Expertens 5 bästa spartips för dig med företag
Det viktigaste är att komma igång.
– Den stora utmaningen är mentaliteten ’det där gör jag sedan’. För sedan riskerar att bli aldrig, säger Per Skargren, företagsansvarig på Swedbank och sparbankerna.
Expertens 5 bästa spartips för dig med företag
Tur förtjänar man, sägs det.
Inom idrottsvärlden kommer turen till dig genom hård träning. Är du riktigt väl förberedd hanterar du bättre alla typer av oväntade situationer i pisten, på golfbanan eller fotbollsplanen.
Som företagare kan du också skapa din egen “tur” genom att från början planera för de där situationerna som alltid kommer oväntat och inte sällan ovälkommet.
Så mycket kan du öka din pension med ett färdigt försäkringspaket för företagare
Var förberedd för motgångar och möjligheter
– Det är tufft att driva företag. Mycket handlar om tajming, både i med- och motgång. En ekonomisk buffert skapar större möjligheter till bättre tajming, säger Per Skargren på Swedbank och fortsätter:
– För vad händer med företaget om du blir sjuk? Om konjunkturen vänder eller konkurrensläget förändras?
Som företagare kan du genom klokt sparande stå förberedd när en plötslig motgång – eller möjlighet! – dyker upp. Och långt bort i horisonten hägrar pensionen. Eller?
– Som företagare måste du sätta allt i ett sammanhang. Vart är du på väg? Vilka är dina mål och dina drömmar? Det är företaget som hjälper dig att komma dit, så du måste skapa förutsättningar för det i ditt företag, säger Per Skargren som här ger dig som företagare fem konkreta tips om sparande du bör ha koll på:
1. Skaffa samma trygghet som om du vore anställd
Driver du eget måste du själv ta ansvar för din trygghet – både på kort och lång sikt. Skaffa olycksfallsförsäkring, sjukförsäkring och börja pensionsspara. Prioritera försäkringarna – det kan vara förödande för dig och dina närmaste om det oförutsedda inträffar – men dröj inte för länge med pensionen.
– Det viktiga är att du börjar göra avsättningar till pensionen tidigt, även om de inte är så stora till en början, säger Per Skargren.
2. Skapa likviditetsbuffert för ditt företag
En anställd slutar hastigt och du måste rekrytera. En maskin eller annan inventarie går sönder och behöver bytas ut. Som företagare måste du kunna hantera oförutsedda händelser i ditt företag, därför är det viktigt att ha en likviditetsbuffert för att säkerställa att plötsliga utgifter inte slår alltför hårt mot företagets ekonomi och i förlängningen din privatekonomi.
3. Spara pengar för att kunna satsa
Nyinvesteringar, nyanställningar eller affärsmöjligheter – för att kunna utveckla och expandera ditt företag är det viktigt att ha sparkapital för den där investeringen eller anställningen som kan göra stor skillnad.
– Att spara för framtida investeringar är viktigt för att skapa en långsiktig stabilitet i företaget. Det är trist att inte kunna nyanställa eller investera bara för att du inte har likviditet nog säger Per Skargren.
4. Planera långsiktigt för den dagen du vill sälja
Har du förmånen att ha ett lönsamt företag kan du börja planera för den dag du vill göra en exit, alltså sälja ditt företag. Processen tar längre tid och kräver mer kompetens än vad många tror. Från när tanken på att sälja föds hos dig tills affären är klar är det inte ovanligt att det går fem år.
– Det viktigaste är att göra din verksamhet så attraktiv som möjligt. Men börja inte i skatteplaneringshörnet, utan börja med att ta fram vilken lösning som är bäst för verksamheten att gå vidare, och få koll på alternativen.
Företagare? Så här skapar du trygghet för dig och din familj
5. Håll kontinuerlig koll på försäkringar och pension
Ok, så du har gjort allt rätt vad gäller den första punkten ovan? Det är inte läge att klappa sig själv på axeln och vara nöjd. När din lön och din livssituation förändras bör du kontinuerligt se över försäkringar och pensionssparande. Är din livförsäkring i paritet med din lön? Har du skaffat villa och större bil? Har du ändrat målsättning vad gäller tidpunkt för pension?
– Det räcker inte att skaffa försäkringar och ett pensionssparande och sedan inte tänka mer på det. Det här är saker och frågor du ständigt behöver revidera allteftersom din och ditt företags situation förändras. Många tar ut lön men sparar knappt till pension och tvingas jobba mycket längre än planerat för att ha råd att sluta eller få en tillräcklig pension, säger Per Skargren.
Fokusera på ditt företag och låt Swedbank ta hand om din trygghet