Livfullt och festligt i unika Ludvikas fina stadskärna

Festligheterna inför 100-årsfirandet börjar närma sig.
– Vilken folkfest det kommer att bli i stadskärnan efter midsommar. Artister, butiker med tokpriser och restauranger som flyttar ut på gågatan. Redan den 8 juni börjar kalaset. Med invigningen av gågatan och en 100 meter lång stubbe som ska ätas.
Veronica Lindgren och Sussi Sakofall på Unika Ludvika.

Veronica Lindgren och Sussi Sakofall på Unika Ludvika.

Veronica Lindgren och Sussi Sakofall på Unika Ludvika blickar framåt.
Veronica Lindgren och Sussi Sakofall på Unika Ludvika blickar framåt.

Det berättar Sussi Sakofall och Veronica Lindgren på Unika Ludvika och deras entusiasm är påtaglig.
– Det känns som att Ludvika bubblar av en härligt positiv energi redan nu. Och det kommer att hända massor i stadskärnan framöver, säger Sussie Sakofall centrumtuvecklare.

Först ska renoveringen av gågatan bli helt klar. Och det är den nästan.
– Kommunen har satsat på en renovering med ny belysning, nya platser för lek, mötesplatsen Karlaplatsen med mycket mera. Det gjordes som en del i 100-årsfirandet men också inför Ludvikas ansökan att bli Årets Stadskärna 2019.

Ludvika blev inte nominerad. Men det var mycket nära.
– Det har viskats att juryn för Årets stadskärna inte var helt enig, säger Veronica Lindgren processledare för Årets Stadskärna inom Unika Ludvika. De var bland annat mycket imponerade över samarbetsklimatet i stan.

De korta kontaktvägarna är bra för hela Ludvika

Hon fortsätter:
– Men vi är faktiskt vinnare ändå. Vi har nått fram till det vi ville: Att bli bra på att samarbeta över bransch- och organisationsgränser för att underlätta för våra medlemmar inom Unika Ludvika.

Unika Ludvika ägs av medlemsföretagen och har en styrelse som ger Veronica och Sussi direktiv för hur de ska arbeta.
– Vi jobbar för att handeln och servicenäringen i kommunen ska utvecklas, säger Veronica och exemplifierar:
– Ska vi trygga stadskärnan tar vi självklart med polisen och vaktbolagen i dessa diskussioner. Och självklart finns det med personer från exempelvis miljökontoret på ett krögarmöte som berör regler och tillstånd. Allt samarbete blir enklare när man har ett ansikte på varandra och en organiserad samverkansform.

Sussi fyller i.
– De korta kontaktvägarna har varit ett viktigt mål att uppnå. Nu kommer vi att fortsätta vårt arbete framåt. Närmast med fokus på Ludvikas 100-årsjubileum.

Ludvika 100 år i år
Ludvika 100 år i år

På festdagarna efter midsommar besöks Ludvika av bland annat Lennie Norman & Robert Wells, Lasse Stefans, Linnea Henriksson, Dalasymfoniettan med Sofia Karlsson. Och också av Pain som ger sitt enda Sverigeuppträdande i sommar just i Ludvika.
– Folkfesten är gratis. Följ Ludvika100 & Unika Ludvikas websida & facebooksida för kontinuerlig information, säger Sussi. Jubileumshäftena med butikernas tokpriskuponger kommer att kunna laddas ner därifrån om man inte får dem i sin brevlåda hem.

Veronica igen:
– Ludvika genomgår nu en stark utveckling. En signal på det är beslutet som nyligen togs att bygga ihop stadskärnan med Väsman Strand. Ludvika går mot att bli en trivsam sjöstad med sin livfulla stadskärna innehållande mötesplatser, shopping, rekreation och bostäder. Resan att ytterligare utveckla Ludvika till det unika har bara börjat, avslutar Veronica Lindgren och Sussi Sakofall på Unika Ludvika.