Här surfar man mest i Sverige: 17 av 20 kommuner ligger i Norrland
I det nyligen upptäckta området Surfbältet bor människorna som är mest uppkopplade i Sverige, och som surfar hela 2,5 gånger mer än rikssnittet.
Hela 17 av de 20 främsta kommunerna ligger i Norrland.
Här surfar man mest i Sverige: 17 av 20 kommuner ligger i Norrland
Du som läser det här kanske inte ens tänkt på det själv.
Men faktum är att du med största sannolikhet är en del av den mest progressiva regionen i hela Sverige när det gäller att nyttja möjligheterna med mobilt. Unika siffror från teleoperatören Tele2 visar nämligen att det finns ett område i vårt avlånga land där invånarna surfar hela 2,5 gånger mer än rikssnittet.
Den nordliga landremsan, som sträcker sig från Gällivare till Strömsund, via Älvsbyn, har fått namnet Surfbältet. Och allt upptäcktes egentligen av en slump.
– När vi sammanställde vår nationella trafikdata för mobil och mobilt bredband så upptäckte vi Surfbältet. Vi hade inte väntat oss att ett område i Sverige skulle sticka ut så mycket vad gäller dataförbrukning, säger Henrik Lönnevi, affärsområdeschef för privatmarknaden på Tele2.
Kan du gissa hur stor del av Sveriges yta som Tele2:s nät täcker? Få svaret här!
Norrland krossar storstäderna
Glasriket, Bibelbältet och Gnällbältet är redan kända, och via den nya statistiken såg Surfbältet dagens ljus.
I topp ligger Älvsbyn, Gällivare och Strömsund. Här är snittförbrukningen av mobildata ca 2,5 gånger så mycket som i resten av Sverige. En surfmängd som till exempel räcker till 35 timmars videostreaming*. Av de 30 kommuner i Sverige som surfar mest, återfinns hela 23 i Norrland. Och tittar man länsvis ligger Jämtland, Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Gävleborgs län i topp.
Sveriges tre storstäder då? De hamnar längre ner på listan, och ligger en bra bit under snittet. Den stora skillnaden mellan norra Sverige och övriga landet kan det finnas flera anledningar till, enligt Henrik Lönnevi.
– Det råder en stark ekonomisk tillväxt i norra Sverige som skapar behov av ny teknik och kommunikation. Detta i kombination med längre avstånd till exempelvis vårdcentral eller bank ökar behovet av digitala tjänster, som driver på mängden datatrafik i näten, säger Henrik Lönnevi.
”Alla kommer surfa som i Surfbältet”
Mobilen är idag en integrerad del av våra liv, både för nytta och nöje.
– Från att kolla hockeymatchen live i mobilen eller betala räkningar under pågående älgjakt, till att konsultera sin doktor via en app på bussen till jobbet. Surfbältet är ett perfekt exempel på hur tillgången till bra uppkoppling trycker gasen i botten på de digitala möjligheterna, säger Henrik Lönnevi.
Nu förbereder sig operatören Tele2 på att resten av Sverige ska följa efter och komma ikapp invånarna i Surfbältet.
– I framtiden kommer alla surfa som i Surfbältet och därför ökar vi ständigt kraften i våra nät. Antalet appar på App Store väntas nå fem miljoner år 2020, och ju mer nytta och nöje som människor får tillgång till, desto snabbare växer behovet av bra täckning, avslutar Henrik Lönnevi, Affärsområdeschef Privatmarknad på Tele2.
Skidåkaren och läkaren – möt människorna i Surbältet! Klicka här!
Surfbältet
- Ett geografiskt område i norra Sverige som sträcker sig mellan Gällivare, Älvsbyn och Strömsund.
- Surfbältet bygger på en sammanställning av hur mycket Tele2:s privatkunder har surfat med mobila bredband och från mobilen under perioden juli 2016 till och med december 2017.
- Sammanställningen bygger på genomsnittligt antal förbrukade gigabyte per kalendermånad för Tele2:s privatkunder.
*Avser streaming med mellankvalitet på streamingtjänsten Netflix.