Här är Stefans arbetsplats – 70 meter upp i luften

På julafton, mitt i natten och i isande snöstormar – på 70 meters höjd.
Stefan Olofsson är en av Tele2:s fälttekniker som dygnet runt säkrar surfen för norrlänningarna.
– Om jag var höjdrädd hade jag valt ett annat jobb, säger han.

Här är Stefans arbetsplats – 70 meter upp i luften

Det är tidigt på julaftons morgon. Under kudden hemma i Hortlax utanför Piteå ringer Stefan Olofssons mobil. Ett fel har upptäckts i en av Tele2:s basstationer, och eftersom Stefan har jouren är det dags att ge sig ut i vinterkylan. Allt för att säkra uppkopplingen för Tele2:s kunder i Norrland.

– Det är klart att jag känner att jag gör en insats. Framförallt för folk i områden med längre avstånd. De måste ju ha uppkoppling. Det känns som att uppkoppling nästan är viktigare än ström idag, säger Stefan Olofsson och skrattar.

Han har jobbat som fälttekniker på Tele2 i 14 år, och trivs med sitt jobb.

– Jag får jobba med högteknologiska saker och samtidigt vara ute i naturen. Den kombon är det bästa, och så uppskattar jag friheten, säger Stefan.

Skidåkaren och läkaren – möt människorna i Surfbältet!

De surfar mest i hela Sverige

Och faktum är att han jobbar mitt i det område i Sverige där invånarna surfar allra mest. Färsk statistik från Tele2 visar nämligen att det finns en nordlig landremsa, från Gällivare till Strömsund via Älvsbyn, där invånarnas surfmängd är 2,5 gånger högre än rikssnittet. Området har fått namnet Surfbältet.

– Människorna i norra Sverige har verkligen omfamnat ny teknik och kommunikation. Vi på Tele2 vill skapa möjligheter genom uppkoppling och ge kraft åt kunderna att kommunicera obehindrat, för både nytta och nöje. Det är glädjande att vår storsatsning på att bygga ut det gemensamma mobilnätet innebär att Surfbältet går i bräschen och nyttjar fördelarna med mobil uppkoppling fullt ut, säger Henrik Lönnevi, affärsområdeschef för privatmarknaden på Tele2.

Jobbade i minus 35: ”Småkyligt”

Dygnet runt, och i alla väder, arbetar Stefan Olofsson och hans kollegor med att säkra surf och uppkoppling i Surfbältet. Stefan trivs med sitt jobb: ”Jag får jobba med högteknologiska saker och samtidigt vara ute i naturen.”

Stefan Olofsson och hans kollegor i Norrland täcker ett område från Piteå i söder till Karesuoando och Riksgränsen i norr. Deras arbetsdagar brukar börja med en fika, där de synkar dagens uppdrag. Sedan ger de sig ut i Surfbältet. Jobbet handlar dels om att hitta direkta störningar eller fel som behöver åtgärdas, och dels om planerat underhållsarbete.

– Jag och mina kollegor jobbar mycket med omkopplingar och ombyggnationer, som gör att vi kan öka kapaciteten och säkerheten i vårt nät. De jobben gör vi ofta på natten för att så få som möjligt ska bli påverkade under tiden.

Att jobba som fälttekniker i norra Sverige innebär såklart att Stefan får sin beskärda del av snö, is och kyla.

– I vintras skulle jag ut till en av våra basstationer. Enligt väderleksrapporten skulle det vara minus 15, men när jag kom fram var det minus 35. Då var det lite småkyligt…

Inget för höjdrädda

En del av jobbet utförs i Tele2:s telemaster som finns runtom i Norrland. De uppdragen är inget för höjdrädda. Många av masterna är nämligen 70 meter höga.

– Och vi ska ända upp, för det är högst upp tekniken finns. Om jag var höjdrädd hade jag nog valt ett annat jobb.

På masterna jobbar alltid Stefan med en kollega, av säkerhetsskäl.

– Vi har utbildning för att kunna hjälpa varandra ner om det skulle behövas.

Stefan trivs där uppe, 70 meter över marken.

– Utsikten är fantastisk. Särskilt i fjällvärlden är det otroligt många fina vyer. Jag ser det som en förmån.

I 14 år har Stefan Olofsson jobbat som masttekniker på Tele2. Jobbet inbegriper jour, som han delar med sina kollegor.

Kan streama film mitt på fjället

Under de 14 år som Stefan jobbat som fälttekniker på Tele2 har företaget genomfört en miljardsatsning i det med Telenor samägda nätbolaget Net4Mobility för att förbättra det täckningen i hela Sverige. Resultatet? Idag har 99,9 procent av Sveriges befolkning tillgång till uppkoppling. Rent geografiskt har täckningen ökats från 70 till över 90 procent av landets yta sedan 2015. Tele2 har byggt ut antalet basstationer för mobilsurf med 40 procent i de södra delarna av landet – och med hela 140 procent i norra Sverige. Något som Stefan verkligen ser resultatet av, även som privatperson.

Kan du gissa hur stor del av Sveriges yta som Tele2:s nät täcker? Få svaret här!

– Vi har gått till fullständig och fullvärdig täckning och har idag lika bra täckning i Kvikkjokk som i Stockholm. Den är djävulskt bra. Bara det att jag kan streama film via mobilt bredband i 4G och sedan använda en uthackad isvägg mitt på fjället som projektorduk, är helt fantastiskt. Det hade inte gått för några år sen, säger Stefan Olofsson.

Fakta/Surfbältet

  • Ett geografiskt område i norra Sverige som sträcker sig mellan Gällivare, Älvsbyn och Strömsund.
  • Surfbältet bygger på en sammanställning av hur mycket Tele2:s privatkunder har surfat med mobila bredband och från mobilen under perioden juli 2016 till och med december 2017.
  • Sammanställningen bygger på genomsnittligt antal förbrukade* gigabyte per kalendermånad för Tele2:s privatkunder.

Fakta/ Storsatsningen på mobilnätet

Under de senaste åren har Tele2 genomfört en miljardsatsning i det med Telenor samägda nätbolaget Net4Mobility för att förbättra det gemensamma mobilnätet i hela Sverige:

  • Tele2 har byggt ut antalet basstationer för mobilsurf med 40 procent i de södra delarna av landet.
  • Tele2 har byggt ut antalet basstationer för mobilsurf med 140 procent i norra Sverige.
  • Idag har 99,9 procent av Sveriges befolkning tillgång till uppkoppling.
  • Rent geografiskt har täckningen ökats från 70 procent till över 90 procent av Sveriges yta.