Förvandla ditt hem – med höstens spännande inredningstrender

När hösten och det kyligare vädret kommer flyttar vi inomhus och spenderar allt mer tid i våra hem – en plats som av förklarliga skäl blivit allt viktigare för oss under de senaste åren.

Åsa Widén, inredare på Öbergs tapetavdelning.

På tapetavdelningen i Öbergs tapetavdelning möts vi av Åsa Widén, en av inredarna i butiken. Hon har plockat fram ett antal tapetrullar som skall symbolisera höstens trender. Det första man slås av är hur färgglada och iögonfallande de är. Detta är långt ifrån de avskalade och vitmålade väggar vi vant oss med att se i svenska hem.

Generellt kan man säga att höstens tapettrender inkluderar stormönstrade, grafiska och naturnära tryck som avbildar flora och fauna i olika former. Det är blommor, djur och växtlighet och geometriska former i en härlig blandning. En hel del av tapetmönstren har tropiska teman och avbildar natur från andra delar av världen. Något som med stor sannolikhet kan kopplas till vår önskan om att återigen kunna resa och se världen.

Höstens tapettrender inkluderar stormönstrade, grafiska och naturnära tryck som avbildar flora och fauna i olika former.

Höstens färger är ganska mörka och jordnära, men det finns även klarare färger som sticker ut och piggar upp. Blått är en stor trendfärg och grönt i olika nyanser är också populärt. En lite mer otippad färg som är riktigt het under hösten är gult. Detta gäller inte bara på tapeter, utan även om man vill använda sig av färg för att förvandla sitt hem. En stark trend som kombinerar de båda teknikerna är att tapetsera väggarna och sedan måla tak, lister eller golv i en färg som plockas upp i tapeten – något som skapar häftiga effekter.

Öbergs har man märkt ett tydligt ökande intresse för tapeter, färg och inredning under pandemin. Vissa dagar har det varit kö genom hela butiken och ut genom dess entrédörrar.

– Vi förstod först inte riktigt vad som hände, men det är väldigt kul att så många vill göra om och att de är öppna för att skapa nya intryck och tar ut svängarna lite. Det märks att många har varit hemma länge och förstått vikten av att ha ett trevligt och ombonat hem, berättar Åsa.

I många fall har kunderna också kommit in till butiken för att de vill göra om sitt kontor, eller helt enkelt var tvungna att skapa ett eget hemmakontor eller en arbetsplats när allt fler fick arbeta hemifrån under Covid-19. I många fall hjälpte företagen till med möbler, men man vill ändå fixa till och få till den där extra lilla touchen som gör det till en trivsam arbetsplats.

– Det är en trend som vi tror kommer fortsätta – fokuset på inredning på arbetsplatsen. Pandemin har tvingat oss att tänka om, människor behöver bland annat fungerande arbetsplatser i sina hem. Men vi tror också att allt fler arbetsgivare och företagare kommer att inse vikten av att tillhandahålla en trevlig miljö för sina anställda nu när vi börjar få återvända till våra arbeten. Vi hjälper gärna till att skapa trevliga och inspirerande arbetsplatser där man trivs och kan vara produktiv, säger Åsa.

”Det märks att många har varit hemma länge och förstått vikten av att ha ett trevligt och ombonat hem”, säger Åsa Widén.

Öbergs har man en service som heter Inredningshjälpen. Den kan utformas på olika vis, beroende på kundens behov, men kort sagt innebär det att du som kund får hjälp av någon av butikens kunniga inredare när du vill förändra ett rum, ett kontor eller ett helt hem. Efter ett möte som antingen sker i butiken eller hemma hos kunden, presenterar teamet på Inredningshjälpen en plan för hur renoveringen eller inredningen ska gå till och vilka material och inredningsdetaljer som ska användas. Även om man är intresserad av inredning kan det ibland vara bra att bolla med utbildade inredare som kan inspirera med nya idéer och föreslå produkter som man kanske annars inte skulle valt. De har oftast också en bra blick för helheten – båda designmässigt och tekniskt.