Smarta guiden: Så sparar du rätt – genom hela livet

SWEDBANK: Från första sommarjobbet och nudlarna i studentkorridoren – till grillkvällen med pensionen runt hörnet. Ja, hur kan man egentligen spara i livets olika skeden?
Här bjuder Swedbanks expert Madelén Falkenhäll på handfasta tips.

Smarta guiden: Så sparar du rätt – genom hela livet

Livet består av olika faser.

Ibland har vi mer pengar att röra oss med, ibland är det betydligt tajtare ekonomiskt. Men oavsett skede i livet, så betonar Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank, vikten av att vi alltid försöker spara.
– Det viktiga är att komma igång med sparandet, och gärna tidigt. På sikt kan även små belopp växa till en betydande summa, säger hon.

Men hur kan man spara på bästa sätt genom hela livet?
Livet och dess skeden skiljer sig såklart från person till person men här kommer en generell snabbguide i hur du kan tänka kring ditt sparande!

Första sommarjobbet: Lär dig spara

Vi minns nog alla vårt första sommarjobb – och den hisnande känslan när första lönen tickade in på kontot.
Om man inte börjat tidigare, är det ett bra tillfälle att påbörja sitt sparande anser Madelén. Och små summor är bättre än inget.
– Man bor hemma, och har inga egentliga utgifter. Det handlar kanske inte alltid så mycket om de där kronorna som hamnar på sparkontot, utan mer om ett beteende. Man lär sig att börja spara, helt enkelt. Och när man sparat en del, så kan man ju med gott samvete lägga pengar på det man har drömt om.

Studenttiden: Försök sommarjobba

Studentkorridoren eller den lilla studentlägenheten är ofta det första egna boendet.
Många ser med kärlek tillbaka på sin studenttid – men särskilt mycket pengar har man inte under den här perioden av livet.
– Under studietiden är det oftast väldigt tajt ekonomiskt. Försök att sommarjobba och extrajobba under året för att få ekonomin att gå ihop. Kanske kan man spara inkomsterna från sommarjobbet, för att använda under terminerna, säger Madelén Falkenhäll.

Första jobbet: Hej, pension!

Nu snackar vi!
När man lämnat studenttiden för sitt första fasta jobb, öppnas oftast dörren till en helt ny ekonomisk verklighet.
Man har vanligen fortfarande ganska låga omkostnader, och oftast inga barn.
Flyttar man dessutom ihop med någon har man kanske helt plötsligt en större ekonomi. Med andra ord: Livet leker för många.
– Och så ska man såklart få känna. Men det handlar redan här om att få saker på plats. Att skapa ett regelbundet sparande till en buffert för oförutsedda utgifter och att börja sätta av till pension är jätteviktigt. Man ska stoppa undan lite – och njuta av resten. Så fort du fått ett jobb – börja spara till pension, tipsar Madelén Falkenhäll.

Hur mycket kan dina pengar växa med ett sparande på lång sikt? Få svaret direkt här!

Familjen växer: Försök hålla i sparandet

När man blir lite äldre kanske man bildar familj. För barnfamiljer kan ekonomin bli lite mer ansträngd. Försök ändå hålla kvar vid ditt sparande – en buffert behövs i ännu större utsträckning med barn.
– Kan man spara innan barnet kommer, är det bra. Och om man kan, försök även sätta undan pengar till barnet/barnen. Det kan vara pengar som kommer väl till pass när det är dags att ta körkort eller flytta hemifrån.

Även små summor kan växa till stora belopp – läs mer om hur du sparar till barnen här

Barnen flyttar: Öka!

När barnen flyttar hamnar man i ett nytt ekonomiskt läge.
För många kan det bli ett mycket bra sådant.
– För många märks det jättemycket i plånboken, och det ska man i så fall såklart njuta av. Men samtidigt kan man också växla upp sitt sparande. Har man haft tajtare ekonomi under barnåren, kan man med fördel se över sitt sparande nu.
Vid det här laget har man säkert sitt buffertsparande på plats – och kanske har lönen rentav ökat lite. Nu kan det vara ett bra läge att tänka lite extra på sin pension, och öka sparandet till den.
Passa även på att amortera mer om du har lån, för att få ner dina framtida kostnader.

Så kan du spara till ett rejält tillskott till pensionen – läs mer här

På väg mot pension: Vikta om

Vid ungefär 50-60 års ålder kan man börja vikta om sitt sparande.
Det betyder att man minskar risken i till exempel fondsparandet.
– Olika fonder har olika risk, beroende på hur de är sammansatta – till exempel hur stor andel aktier respektive räntebärande papper de innehåller. När man börjar närma sig att ta ut och använda sina sparade pengar är det en bra idé att se över och minska risken i sina placeringar. Så man inte riskerar att sparkapitalet har minskat i värde just när det ska tas ut säger Madelén Falkenhäll.


5 snabba tips för dig som vill spara

  • Försök att spara tio procent av nettolönen varje månad. Prioritera först att spara ihop till en buffert på två månadslöner efter skatt, ordna sedan med ett långsiktigt sparande så du på sikt får en trygg privatekonomi.
  • Minst två månadslöner i ett buffertsparande är ett bra riktmärke. Beroende på hur livssituationen ser ut och hur stora fasta utgifter du har kan bufferten behöva vara större.
  • Säkerställ att du klarar att betala det allra nödvändigaste utan lön i 12 månader, genom att till exempel vara med i a-kassan och ha en inkomstförsäkring och/eller ha ett sparande som täcker upp vid arbetslöshet eller långvarig sjukdom. Kolla också med din arbetsgivare vilka försäkringar du omfattas av via jobbet.
  • Se över ditt sparande regelbundet. Bra tillfällen kan vara när du deklarerar, om du byter jobb eller får en löneökning.
  • Känns det svårt att bygga upp ett tillräckligt stort sparkapital? Det är bättre att spara lite varje månad än ingenting alls. En liten sparbuffert ger mer trygghet än ingen alls, och på sikt kan även blygsamma belopp växa till en större summa.

Nytt kök eller sommarstuga? Så kan du förverkliga drömmen genom ett smart sparande

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i finansiella instrument innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet.