Sparexperten guidar: Så stor buffert bör du ha

SWEDBANK Det första egna boendet, en buffert om diskmaskinen pajar – eller den där drömresan?
Ditt sparande skapar både trygghet och möjligheter.
– Även ett litet sparande är bättre inget alls, säger Madelén Falkenhäll på Swedbank.

Hägrar drömresan? Eller krattar du för en mer ekonomiskt fördelaktig tillvaro som pensionär? Oavsett vilket – sparandet är nyckeln.

Vad är trygghet för dig?
Kanske att vara rustad när det oförutsedda händer – allt från krånglande köksmaskiner till stora förändringar som arbetslöshet eller sjukskrivning. Eller möjligheten att i framtiden köpa ett eget boende, eller förbättra pensionen.
Oavsett vad som stämmer in på dig, är sparandet nyckeln.
– Det finns många vinster med ett sparande, det skapar både trygghet och möjligheter, konstaterar Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank.

Madelén Falkenhäll, Swedbank.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hur mycket behöver du spara i månaden för att nå ditt mål? Kolla direkt här!

”Jobbigt utan marginaler”
Och 9 av 10 svenskar sparar.
Samtidigt har åtta procent inget sparande alls. Fem procent uppger att de inte klarar en oförutsedd utgift på 1 000 kronor och 14 procent klarar inte en oförutsedd utgift på mer än 5 000 kronor*.
– Det kan vara väldigt jobbigt att inte ha några marginaler alls. Varje liten krona man kan sätta undan gör att man säkert mår bättre och minskar stressen över ekonomin, säger Madelén Falkenhäll.
Men har då alla möjlighet att spara?
– Jag vill gärna säga att alla kan det, samtidigt måste man ha en respekt för att vissa har det väldigt tajt. Men om man gör en budget över månaden, går igenom vad man får ut, vilka utgifter man har och dessutom är lite uppfinningsrik, då har man skapat förutsättningar för att spara. Och även ett litet sparande är bättre än inget sparande alls, säger hon.

”Ingen fråga är för dum att ställa – det är dina pengar det handlar om”

Hemligheten: Sparande som en trappa
För vissa kan det kännas både krångligt och diffust att spara – men egentligen behöver det inte vara så svårt. Ett bra riktmärke är att försöka spara 10 procent av sin månadslön.
Försök också att se sparandet som en trappa, tipsar Madelén Falkenhäll:

  • Buffert.
    – Börja med att spara ihop två månadslöner i en buffert på ett sparkonto. Den bör du alltid kunna komma åt om något oförutsett händer. Skulle diskmaskinen paja samtidigt som du behöver gå till tandläkaren, så har du din buffert. Det är också viktigt att vara med i A-kassan om du skulle bli arbetslös eller sjukskriven.
  • Långsiktigt sparande.
    – Här sparar du kanske till boende eller pension. Sätt en automatisk överföring på detta sparande. Investera i fonder, då kan pengarna växa över tid. Minska risken i fonderna när det börjar närma sig att du ska ta ut pengarna.
  • Målsparande.
    – När du har ovan bitar på plats kan du börja målspara, exempelvis till semester eller bil.
    Och du behöver inte känna att du ska ha koll på allt själv – din bank hjälper dig att sätta upp planen för din spartrappa.
    – Tillsammans kan ni sätta upp mål och plan för ditt sparande, utifrån dina förutsättningar, behov och tidshorisonter, säger Madelén Falkenhäll, och tillägger:
    – Ingen fråga är för dum att ställa till din bank – det är dina pengar det handlar om.

Så enkelt kan du få hjälp att komma igång med ditt sparande

Många bäckar små
Den största missen som vissa gör är att inte spara automatiskt.
– Man tänker att man sparar det som blir över, och då blir det oftast inget över. Sedan tror jag att många också missar alla småutgifter. Nästan alla kan hitta något som man kan klara sig utan. Man köper en trädgårdstidning, eller kaffe på väg till jobbet. Behöver man verkligen göra det? Allt sådant blir pengar på ett år.

Snabbguide: Så mycket ska du spara

Lön före skatt, kr/mån Lön efter skatt, kr/mån  Spara, kr/mån
25 000 19 000 1 900
30 000 22 000 2 200
35 000 26 000 2 600
40 000 29 000 2 900
50 000 34 000 3 400

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i finansiella instrument innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet.

 

* Undersökningen gjordes av Sifo i mars 2018 och 3 015 personer deltog.