Nu blir det lättare för Uppfinnarens besökare att köra miljövänligt

Med effektiva laddstolpar till både hyresgästernas och besökarnas elbilar kan kontorshuset Uppfinnaren i Teknikparken i Gävle snart på ännu en punkt hjälpa sina invånare att göra klimatvänliga val. Satsningen är den största hittills i Gävle.

Nu blir det lättare för Uppfinnarens besökare att köra miljövänligt

Knappast någon har missat att elbilarna är på frammarsch. Bilbranschens försäljningssiffror visar att det under årets första månader såldes dubbelt så många nya elbilar jämfört med samma period förra året.

Samtidigt visar en ny undersökning gjord av Blocket Fordon att nästan hälften av alla svenskar kan tänka sig att välja en elbil vid nästa köp.

Björn Lönn, fastighetsförvaltare vid Holmsund Property, som äger Uppfinnaren, berättar att många hyresgäster de senaste åren har frågat om det kommer att finnas några laddningsmöjligheter vid kontorshuset i framtiden.

– De har ju velat kunna planera sina bilupphandlingar. Nu kan jag äntligen ge dem besked om att vi har hittat en bra lösning och kan underlätta för dem att göra de bästa klimatvalen, säger han.

Ladda med grön el
Förutom att hyresgästerna tjänar ekonomiskt på att ladda bilen på jobbet eller skaffa miljöklassade tjänstebilar med lägre förmånsskatt blir det nu även lättare för de olika företagen att sätta upp ambitiösa miljömål. Under sommaren förses de 34 gästparkeringarna med destinationsladdare som kan ladda med el för 10–15 mil på en timme.

– Förutom att det är bra för hyresgästerna att deras besökare får den här möjligheten så blir det en service till våra konferensgäster. Vi vill ju att det här ska vara ett ställe man väljer att ha sina konferenser på. Dessutom kan våra lunchgäster på restaurangen kan i framtiden hinna ladda lite medan de äter, säger Björn Lönn.

Följ oss på Facebook! Då får du koll på det senaste.

Under hösten ska hyresgästernas egna platser utrustas med totalt 72 laddare som kan ladda upp en bil under en arbetsdag. Allt sker i samarbete med Schneider Electric som är hyresgäst i Uppfinnaren och bilarna kommer att laddas med grön el. Dessutom förbereder man för att installera supersnabba laddare som ”tankar” med el nästan lika fort som vid bensintankning.

Lunchgäster på restaurangen kan i framtiden hinna ladda lite medan de äter

Smarta hållbara lösningar
Att leta smarta hållbara lösningar är inget nytt för Holmsund Property. Företaget jobbar ständigt med att sänka sin energiförbrukning. Sedan tidigare finns dessutom poolbilar och lånecyklar för dem som jobbar i Uppfinnaren och som reser till och från jobbet kollektivt.

– Men i en stad som Gävle kommer vi alltid att behöva bilar. Det här inte Stockholms innerstad där man kan ta sig överallt med tunnelbana.

När allt är klart kommer Uppfinnaren med sina 106 laddstolpar att ha en av de största offentliga elbilsladdplatserna i landet. Björn Lönn framhåller att företagets projekt inte är slut med det, utan liknande planer finns för andra av deras fastigheter, som förutom i Gävle finns i Sandviken, Tierp och Stockholm.

Vill du veta mer om Teknikparken? Klicka här!

– Innan man har tagit fram riktigt bra batterier måste den som har elbil planera sin körning lite mer än vi är vana vid idag och ladda batteriet när tillfälle ges. Och då vill vi förstås underlätta för alla som besöker våra fastigheter. Vi har fått väldigt positiv respons från hyresgästerna på det här, säger han.

Fakta Uppfinnaren

Uppfinnaren i Teknikparken i Gävle har en yta på 12 800 kvadratmeter och är därmed Gävles största företagshotell.

Över 100 företag med närmare 500 medarbetare hyr in sig i fastigheten, som tidigare ägdes av Gävle kommun men som 2016 köptes av Gävlebaserade fastighetsföretaget Holmsund Property AB.

Förutom hyresgästernas egna lokaler finns i fastigheten en bemannad reception, gemensamma utrymmen, konferenslokaler, en restaurang, samt gym och relaxavdelning med bastu.