mer än 20 års erfarenhet från olika branscher.
Läs mer om VårgårdaHus och hitta inspiration till ditt drömboende!