Många goda skäl att välja Tärna folkhögskola

Att vistas i en miljö där lärandet utgår från individen, där kunskapen sitter i väggarna och där måltiderna lagas från grunden i eget kök skapar goda förutsättningar.
Måltiderna och maten är omtalade och omtyckta på Tärna folkhögskola. Här förbereder Helen Ander och Monica Nordström dagens lunch.

Måltiderna och maten är omtalade och omtyckta på Tärna folkhögskola. Här förbereder Helen Ander och Monica Nordström dagens lunch.

Tärna folkhögskola
Tärna folkhögskola

Med den speciella pedagogiken som utmärker folkhögskolorna har många unga vuxna lyckats uppfylla sina drömmar, drömmar som tidigare kan ha setts som ouppnåeliga.

På Tärna folkhögskola får deltagarna möjlighet att läsa in både gymnasie- och grundskolekompetensen. Betyg delas inte ut, däremot ett skriftligt studieomdöme som ger rätt att söka vidare till universitet och högskola.

Kunskaper fås genom diskussioner, samtal och egna reflektioner. Man läser ämnen blockvis och terminsvis, vilket gör det enklare att fokusera och tillgodogöra sig nya kunskaper.

Vänskapen frodas lätt i de små grupperna som klasserna utgör, och skolan är inte större än att man känner igen alla oavsett om det är kursdeltagare, lärare eller annan personal. Det skapar trygghet och trivsel.

I skolans kök tillagas alla måltider. Lokalt producerade råvaror, svenskt kött och skickliga kockar har bidragit till att skolan blivit både omtalad och omtyckt för sin goda mat.

Här läggs stor vikt vid menyerna. Specialkost erbjuds för allergiker, för vegetarianer och veganer likaså, och i så stor utsträckning som möjligt när andra önskemål framförs.
– Vi har inga varmhållningstider här, utan maten serveras när den är färdiglagad. Det är en stor fördel. Kockarna får också själva vara med och påverka rätterna, vilket bidrar till spännande smakupplevelser. En köttfärssås ena gången behöver inte smaka likadant nästa gång, förklarar skolans husmor Cristine Ogemar.

På Tärna folkhögskola har många unga vuxna lyckats uppfylla sina drömmar.

Menyerna har förändrats under årens lopp. De lite tyngre rätterna serveras mer sparsamt och har ersatts av lättare maträtter tillsammans med fräscha sallader.

Under vardagarna serveras frukost, lunch, middag samt förmiddags- och eftermiddagsfika. På det sättet kan deltagarna lägga all sin kraft på studierna.

Taket i gymnastiksalen är täckt av bilder som symboliserar vetenskapens olika inriktningar
Taket i gymnastiksalen är täckt av bilder som symboliserar vetenskapens olika inriktningar

Tärna folkhögskola grundades 1875, den allra första kursen startade året efter och riktade sig då endast till pojkar. Fem år senare välkomnades också flickorna till skolan tack vare Cecilia Bååth-Holmberg, hustru till skolans första rektor.

Mycket av den ursprungliga miljön har bevarats på skolan. Gymnastiksalens tak är ett sådant exempel. Där har konsten getts fritt spelrum och vackra bilder som symboliserar vetenskapens inriktningar täcker taket, och matchar väl det gamla badhuset och den forna rektorsbostaden som nu fungerar som ett bibliotek.

 

Bild 1: Tärna folkhögskola är en av de äldsta folkhögskolorna i Sverige.

Mer om Tärna folkhögskola

Ligger i Kumla kyrkby cirka 8 kilometer söder om Sala.

Erbjuder längre kurser, kvälls-, helg- och sommarkurser och rena uppdragsutbildningar.

Många lärare på skolan har kompletterat sin traditionella lärarutbildning med det speciella programmet i Linköping för folkhögskollärare.

Hemsida: www.tarna.fhsk.se