Att arbeta som diakon – Andi på Turinge-Taxinge församling: “Alla kan visa vägen till ett mer kärleksfullt samhälle”
– Varje människa har en kärna som är oförstörd och det är mitt jobb att se den, säger Andi.
Att arbeta som diakon – Andi på Turinge-Taxinge församling: “Alla kan visa vägen till ett mer kärleksfullt samhälle"
En diakons arbetsuppgifter är generellt omfattande och varierande. En diakon ska ha förmågan att se och känna igen lidande, finnas till hands för de som behöver stöd och bekräfta människor i kris.
Andi Österlund har jobbat som diakon i snart sju år. Hon är sjuksköterska i grunden och har lång erfarenhet inom psykiatri och beroendevård. Efter en period av utmattning och sjukskrivning kände hon ett kall att tjäna människor på ett annat sätt än tidigare.
– Att vara diakon är att tjäna med Jesus som förebild. Jag brukar använda ordet medvandrare och hjälper en människa så länge som hon eller han behöver det. Jag lyssnar och försöker förstå problemet, inte vad jag tror problemet är, berättar Andi och fortsätter:
Genom åren har jag lärt mig att det inte är någon vits att säga att himlen är blå om personen tycker den är grå. Målet är att personen ska hitta sin egen kärna.
En diakon är anställd av Svenska kyrkan, men kan även jobba inom polisen och vården. Oavsett var man jobbar är syftet alltid detsamma – att stötta människor som av en eller annan anledning söker hjälp. Vi kan alla hamna i kris.
Här kan du läsa mer om Turinge-Taxinge församling
Andi förklarar att det viktiga är att se det unika i varje människa och möta personen exakt där hon befinner sig i stunden. Hur illa personen än har betett sig är han eller hon värd en ny chans. När människor hamnar i en kris misstror de ofta livet och diakonens jobb är att stötta på vägen tillbaka.
– Det goda såväl som som onda formar oss till de vi är ämnade att vara. När en människa kommer till mig är hon inte ett problem. Hon är en människa med många dimensioner. Man kan vara sjuk men ändå känna friskhet och man kan ha suttit i fängelse eller missbrukat droger men ändå ha ett ljus inom sig. Varje människa har en kärna som är oförstörd och det är mitt jobb att se den. Jag försöker ta reda på om personen har ett självförakt och så tänker jag att den här människan kanske har ett helt annat liv om tio år. Det ger mig kraft”, säger hon.
Läs mer: Dop, vigsel och begravning – livets stora händelser har alla en plats i kyrkan
Den holistiska människosynen är viktig och utgör grunden i hennes arbete. Drömmen är att skapa ett samhälle som ger stöd för varje individ. Ett samhälle där vi ser hela människan och förstår att alla har både ett fysiskt, psykiskt och ett andligt behov. En så enkel sak som att hälsa på en främling på gatan och se personen i ögonen kan göra stor skillnad.
– Jag hälsar på alla som kommer emot mig och skulle önska att fler gjorde detsamma. Det finns så många ensamma människor i Sverige och ett ”hej” från en främling på vägen till matbutiken skulle kanske dämpa den sociala ångesten för någon. Det är något som alla kan göra vare sig vi jobbar för Jesus eller inte. Vi kan alla visa vägen till ett mer kärleksfullt samhälle”, avslutar Andi Österlund.
Här hittar du en kalender för att se vad som är aktuellt på Turinge-Taxinge församling just nu