Så här jobbar Unionen för trevliga kollegor och utveckling på jobbet

Som huvudskyddsombud på Unionenklubben vet hon exakt vad hon vill uppnå: En arbetsmiljö där människor mår bra och har balans i yrkeslivet.
– Genom att sätta ord på hur vi vill vara mot varandra kan trivseln på jobbet öka markant. Och i detta arbete gör Unionen skillnad.

Så här jobbar Unionen för trevliga kollegor och utveckling på jobbet

Linnéa Pros-Wermé har jobbat på Clas Ohlson i Insjön i drygt 30 år. Inom många olika befattningar.
– Just nu är jag teamleader för Contact Center och kombinerar detta med att vara huvudskyddsombud.

Något hon trivs bra med. Linnéa brinner för arbetsmiljö och hon vet att det går att styra stämningen på en arbetsplats.
– Förändringstakten på många arbetsplatser blir allt snabbare. Och i tider av förändring krävs balans vilket är en av Unionens hjärtefrågor. Balans i arbetslivet är jätteviktigt för att man ska må bra också på fritiden.

”Den snabba utvecklingen leder till nya arbetssätt och i denna process behövs Unionen”

Som huvudskyddsombud i Unionenklubben har hon aktivt påverkat företagets arbetsmiljöpolicy.
– Det är viktigt att ha gemensamma riktlinjer kring hur man ska uppföra sig mot varandra, säger hon bestämt. I arbetsmiljöpolicyn finns exempelvis reglerat hur företaget ska agera om någon känner sig kränkt på jobbet.

Hon fortsätter:
– Det är en genomarbetad rutin som vi också sett fungera i verkligheten. Och den har medfört att det är lättare att ta tag i problem direkt.

Läs mer: Arbetsmiljön – vad kan vi göra

Relativt nytt i policyn är drogtesterna. Sedan 1 år tillbaka görs oanmälda alkohol- och drogtester på Linnéas arbetsplats.
– Det handlar förstås om ren säkerhet. Att jobba påverkad kan vara farligt både för den enskilde och för arbetskamraterna. Men det handlar också om att tidigt försöka följa upp missbruk för att leda personen vidare till rehab-åtgärder.

Arbetsmiljöarbetet har förändrats över tid märker Linnéa. Nu ligger fokus på den psykosociala miljön. På balans i arbetslivet.
– Ergonomi är idag inget som vi behöver lägga mycket tid på. Det sitter i ryggmärgen numera. Istället är det krav på att hinna alltmer som är en fara för anställdas välmående. Allt ska gå så fort och vi förväntas prestera på topp. Ofta över vår förmåga. Och när detta sker under en längre tid riskerar man att bli utbränd.

Här krävs det en ständigt pågående diskussion menar Linnéa. Och Unionen är drivande i detta samtal.
– Det blir ofta en kedjereaktion där chefer presterar max och förväntar sig maximal prestation från en medarbetare som redan är högpresterande. Det kan bli en ond cirkel som ofta går att lösa när alla väl blir medvetna om problemen. Som medlem i Unionen får man allt tänkbart stöd av oss i dessa lägen. Juridiskt och mentalt.

Läs mer: Råd och Stöd från Unionen

Förutom Linnéa finns ytterligare 7 ombud för arbetsmiljöfrågor utsedda av Unionenklubben Clas Ohlsson. Klubben är störst på företaget och organiserar drygt 270 av ca 400 tjänstemän.
– Vi stöttar, informerar och bidrar till ett välmående på vår arbetsplats. Ett medlemskap i Unionen fungerar som en slags försäkring på jobbet. För trots allt händer det alltid saker på arbetsplatser. Och då behövs vår hjälp för att hitta lösningarna. Det är bra för företaget, för kunderna och för medarbetarna.

Läs mer: Bli medlem i Unionen

 

Unionen har ett stort utbud av kurser och aktiviteter för dig som medlem, chef eller förtroendevald.
Läs mer om våra kurser och aktiviteter