På Tärna folkhögskola får både kunskap och vänskap plats att växa

Alyss Liljehag från Uppsala läser till hälsovägledare och beskriver Tärna folkhögskolas atmosfär så här: ”Det är första gången som jag blir helt och hållet accepterad och fullt respekterad för den jag är”.
Naima och Saron läser båda in gymnasiet, lärde känna varandra när de började i samma grupp på Tärna folkhögskola och är nu riktiga vänner.

Naima och Saron läser båda in gymnasiet, lärde känna varandra när de började i samma grupp på Tärna folkhögskola och är nu riktiga vänner.

Kompisar trots stor åldersskillnad och olika bakgrund.
Kompisar trots stor åldersskillnad och olika bakgrund.

I vackra byggnader omgivna av bördigt jordbrukslandskap har Tärna folkhögskola sitt säte. Här erbjuds kurser och utbildningar av olika slag. Här kan gymnasieämnen läsas in som öppnar upp till högre studier på högskola och universitet, här finns yrkesförberedande kurser inom bland annat film, hälsa och teater, och rena intressekurser med lärare som brinner för sina ämnen.

Till den allmänna kursen söker sig både yngre och äldre som vill ha gymnasiekompetens och ibland även från grundskolan. Kravet är att ha fyllt 18 år. Undervisningen kan liknas vid traditionell skola, men pedagogiken och upplägget skiljer sig åt. Naima Ali som började på gymnasiet men inte fick studierna att fungera, har en förklaring.
– Här får man ta mycket mer eget ansvar, det finns fler vuxna och lärarna jobbar på ett annat sätt, säger hon.

Läs mer om Tärna folkhögskolas kurser och utbildningar

Saron Mekonen började i samma klass som Naima. De fann varandra direkt och har blivit vänner.
– Jag har aldrig gått gymnasiet utan hoppade av efter grundskolan och jobbade, säger Saron som liksom Naima pendlar med buss från Sala. Det var konstigt att sätta sig i skolbänken igen, men nu går det bra. Det känns roligt att plugga och jag har inte varit borta en enda dag.

Att plugga ett ämne i taget gör att man kan fokusera på varje del i lugn och ro. – Elias Ehres

Alyss går den ettåriga kursen till hälsovägledare och tänker sedan fortsätta plugga till massör.
Alyss går den ettåriga kursen till hälsovägledare och tänker sedan fortsätta plugga till massör.

Ämnena på folkhögskolan läses i block terminsvis. Lärarna uppmuntrar till diskussioner, reflektioner och samtal, grupperna är små, alla blir sedda och deltagarnas egna erfarenheter blir resurser som skolan tar vara på.

I matsalen vid förmiddagsfikat är Ari Jokinen och Kanan Azazi inbegripna i ett samtal. De läser olika kurser men sitter ibland i samma klassrum. Ari går en digitaliseringskurs och Kanan den allmänna kursen med språkstöd, och båda är nöjda med sina val.

I huset som kallas Humlan är blivande hälsovägledare Linnea Blom i färd med att göra en konditionstest på Elias Ehres.
– Det har faktiskt varit bättre än vad jag trodde här på skolan. Man utmanar sig själv och möter likasinnade, säger Linnea.

Till hösten fortsätter hon studera till massageterapeut. I framtiden kan hon tänka sig att plugga på högskola till fysioterapeut, men vill allra först jobba ett tag som massör. Linnea bor på skolans internat.
– Det är lite mjukstart innan man flyttar hemifrån.

Elias går den allmänna kursen, och har tidigare läst filmkunskap på distans.
– Folkhögskolans upplägg passar mig bättre än den vanliga gymnasieskolan. Att plugga ett ämne i taget gör att man kan fokusera på varje del i lugn och ro, säger han.

Läs mer om Tärna folkhögskolas kurser och utbildningar

Längre kurser på Tärna folkhögskola

Allmän kurs: Grundskola/gymnasienivå som behövs för att börja på högre studier.  

Allmän kurs-språkstöd: För dig som har ett annat modersmål än svenska och behöver gymnasieämnen för behörighet till högskola och universitet.

Allmän kurs-film: Tvåårig utbildning som kompletteras med gymnasiets kärnämnen.

Filmarbetare: Distanskurs för alla som vill lära sig göra film.

Skådespeleri mot film och radio: Ny för året! Ettårig kurs för att lära sig producera radioteater i studio, för publik, podcast och ljudböcker.

Hälsovägledare: Ettårig kurs som ger en helhetssyn på hälsa. Därefter kan du söka kurserna till massör, kostrådgivare eller personlig tränare.

IT-pedagog:  Distanskurs som förbereder dig för ett yrke som pedagog och utbildare inom informations- och kommunikationsteknik.

Sista anmälningsdag till höstens kurser: 15 maj.

Läs mer på: www.tarna.fhsk.se