Se till att välja en cykel som verkligen passar dig

Intresset för cykel har aldrig varit större än idag. Så klart! Motionsformen är ju lättillgänglig och härlig. Med rätt utrustning vill säga.

Se till att välja en cykel som verkligen passar dig

– Börja med att hitta en cykel som passar dina behov, säger Per Johnsson på Team Sportia på Boglundsängen i Örebro. Du kommer långt med en standardcykel men när du kommit vidare kan träningen bli roligare om du har en ändamålsenlig MTB eller landsvägsracer.

 Cykling tränar hela kroppen – benen, rumpan, magen och armarna. Plus konditionen eftersom intervaller kommer av bara farten.
– Jag har själv blivit jätteintresserad och anmält mig till Cykelvasan. Har åkt Vasaloppet flera gånger men det här är nytt för mig. Jag gillar att cykling kan bli så individuellt anpassad. Passen kan vara riktigt tuffa men också vara en mildare motionsform typ till och från jobbet.

I Pers Team Sportia-butik på Boglundsängen har han satsat på ett kvalitetsmedvetet utbud av cyklar. Det är ingen slump. Han har tidigare jobbat med cykelsport och vet betydelsen av kvalitet för att få rätt upplevelse.
– Vid inköpen struntade vi helt i det billigaste sortimentet. Istället riktar vi oss till den kund som är kvalitetsmedveten. Och som kanske tittar på det allra dyraste och sedan landar i beslutet ”en kvalitet som är riktigt bra och passar mig”.

Läs mer: Vår cykelväljare hjälper dig att hitta rätt

Just därför finns i butiken fyra noggrant utvalda cykelmärken: Monark, Crescent, Sjösala och Trek. Plus riktigt bra elcyklar.
– Jag känner mig stolt över urvalet. Standardcyklarna är suveränt bra och det är MTB-cyklarna också. Elcyklarna ligger även de prismässigt i ett kvalitetsmedvetet mellanskikt. Mycket bra nytänk där.

”Vi har kvalitetsmedvetna kunder som köper bra kvalitet men inte handlar till överpris”

Samtliga varumärken håller en kvalitet som uppfyller de flestas behov av en riktigt bra cykel.
– Upp till nästa nivå ur kvalitetssynpunkt är det mycket pengar emellan. Det handlar om detaljer i komponenterna som finjusterats. Men den effekten kan knappast uppfattas av andra än utövare på elitnivå.

Cykling kan vara en prylsport. Men behöver inte vara det även om utrustningen spelar roll.
– Se till att få en sadel som passar. Här i butiken hjälper vi till att prova ut den sadel som är bäst anpassad till avståndet mellan dina sittben. Det gör underverk för belastningen på rumpan.

Och så är det detta med hjälm.
– Absolut obligatoriskt tycker jag. För alla.

Vilket växelsystem passar dig? Läs vår guide här! 

För träningscyklare är det värt att också tänka till på en cykelbyxa med padding.
– Byxans vaddering gör att du sitter ännu bättre på sadeln. Många föredrar också cykelskor, handskar och sportglasögon. Vi har satsat på ett utvalt bra sortiment funktionskläder för cyklister.

Precis nystartad är Cykelverkstaden på Team Sportia på Prologgatan.
– Vi skruvar ihop cykeln så att kunden slipper det jobbet. Dessutom servar vi cyklar, lagar punkteringar, byter vajrar och däck. Ja allt det som behövs för att cykeln också ska hållas i trim.

Själv är Per numera helt såld på outdoortraining.
– Utomhusträning ger så mycket mer. Men se till att du optimerar cykelturerna med grejor som är individuellt anpassade till dig. Då blir säsongen ännu mer givande!