Unik statistik: Här är området som surfar mest i hela Sverige
Välkomna till Surfbältet – området som ligger i digital framkant.
– Här bor föregångarna. De som till fullo utnyttjar möjligheterna med ett uppkopplat liv, säger Henrik Lönnevi, Affärsområdeschef Privatmarknad på Tele2.
Unik statistik: Här är området som surfar mest i hela Sverige
Vi känner alla till Bibelbältet, Gnällbältet och Glasriket.
Nu är det dags att presentera ett helt nytt område i Sverige: Surfbältet.
Och chansen är stor att du som läser detta är en del av Sveriges frontlinje när det kommer till att nyttja kraften och möjligheterna med att vara uppkopplad. Från Gällivare till Strömsund, via Älvsbyn, sträcker sig nämligen en nordlig landremsa där invånarnas surfmängd är 2,5 gånger högre än rikssnittet.
Området upptäcktes när Tele2 analyserade sina kunders surfbeteende för mobilen och mobilt bredband i det rikstäckande nätet.
– Surf har blivit som ett sjätte sinne, både för att lösa problem på nya sätt och göra vardagen roligare. Surfbältet är ett perfekt exempel på hur tillgången till uppkoppling trycker gasen i botten på den utvecklingen – oavsett om det är att streama film under pågående älgjakt eller ta ett läkarbesök på bussen. Därför fortsätter vi att arbeta för att alla ska kunna nyttja bra uppkoppling oavsett var man befinner sig, säger Henrik Lönnevi affärsområdeschef för privatmarknaden på Tele2.
Ökar ständigt kraften i näten – myten om täckning krossad
Det finns en gammal uppfattning om att storstäderna alltid ligger i framkant, och att täckningen är sämre på landsbygden.
– Surfbältet och de här siffrorna krossar den myten, säger Samuel Skott, vd Tele2 Sverige.
Skidåkaren och läkaren – Möt människorna i Surfbältet! Klicka här!
Utvecklingen i Norrland är ingen slump. Under de senaste åren har Tele2 genomfört en miljardsatsning på att förbättra det gemensamma mobilnätet i hela Sverige.
Resultatet? Idag har 99,9 procent av Sveriges befolkning tillgång till uppkoppling. Rent geografiskt har täckningen ökats från 70 procent till 90 procent av hela landets yta. Tele2 har byggt ut antalet basstationer för mobilsurf med 40 procent i de södra delarna av landet – och med hela 140 procent i norra Sverige.
Samuel Skott ser flera anledningar till att invånarna i Surfbältet ligger längst fram när det gäller att nyttja mobilnätet.
– I Norrland råder det en stark ekonomisk tillväxt som skapar behov av ny teknik och kommunikation. Då är det naturligt att nya digitala tjänster driver på mängden datatrafik i näten. Den nätsatsning vi har gjort, och fortsätter att göra, syftar till att det ska fungera oavsett var man befinner sig i Sverige, säger Samuel Skott.
Video ökar – och mobilt BankID
Svenskarnas surfbeteende befinner sig mitt i ett skifte där fler och fler går från att begränsa sitt surfande till att vilja vara helt obegränsad. Under fjolåret introducerade Tele2 ett mobilabonnemang där användaren kan ringa, smsa och surfa fritt. Tidigare var praxis att surfmängden reglerades till ett visst antal gigabyte per månad. Så med bättre uppkoppling och obegränsad surfmängd – vad använder vi surfen till? Ja, video och bilder upptar en allt större del av vår surftid, oavsett var vi befinner oss.
Kan du gissa hur stor del av Sveriges yta som Tele2:s nät täcker? Få svaret här!
Ett exempel är videosamtal och videochatt som enligt rapporten ”Svenskarna och internet 2017” ökat med 20 procent på bara två år. Rapporten visar även att andelen som dagligen tittar på film och video via nätet har mer än fördubblats de senaste tre åren. Men det är inte bara nöje som driver ökad datatrafik i näten, utan även nytta. Till exempel har antalet personer med mobilt BankID mer än fördubblats sedan 2014. Och allra mest surfar man alltså i just Surfbältet – men resten av landet kommer att följa efter, spår Tele2.
– I framtiden kommer alla surfa som i Surfbältet och därför ökar vi ständigt kraften i våra nät. Antalet appar på App Store väntas nå fem miljoner år 2020, och ju mer nytta och nöje som människor får tillgång till, desto snabbare växer behovet av bra täckning, säger Henrik Lönnevi, Affärsområdeschef Privatmarknad på Tele2.
Fakta/Så surfar svenskarna på mobilen
- Mest av allt surfar vi under sommarmånaderna och framförallt under juli
- Minst av allt surfar vi under januari och februari
- Surfandet är relativt jämnt fördelat över veckodagarna men mest av allt surfar vi på fredagar
- Minst av allt surfar vi på söndagar
Fakta/Surfbältet
- Ett geografiskt område i norra Sverige som sträcker sig mellan Gällivare, Älvsbyn och Strömsund.
- Surfbältet bygger på en sammanställning av hur mycket Tele2:s privatkunder har surfat med mobila bredband och från mobilen under perioden juli 2016 till och med december 2017.
• Sammanställningen bygger på genomsnittligt antal förbrukade* gigabyte per kalendermånad för Tele2:s privatkunder