Maxa ditt sparande – så kan pengarna göra jobbet åt dig

SWEDBANK Någon har pengarna i madrassen. En annan har alltid slut på kontot den 24:e.
Men det finns ett sparande för alla personlighetstyper.
Här guidar Madelén Falkenhäll på Swedbank till sparformerna som passar dig.

Maxa ditt sparande – så kan pengarna göra jobbet åt dig

Vi har alla olika ekonomiska förutsättningar.
Och vi lever våra liv på olika sätt.
Men en sak är konstant: Vi behöver alla säkra ett eget sparande – både på kort och lång sikt.
– Börja med att få en buffert på plats, så att du har marginaler om något oförutsett händer. Till exempel att diskmaskinen pajar samtidigt som du behöver gå till tandläkaren, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank.
En buffert gör dig tryggare i din vardagsekonomi.
Två månadslöner är ett bra riktmärke som skapar en mjuk kudde om något skulle hända.
– Det kan vara jobbigt att inte ha några marginaler alls. Varje liten krona man kan sätta undan gör att man säkert mår bättre och minskar stressen över ekonomin. Och att ha en liten buffert är ju bättre än ingen alls, säger Madelén Falkenhäll.

Kom igång med ditt buffertsparande – läs mer om hur enkelt du kommer igång här!

Tänk så här på lång sikt
Det långsiktiga sparandet fyller ett annat syfte – här kan det handla om att spara till insatsen till ditt nya boende, eller till pensionen. Du kan med fördel också ha ett målsparande, till exempel den där härliga semesterresan som hägrar om något år.
För sparande på längre sikt är fonder ett bra val, och för dig med kunskap och intresse kan aktier vara ett bra val.
– Ett långsiktigt sparande behöver inte vara så svårt. Boka in en tid med din kontakt på banken, där ni kan prata igenom: Vad vill jag med de här pengarna? Ett långsiktigt sparande ska inte ligga på ett sparkonto, där genererar de inte någon avkastning, säger Madelén Falkenhäll.

Fyra personer – fyra olika planer
Men om man tycker att sparande känns ganska svårt och tråkigt – hur ska man göra?
Och om man redan har kommit igång och vill ta nästa steg – hur lyder tipsen då?
Möt våra påhittade personer Thomas, Lina, Ingrid och Victoria. Här är Swedbanks tips till dem. Och vem vet – du kanske rentav känner igen dig?

TRYGG-THOMAS

Möt Thomas, 35 år.
Han har inte så bra koll på detta med sparande, och tycker att det verkar ganska krångligt.
För enkelhetens skull har han alla sina besparingar på ett sparkonto – han gillar att ha tillgång till sina pengar direkt.

Det ska Thomas tänka på:
– Thomas verkar ju helt klart sitt buffertsparande på plats, vilket är jättebra. Men det är synd om han också har resten av sina besparingar på det här sparkontot. Om han skulle välja andra sparformer för delar av sitt sparande, kan pengarna göra jobbet åt honom, med andra ord generera avkastning.

Det kan Thomas göra nu:
– Thomas kan kontakta sin bank och förklara läget; han vill inte riskera för mycket men vill att pengarna för hans långsiktiga sparande ska få chansen att växa något i fonder. Då kan han få hjälp att hitta en lagom risknivå. Och för det långsiktiga sparandet är det också att viktigt ha koll på de avgifter som är anknutna till den valda sparformen.

Kom igång med ett långsiktigt sparande – läs mer här

LAGOM-LINA

Lina är mer intresserad av sparande än Thomas, vilket gör att hon också har lite mer koll på olika sparformer.
Hon har sin buffert på plats på sparkontot. Dessutom sparar hon i ett par fonder, men känslan är ändå att hon inte riktigt maximerar möjligheterna i sitt sparande just nu.

Det ska Lina tänka på:
– Hon ska se över sitt sparande, ett tips är att passa på i samband med deklarationen eller om hon får en löneförhöjning. Hon verkar ha fastnat lite i en eller två bra fonder som hon hittat, det kan vara läge för henne att öka risken något på en mindre del av sitt sparande.

Det kan Lina göra nu:
– En rådgivare på banken kan hjälpa henne. Kanske kan hon lägga till en ny fond med lite högre andel aktier, och därmed lite högre risk? För att nosa lite och se hur det funkar.

Hur länge behöver du spara för att nå ditt mål? Beräkna direkt här!

IMPULSIVA INGRID

Låt oss säga såhär: Trygghet är inget för Ingrid.
Hon lever sitt liv i nuet, saker brukar alltid lösa sig i slutändan ändå. Hon har ett fast jobb och en bra inkomst, men pengarna är ändå alltid slut på kontot den 24:e varje månad.

Det ska Ingrid tänka på:
– Ett sparande skapar en trygghet, och behöver heller inte vara tråkigt. Själva målet med sparandet är ju oftast allt annat än tråkigt: insatsen till ett nytt boende, en semesterresa eller pengar till pensionen.

Det kan Ingrid gör nu:
– Hon ska börja med att sätta en stående månadsöverföring till en buffert, som dras direkt lönen kommer in på kontot. De pengarna ska hon låta vara där. Sedan kan hon ha en annan överföring till ett mer långsiktigt sparande, med lite högre risk. Men vi rekommenderar inte att ha hög risk i hela sitt sparande. En buffert ska vara just en buffert.

VETGIRIGA VICTORIA:

Möt Victoria, 41. Hon har buffertsparandet på plats, liksom ett stående fondsparande. Hon har ännu långt kvar till pensionen och vill gärna ta nästa steg i sitt sparande. Hon är insatt och tycker att sparande är kul.

Det ska Victoria tänka på:
– Hon ska fortsätta med att ha en del tryggt sparande, precis som idag. Eftersom hon är intresserad, och har långt kvar till pensionen, kan hon ha en annan del där hon laborerar själv.

Det kan Victoria göra nu:
– Hon kan börja nosa på aktier själv. Men då krävs det att hon är påläst, och hänger med i vad som händer i världsekonomin och på de marknader som berör hennes aktier. Det kräver tid och intresse, men det är också roligt. Victoria kan inte vara lika tillbakalutad i sitt sparande.

Spara till pensionen? Läs mer här om hur du kommer igång!

Snabbguiden till ditt sparande

Sparkonto: Här har du pengar du vill kunna komma åt snabbt, till exempel en sparbuffert. Med dagens låga ränteläge ger sparande på sparkonto inte någon egentlig avkastning. Men fördelen med ett sparkonto är att pengarna inte riskerar att ha minskat i värde den dagen du kan komma att behöva dem.

Fonder: Bra sparform för det långsiktiga sparandet. Olika fonder har olika fördelning av andel aktier och räntepapper, de har även olika inriktning branschvis eller geografiskt. Det gör att olika fonder har olika risk, dvs hur mycket värdet går upp och ner över tid. Högre risk är oftast förknippat med högre avkastning på sikt. Sparar man på lång sikt kan man ta lite mer risk, ska man använda pengarna inom ett par år bör man ta lite mindre risk. Ska du snart ta ut dina pengar? Byt fonder till lite lägre risk så du inte riskerar att just den dagen du behöver pengarna har värdet på dina fonder droppat tio procent.

Aktier: För den med kunskap och intresse kan aktier vara en bra långsiktig sparform. Till skillnad från fondsparande, där någon annan valt ut en grupp aktier, placerar du själv i enstaka företags aktier. Att spara i aktier kräver lite mer kunskap. Har du inte kunskapen eller tiden? Då är fonder att föredra.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i finansiella instrument innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet.